minder stellig beveelt? De psalmist noodigt ons uit den Zoon eer te bewijzen en op Hem te betrouwen; terwijl de profeet den vloek uitspreekt over een iegelijk, die zijn vertrouwen vestigt op menschen. Hoe deze tegenstrijdigheid op te beffen, anders dan door met bet Evangele aan te nemen, dat Hij, die in dezen Psalm Gods Zoon wordt genoemd, hoewel een mensch, tevens meer is dan een menscb; dat in Hem de goddelijke en mensehelijke natuur zamentreffen en ineensmelten, zoodat de eer aan den Zoon bewezen, gelijk staat met die, welke de Vader voor zich zeiven eischt. Het getuigenis der Schrift in dezen is vast, gelijkmatig, ondubbelzinnig. »Opdat zij allen den Zoon eeren, gelijk zij den Yader eeren. Die den Zoon niet eert, eert den Vader niet, die Hem gezonden heeft." »Een iegelijk, die den Zoon loochent, heeft ook den Vader niet." »Want God was in Christus de wereld met zich zeiven verzoenende."

Broeders uit Israël, gij, die met lippen, bevende van heilige ontroering, den zoom aanraakt van de rol der wet, wanneer zij, op den dag der zamenkomst, plegtstatig in uwe tempels wordt rondgevoerd, hoe lang blijft gij weigeren die hulde, in Gods Woord niet van u gevorderd, over te brengen op Hem, wien zij regtens toekomt als uwen Verlosser en Koning?

»Maar" herinnert gij welligt, »de wet openbaart ons den wil en de raadsbesluiten van Jehova. Welk goddelijk denkbeeld, welke heiligende gedachte wordt er opgewekt in het hart door de beschouwing van Jezus' lijden, dood en opstanding ?

Deze*, in de eerste plaats: dat het oneindig beter is, getrouw te blijven aan Gods bevel, al haalt men zich daardoor de zwaarste vervolgingen op den hals, dan, ter wille van aardsche eer en genot, de stem des gewetens te smoren en des Heeren gebod te overtreden-

Er zal een tijd komen, wanneer Israël, met de verlichtste en wijsste Heidenen, zijnen Messias zal aanbidden als het heilige, vlekkelooze Lam Gods, in wien geene zonde werd gevonden. Wanneer Israël, terugkeerende tot de gehoorzaamheid des geloofs, waarvan Abraham zulk een verheven voorbeeld heeft nagelaten, en vervuld met opregt berouw van wege de verhardheid en het ongeloof der vaderen, in Christus den beloofden Messias zal erkennen, dan zal het met een ijver en eene volharding, welks wedergade de wereld niet heeft aanschouwd, den weg bewandelen van bekeering, wedergeboorte en heiligmaking; een weg, waarop het ten allen tijde ons ten leidsman had moeten strekken.

Het Oude Testament is onvoleindigd en onvolkomen zonder het Nieuwe.

Tegenover den Adam des Ouden Verbonds, die, in de hoop Hem gelijk te worden, het gebod van zijnen Schepper overtrad, staat in het Nieuwe de tweede Adam, de Godmensch, : geboren uit eene maagd., gezegend onder de ' vrouwen, en Zoon van Israël, uit den stam van j Juda, uit het geslacht Davids, die, één met , den Vader en den Geest in wezen, magt en heer- • lijkheid, zich niet boven Zijne afgedwaalde broe- 1 ders heeft verheven, maar integendeel zich 1 zeiven heeft vernederd, de laagste plaats in- \ nemende en lijdende voor zondaren, die Zijnen i toorn en het vonnis des eeuwigen doods hadden, verdiend. ^

Tegenover den vleeschelijk gezinde, die,toege- £ vende aan zinnelijke lusten, de stem der verleiding , heeft gevolgd, staat de Heilige, wiens gansche , leven en werkzaamheid werd gevormd en be- ï stierd door ééne enkele behoefte: God te ver- ( heerlijken en Zijnen wil te volbrengen. t

Tegenover den diepgevallene, die met zijn eigen geluk dat der geheele menschheid heeft , vernietigd, staat de Verheerlijkte, die, door lijden en vernedering voor zichzelven de poort des 7 hemels heeft ontsloten, en den Zijnen de verzekerdheid geschonken eener zaligheid, welke nimmermeer vergaat.

Aan u, volk van Israël! was de roeping toebetrouwd om alle volken te leiden tot de kennis en de dienst van den eenigen waren God. d De Messias, op den tijd, door uwe profeten z' voorzegd, in uw midden opgetreden, heeft u ge- j,

roeoen. gezocht, met VP.r"Z n P.h ti n cron nrpamoaVf '

met tranen gebeden Hem te volgen op den weg des behouds. Te vergeefs! blind voor de heerlijkheid van Zijn Persoon en werk, doof voor de stem der vermaning en waarschuwing, hebben uwe raadslieden Hem verworpen, uwe oversten Hem vast geklonken aan het hout der schande. Maar, hetgeen zij ten kwade hadden gedacht, heeft God ten goede beschikt, »tot uwe verlossing en die der geheele menschheid." Herrezen tot een nieuw leven, gelijk eenmaal uwe vaderen in Egypte, »door de sterke hand en den magtigen arm," is Hij verschenen aan die kleine, maar getrouwe schare van volgelingen, die Hem erkenden als den Verlosser Israëls, den Zoon des levenden Gods, en heeft hun bevolen aan alle volken bekeering en vergeving van zonden te prediken, uitgaande van Jeruzalem. Zij gehoorzaamden en weldra weerklonk hunne stem tot aan de uiterste einden der aarde.

Volk van Israël, waagt gij het te ontkennen, dat het de prediking is van Jezus, van Zijn lijden, dood en opstanding die overal en ten allen tijde de afgoden verbrijzelt, nederploft voor hunne altaren, en de hand slaat in het fijn gesponnen rag van mensehelijke wijsheid en in de kunstigste weefsels van ondeugd1, gruwel en bedrog!

En gij, gij kruist de armen! Gij blijft werkelooze, zoo niet vijandige aanschouwers van het groote werk der evangelieprediking! Volk van Israël, het Hoofd der hemelsche heirscharen wacht u voor de bres, die Hij met Zijn handvol dapperen heeft beklommen; zonder u wil Hij den laatsten storm niet wagen. Snelt ter Zijner hulpe en neemt de plaats in, die Hij voor u heeft bewaard, de plaats aan Zijne regterhand, de plaats der eer!

Gebeurtenissen van den dag.

Het scherpschuttersfeest te Weenen heeft niettegenstaande alle maatregelen van vnnrzarcr fionfi

politieke beteekenis aangenomen. Het was te

1 J 11-11 I • 1 "1 1 .

verwaenten, aat ae aemoeratiscae, de uitramontaansche en vele Zuid-Duitsche bestanddeelen zich zouden vereenigen, om daarvan eene antiPruissische demonstratie te maken. De Duitschers in Oostenrijk willen natuurlijk niet van Duitschland gescheiden zijn, en wel niet alleen omdat zij Duitschers zijn, maar omdat zij zeer wel weten, dat zij dan alleen eene magtige partij in Oostenrijk kunnen zijn, en het zwaartepunt der Oostenrijksche regering, wanneer zij een gedeelte van Duitschland uitmaken. Van de andere zijde zijn de Czeschen zeer verbitterd tegen al wat Duitsch is, en de Hongaren, die zeer wel weten dat de Oostenriiksehe reernrincr sW.Vit.s

zoolang hen vriendelijk zal bejegenen als zij hen

_ 1. . PL "1 • 1 .

iiuuuitr neciiL. en nip, na.a.rnm mnp.t.p.n vrppyon

dat, zoodra Oostenrijk wederom op Duitschland

bueunen Kan, net zijne scnanaeiijK politiek tegen Hongarije zal hervatten, zijn niet weinig ontstemd over 'tgeen op dat feest is gebeurd. Het zoude nog eens kunnen gebeuren, dat hetgeen op dit oogenblik een triomf voor Oostenrijksche staatkunde schijnt te zijn, op eene verdeeldheid van het binnenland uitloopt. Buitendien heeft dit feest doen blijken van verdeeldheid in Duitschland, en het zoude daarom gemakkelijk kunnen gebeuren, dat de altijd werkzame vijand van Duitschland, de keizer Napoleon, deze gelegenheid gretig aangrijpt om zich in Duitsche aangelegenheden te mens-pn . en Vni _ He ccrnnf.fi vripnrl

der onderdrukte nationaliteiten — Duitschland

Komt verlossen, .hn dan zoude Oostenrijk wel is waar niet Garibaldi maar Napoleon densaccesvollen Garibaldi opgeroepen hebben, om tegen Duitschland op te treden.

Napoleon heeft het gerucht doen verspreiden en weêrsproken, dat er een verbond tusschen Frankrijk, België en Nederland op touw gezet is. Het is eene der oude kunstgrepen, om allerlei geruchten te verspreiden, en te zien hoe men het in Europa opneemt, of wel ook om de gemoederen daarvoor voor te bereiden. Doch ik geloof niet, dat een Nederlandsch of Belgisch ministerie ooit of immer met een zoodanig voorstel voor de kamers van het land zou durven verschijnen. Deze staten kunnen onmogelijk iets anders doen dan eene strikte eenzijdigheid bewaren , en noch naar de eene noch de andere zijde zich verbinden. Men kan niet weten wat de toekomst opleveren zal; doch dit staat vast dat een dergelijk verbond aan een zelfmoord gelijk zou zijn. En niemand begint een zelfmoord dan in wanhoop, en zoover is het noch met Nederland noch met België tot dusver gekomen.

De generaal Lamarmora heeft van zijne vroegere positie als minister-president misbruik gemaakt, om eene depêche, die hem door den Pruissischen gezant vóór het uitbarsten van den oorlog werd ter hand gesteld, en die hij toen achtergehouden heeft, bekend te maken. Hij had in der tijd de Pruissische depêche op onregtmatige wijze verborgen gehouden, en hij heeft ze thans op even wederregtelijke wijze openbaar gemaakt. Nu is het zonneklaar, dat dit geschied is om Italië tegen Pruissen op te hitsen en Oostenrijk van Pruissen te verwijderen. Natuurlijk geschiedt dit op last van den grooten raddraaijer, den keizer Napoleon, die van alle middelen gebruik maakt om Pruissen te isoleren en wantrouwen tegen die mogendheid op te wekken. Lamarmora heeft juist gedaan wat de heeren Geertsema en Cremer in de Nederlandsche Tweede Kamer hebben gedaan met eene depêche van den Nederlandsehen gezant te Berlijn. Toen gloeide het Dagblad van 's Gravenhage, en teregt, van verontwaardiging, doch nu — het eerlijke blad heeft niets tegen Lamarmora.

C. S.

Liefdegaven.

In vriendelijk antwoord op de brochure „de godsdienstoefening voor de Weeskinderen" ten behoeve der zendingzaak en armen van Mevr. v. J. B. ƒ 100 en ƒ30 voor evenveel loten; de heer S. v. te Z. ƒ 10 voor 12 leten; de heer de B. ƒ 10 voor 12 loten.

I

Voor Palestina. Door den heer de B. verzameld te Rotterdam ƒ 6,50 en van eenige kinderen aldaar een zakje met centen en een rolletje met 50 stuivertjes voor de slavenkinderen, in Suriname \ van Ds. S. f 10 voor het jongens-weeshuis te Jeruzalem; en door mej. B. , verzameld onder ouden van dagen ƒ 5,19.

Met hartelijke dankbetuiging, heilbede en aanbeveling, Amsterdam, A. A. BekgendaHL. '

S Augustus 1868.

NEDERL. VEREENIG1NG VOOR ISRAËL. Ontvangen van den heer A. Elshout Bz. te Lollum ƒ 2.50; voor Suriname uit de collecte bij den Bidstond van Zaturdagavond 1 dezer ƒ 1,—; de collecte van Dingsdagavond 4 dezer bij de godsdienstoefening ƒ 28,971/2: van N. N. den 5den dezer ƒ2,50; uit het zendingbusje van Ds. Theod. A. Eggenstein, Pred. te Antwerpen ƒ 3,—. Waarvoor bij dezen hartelijk dank wordt gezegd door Amst., 6 Aug. 1868. J. H. Sioové.

Penningm. Afd. Amst.

NEDERL. GEREP. ZENDINGSVEREENIGING. Ontvangen van Ds. Aug. van Maasdijk, Pred. te Katwijk aan Zee bij den Bidstond aldaar door ZWEw. gehouden ƒ 10,—; door den heer M. Mooij van N. S. te Wijdenes f 9,76; en van B. H. te Hem voor het lezen van den Heidenbode f 1,—. Waarvoor bij deze hartelijk dank wordt gezegd door

J. H. Stoové, ,

Amst., 6 Aug 1868. Penningm. Af deeling Amst. (

Kerkelijke Berigten.

Nederlandselie Hervormde Kerk. BEROEPEN. Te Aalst: W. P. Trip van Zoudtlandt, te Hattem. — Te Anjum: B. Mossel, te Nederhorst 1 den Berg. —- Te Schraard: P. J. C. Schook, te Balk. — Te Etten: P. Peaux, te Simonshaven. — Te Ommen-, ) Steen, te St. Jansga. ,

BEDANKT. Te Bedemsvaart: Door J. P. W. Königs- ; feldt, te Rheden. — Te Gorssel: Door A. Wartena, te Lichtenvoorde.

EMERITUS. P. E. Tonkes, te Ouderkerk aan den Amstel.

OVERLEDEN. D. T. Laurman, te Oosterlittens.

ie Christelijk Afgescheiden. Gereformeerde kerk.

'e ^ ^ BEROEPEN. Te Axel: D. de Pré, te Serooskerke. — L" Te Ureterp en te Westergeest: L. van Dellen, cand.— n Te Bolsward: J. Greven, te Dinteloord.

AANGENOMEN. Te Nieuwleusen: Door K. H. Talen, te Onstwedde. — Te Sauwerd: Door B. Veenstra, te Colijnsplaat.

BEDANKT. Te Michigan {Amerika): Door J. Brurnmelkamp, te Tiel. — Te Waddingsveen.- Door L. Tobi, r te Delft. — Te Utrecht: Door J. Bavinck, te Almkerk.

t SCHÜÏSCHE ZENDINGSKERK.

GODSDIENST-OEFENING

Zondag, 9 Augustus 1868. r Voormiddag ten 10 ure,

® Voorganger: Ds. THEOD. J. MEIJER.

's Avonds ten 6 ure, 1 Voorganger: de Heer ALEX. SCHWAKTZ, i Cand. Theol. van Londen.

" Nederl. Gereform. Zendingsvereeniging,

Afdeeling Amsterdam.

> Maandag 10 Augustus, !s Avonds ten 8 ure,

> VERGADERING MET DE LEDEN.

ADVERTENTIËIM.

Ëen Oppasser

in betrekking zijnde, wensebt om eenige redenen tegen October e. k. te veranderen, het zij bij een eenig of ziekelijk heer, of als Huisknecht, het liefst te Amsterdam of Haarlem. Hij kan de beste getuigenissen overleggen. Adres franco, letter D. S. bij den Boekbandelaar W. BEETS, te Delft.

Een Muziekmeester beeft in Commissie:

een magnifieke Piano

van 6% oktaaf, met metalen Zangbodem en rug'stuk, zeer sterk van toon, voor den geringen prijs van ƒ 95, of op proef voorƒ2,50 huur in de maand. Deze Piano is zeer geschikt voor eene familie, waar veel gespeeld wordt, of voor eene zangvereeniging; is zoo toonvast, dat tweemaal stemmen per jaar voldoende is. Te bevragen onder het motto : Piano, per franco brieven bij den Uitgever dezes.

Dienstbode

gevraagd op een dorp in Zuid-Holland, tusschen 1 de 14 en 20 jaar; mogt er de vreeze des Heeren bij zijn, die zal de voorkeur genieten. Adres met franco brieven onder Letter H. bij den Uitgever dezes.

OPENBARE VERGADERING

van den Christelijken Broederkring, inzonderheid bedoelende de afschaffing van Sterken drank, l op Woensdag 12 Augustus, des avonds ten 8 ure, in het gebouw ter Verbreiding der Waarheid, Elandstraat.

Spreker:

de Heer I. ESSER van 's Hage.

Palestina.

Dezer dagen zijn verzonden aan de Weeshuizen te Bethlehem, Smyrna en het Jongensweeshuis te Jeruzalem, DRIE KISTEN met NIEUWE en DOELMATIGE KLEEDEREN, alsook onlangs eene naar Suriname, ter beschik- 1 king van de zendelingen aldaar. Aan allen, die door liefdegaven de ondergeteekende daartoe in staat stelden, wordt hartelijk dank toegebragt, met de bede, dat 's Heeren zegen op de gevers en de gaven moge rusten. Gaarne wenschte men echter ook aan de 7 andere gestichten, ~ zoo te Jeruzalem als Syriü enz. wat te zenden, doch de middelen zijn thans door het gezondene geheel uitgeput. Met vernieuwden aandrang worden derhalve vele milde bijdragen gevraagd, hetzij door vrije giftten, aankoop en verspreiding E der Brochure: Godsdienstoefening voor de Weezen, a 25 Cts, of aankoop van loten a ƒ 1, terwijl ook geschenken als prijzen zeer welkom zullen zijn. Geve de Heer, die gezegd beeft: »Laat de kinderen tot Mij komen," als ook: »Ik zal u geene weezen laten," Zijnen zegen tot dezo pogingen tot ondersteuning van de Christelijke opvoeding veler weezen in Palestina en elders. Amsterdam, A. A. BERGENDAHL,

N.Z. Voorburgwal, L 506.

Hulp-Onderwijzer gevraagd.

Voor de Christelijke School op de Heide bij Velsen wordt terstond gevraagd een HULPONDERWIJZER van Christelijke beginselen. Brieven franco aan bet adres van den Hoofdonderwijzer aldaar, den heer P. VERMEULEN. J

Reizend Zendeling

wenscht iemand te worden in ons dierbaar vaderland, zoowel tot opbouwing van Kerk en Gemeente, als om harten, geld en goed te win- IJ nen tot uitbreiding van het Koningrijk onzes Heeren Jezus Christus, onder Joden en Heidenen. Indien hem het bestaan verzekerd wordt, mede voor vrouw en kinderen, is bij bereid om uit te trekken.

Eenige vrienden en vriendinnen zich te za- n men daartoe vereenigende, kunnen de zaak mogeljtjk maken. Men adressere zich om nadere inlichtingen franco onder Letter L. G. aan den Boekhandelaar JOH. WILMES, te Almelo.

Noode, maar vrijmoedig.

^ Een jong mensch, den Heer vreezende, is door • zamenloop van omstandigheden in geldelijke ver-

— legenheid. Met f 1500 kan hij zijne zaken op

— den ouden voet voortzetten en met 's Heeren hulp in staat komen, om genoemde som met bil-

t£: lijken interest te restitueren. Sinds hij tot God werd bekeerd, mogt menig vrome in zijne woi- ning gulle gastvrijheid genieten, en riep men i, nimmer zijne mededeelzaamheid vruchteloos in. £' Vol ijver voor de zaak des Heeren is hij in de plaats zijner woning in verschillende opzigten werkzaam op het gebied van Gods Koningrijk. Noode, maar vrijmoedig slaan wij een geruchtmakenden weg in, ware het mogelijk, om hem te redden. Och, wij zagen hem zoo innig gaarne gered. Wie wil ons door eene gave verblijden? De geringste gift zal met dankbaarheid ontvangen en in dit blad vermeld worden. Tot het geven van nadere inlichtingen zijn wij ten volle bereid.

J. W. A. NOTTEN, Predikant te Middelharnis.

W. J. GESELSCHAP, Predikant te IJsselmuiden.

z 4. VS?r °Prigting der Christelijke School te (tiaraenberg sints de laatste opgave ontvangen/ 120 van Wed. J. S.; ƒ 2 van F. Y.; ƒ 1,50 van : H. N.i ƒ 5 van P,; / 2,50 van G. G.; / 1,50 van W. J.; ƒ 1 van A. J. W.; allen te Koevorden; f 1,50 van v. M. te Helder; ƒ 9 Tan Mevr. L.-S. te Zutphen; ƒ 5 van Ds. P. M. te Amsterdam en / 25 door denzelfden van M. H.; / 1,50 Tan P. K. te Koevorden; / 3,46V2 van Wed. A. v. d. B. te Dordrecht; / 100 van N. N., door de hoofde, der Vereen, voor Christ. Nat. Schoolonderwijs; / 1,50 van wijle H. H. W., in leven penningmeester der Hulpvereen. alhier; ƒ 210 door Mr. A. B. F. te Utrecht, nl. van J. van (i. ƒ20; van O. W. J. v. B. ƒ 20; van A. G. de G. en M. P. C. de G. elk ƒ 50; van v. B. en Ds. J. A. L. elk f 10: van N. N„ mevr. d. M. v. A. en Ds. K. O. B. elkƒ5; van C. en le P. elk / 3; van A. J. v. B. C. / 2,50; en f 6,50 van A. B. P; nog dit jaar reeds ontvangen en toezegging jaarlijks van elk / 5; van A. G. de G., mej. G., O. J. C. v. d. M. en Wed. P. v. d. M./13,241/3 uit de bus der Hulpvereen. alhier.

Met hartelijke dankzegging aan de Christelijke vrienden, wier erbarining met het lot van de jeugd dezer plaats uit hunne gaven blijkt, en aan de Hoofde, der Vereen, voor C. N. S., die zoo goedgunstige beschikking voor ons nam, (zie H. d. V. No. 10), en met blijdschap in den Heer, die onzen moed weder aanvuurt, vermelden wij de ontvangst dezer gaven. Zoo naderen wij door Gods zegen ons doel. Wij naderen, doch wie, die op het geestelijk gebied geen vreemdeling is, weet niet, dat hoe nader eene uitkomst, des te menigvuldiger de strijd wordt bij een driester wordenden moed en bij een telkens vuriger uitzigt. Zoo gaat het ons, en daarom gezegenden_van God! wij zuchten u tegen;uw hart verstaat ons immers? Helpt ons dan, en weest een zegen ook hier, opdat ook eens, —- weldra onder ons het kind kan onderwezen worden in de leering en vermaning des Heeren.

Uit naam van het Bestuur der Hulpvereen., G. J. SIJPKENS, Voorzitter.

Sar denierg, 1 Aug. 1868.

Bij KEMINK & ZOON is verschenen:

VERSLAG

van de Vergaderinjf der CONFESSIONELE VEltEENIGING,

gehouden te Utrecht, den 305ten April 1868,

door

Leeraren en Leden der Nederl. Hervormde Kerk.

Prijs ƒ 0,40.

Bij J. W. EVERSZ, te Zeist, ziet bet licht-

JOHAÏMS MEDE en 1IATTHEÜS STAM,

Bladzijden uit het leven der eerste Zendelingen in GROENLAND en LABRADOR.

Uit het Engelsch. Met Afbeeldingen.

Prijs ƒ 1,75.

Bij H. DE HOOGH is van de pers gekomen en alom verkrijgbaar:

DE GROOTE REIS.

Eene pelgrimmaadje door het tranendal naar den berg Sion, de stad des levenden Gods.

door

J. R. MACDUFF,

Schrijver van: »Druiven van Eskol," enz.

Prijs ƒ 0,60.

PHYSIONOHIE

der Wereldgeschiedenis.

HISTORISCHE LEZINGEN.

Door H. W. VETHAKE.

Ie Deel. Tijd vóór Christus. Prijs ƒ 0,90.

LA RËSURRECTION.

pak

CH- DELINOTTE,

Prix 25 Cents.

I)E LIGTGEtOOillillEII) DEI! OMiELOONCEN.

Prijs ƒ 0,25.

DE WONDEREN

onzes Heeren Jezus Christus.

Door FREDERIC GODET.

Prijs / 0,25.

snelpersdruk van h. de hoogh, te amsterdam.