testanten heeft plaats gehad en de orde geen oogenblik is gestoord geweest. — Aangeteekende brief uit 's Gravenhage ƒ10; van Ds. Laan te Maassluis, voor den heer Greene ƒ 25; van B. W. Monnik te Polsbroek ƒ 10 ; van mej. C. E. te Neerbosch ƒ 5; van N. N. postmerk Staphorst ƒ 10; van Jetje Dirks te Roozendaal ƒ 1,50; van W. B. te Hp ƒ 3; en van de binnen- en buitenlandsche hulpzendingvereeniging te 's Gravenhage ƒ 50.

Amsterdam, Van Loon.

28 Januarij 1869.

Gebeurtenissen van den dag.

Wij lezen in het Dagblad van Zuid-Holland en 's Gravenhage :

Met een gevoel van diep leedwezen namen wij heden kennis van het ons toegekomen berigt, dat de heer Mr. D. Koorders, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, in den afgeloopen nacht, ten twee ure, aan eene hevige hersenziekte, waardoor hij sedert eenige weken was aangetast, zacht en kalm is ontslapen.

Wij vertrouwen dat allen, aan wie het belang des vaderlands dierbaar is, en die het hart op de regte plaats hebben, in dat leedgevoel met ons deelen zullen.

Want niet alleen de conservatieve partij verliest in den ontslapene een krachtigen steun, maar het geheele land zal in hem missen den man van uitstekenden aanleg en van veelomvattende kennis, die door opregte vaderlandsliefde gedreven werd om zijne buitengewone talenten dienstbaar te maken aan de bevordering van het algemeen belang.

Zijne staatkundige loopbaan was kort, maar schitterend, vruchtbaar, helaas! bovendien aan onverdiende verguizing van de zijde van hen, die in hem een geduchten tegenstander te vreezen hadden. Zijn dood ontheft hen van die vrees, maar wij vertrouwen, dat aan zijne groeve hunne harten zich dan ook ontsluiten zullen voor een beter gevoel, voor dat namelijk van opregte waardering van onmiskenbare verdiensten, die een onvervreemdbaar regt hebben op erkenning, ook al worden zij in den staatkundigen tegenstander aangetroffen.

Kerkelijke öerigten.

Nederlandsche Hervormde Kerk.

BEROEPEN. Te St. Philipsland: C. C. J. Hiebendaal, te Otterloo. — Te Barneveld.-O. Knap, te Ijlst.— Te Leimuiden: H. J. P. van der Linden, te Zevenbergen. — Te Hensbroek: A. O. W. ter Meulen, cand. — Te Hoogland: H. B. Noorda, op het eiland Urk. — Te Goes: H. V. Hoogerzeil, te Veenendaal.— Te Dokkum: N. C. Balsem, te Langezwaag. — Te Oudeschans: J. Pelinek, te Stads Kanaal. —■ Te Loon op Zand: W. van Veen, te Eethen. — Te Maastricht: H. O. van Lindonk, te Linschoten. -- Te Hengelo: W. Kraiienbelt, te Ede.

AANGENOMEN. Te Oldeschoot-, Door J. F. W. van Troostenburg de Bruyn, te Gendringen. — Te Ermelo: Door A. P. Simons, te Aalst. — Te Bedijkte Schermer: Door C. de fioll, te Nieuw Vennip.

BEDANKT. 1'e Utrecht: Door J. H. Guldenarm, te Oosthem. — Te Hiaure: Door R. G. J. Wieringa, te Hoorn op Texel. — Te 's Gravesande.- Door G. J. Vos te Edens. — Te Ouddorp: Door E. Jansen Schoonhoven, te Moerdijk.

Christelijk Afgescheiden Gereformeerde kerk.

BEROEPEN. Te Onstwedde.■ Meijering. te Zandt. — Te Genemuiden: Doornbos, te Vroomshoop.

Liefdegaven.

NEDERLANDSOHE VEREENIGING VOOR ISRAËL.

Met dankzegging en verdere beleefde aanbeveling is bij den ondergeteekende ontvangen: door den zendeling Schlitt, van de Jongelingsvereeniging te Hoorn ƒ 2,50; door denzelfde, collecte bij den bidstond te Utrecht ƒ 2,50; door P. Knuttel Dzn., namens de afdeeling Ede, wegens contributiegelden der leden over 1868 f 25; door L. van der Hans, van Huijgens te Steenwijk ƒ 1; door J. H. Stoové, van Nieuwland te Heeg f 4,65; en onder couvert aan mijn adres, van R. v. alhier ƒ 20, met de bede: „Och,mogt deHeere zich over Zijn oude volk ontfermen.

En voor de Evangelisatie onder Israël in Suriname:

Van Ds. A. G. Zigeler alhier, de helft van de collecten bij de bidstonden door Z.Eerw. gehouden ƒ20; door mej. A. A. Bergendahl alhier, voor de Evangelisatie onder Israël in Suriname f 100; door J. H. Stoové van H. G. W. ƒ 1; van de Wed. Z. ƒ 1; en onder couvert aan mijn adres van R. V. alhier ƒ 20, met de bede: «Och, mogt de Heer zich over Zijn oude volk ontfermen."

Gods zegen ruste op deze gaven der liefde.

Namens het Hoofdbestuur, 28 Januarij 1869. G. J. C. Cavaljé.

Best. Atgem. Penningmeester,

SCHOTSCHE ZENDÏNGKERK.

Vergadering met Mans- en Vrouwenleden der NedGeref. Zendingvereniging op Donderdag-avond 21 de. zer, gecollecteerd in een geldzakje / 21; en voor Br. van 't Lindenhout te Nijmegen, voor het weeshuis van J. H. ƒ 3; van D. Verbeek voor idem ƒ 2,50; van Dr. C. Schwartz te Londen, voor de Evangelisatie onder de Joden in Spanje, van S. ƒ 2,50; van E. v. S. te 's Hage, door den heer 1. Esser ƒ 10; van Ds. H. van Lokhorst te Lippenhuizen, door den heer P. van Eik, voor de Evangelisatie onder Israël alhier ƒ 0,50. Voor bovenstaande wordt bij deze regt hartelijk dank gezegd, onder verdere aanbeveling door

Amsterdam, J. H. Stoové, 28 Januarij 1869.

Met hartelijke dankzegging ontvangen: van mej. N. N., voor de zending onder Israël in Suriname ƒ 1; en voor de kerk te Nazareth. ƒ 1.

H. M. Wateler.

Voor de Zending onder Israël, van P. P. ƒ 7,4?.

Voor Suriname, door jonkvr. Sandberg te Zwolle, aan jaarlijksche contributie ƒ 13.

Voor de Vereeniging tot ondersteuning van hulpbehoevenden, J. te O. ƒ 10.

Voor Zwitserland, A. de B. te R. ƒ 2,42!/2; N. te N. ƒ 62,50; dames v. d. A. ƒ 1,231/2; Wed. Z. ƒ 1.

Voor Palestina, n}ej. II. V. te R. ƒ 10; H. A.B.Hz. ƒ 1; J. B. H. te H. ƒ 10; Wed. Z. / 1; mevr. C. te fl. ƒ 5; jaarl. idem mevr. d. M. ƒ 2,50; mej. S. te D. ƒ 10 voor Nazareth.

Voor de ongelukkige ouders der te Rotterdam verdronkene 5 kinderen, J. B. K. te H. ƒ 1,981/2 ; P. v. d. T. ƒ 5 en ƒ 5 ter vrije beschikking; dito van en uit Zaandijk ƒ 1,231/2; B. ƒ 5,88; en een zakje met centen/1,471/2, verzameld door kinderen voor de slavenkinderen.

Voor Spanje, J. B. K. ƒ 1,231/2.

Voor het Java-Comité, N. uit N. ƒ10, en /7,50 voor ontvangene brochures.

Ter vrije beschikking, van II. ƒ 2,50; Ds. L. f 12,50.

Voor de Zending otider de Heidenen, van eene Jongedochters-vereeniging ƒ 3; en van B. L. ƒ 0,96.

Met hartelijke dankbetuiging, heilbede en aanbeveling, A. A. Bekgendahl,

Amsterdam. N.Z. Voorburgwal.

In hartelijke dankzegging ontvangen voor Oude leije bij J. M. Remeijn, van den WelEd. geb. heer J. Esser te 's Gravenhage, door tusschenkomst van den Hoog Edel Gestr. heer O. W. Stavenisse de Brauw ƒ 2,50.

SCHOTSCHE ZENDINGSKERK.

GODSDIENST-OEFENING

Zondag, 31 Januarij 1869.

Voorm. ten 10 ure,

Voorganger: Ds. THEOD. J. MEIJER.

's Avonds ten 6 ure,

Voorganger: de Heer J. SCHLITT.

Correspondentie.

De brief van N. N. is door mij ontvangen en heeft zijn doel volkomen bereikt. C. S.

ADVERTENTiÉIM7

Heden ontsliep zacht in de hope des eeuwigen levens, onze geliefde moeder MARGARETHA TAMME HARMS, Wed. M. S. KORRELS, in den ouderdom van ruim 72 jaar.

Amsterdam , T. H. en E. G. KORRELS. 26 Januarij 1869.

RIJTUIGSCHILDER.

Men verlangt voor vast werk een RIJTUIGSCHILDERSKiV ECHT, tevens bekend met huisverwwerk. Hierop reflecterenden, adresseren zich met franco brieveu of liefst in persoon bij J. HARTMAN Jzn.

Rijtuigschilder, Voorstraat D 42, te Dordrecht.

Men wenscht tegen Mei voor

HUISKNECHT,

een jong mensch, van de P. G., tusschen 20—25 jaren. Diegenen welke militaire dienst hebben gedaan zullen de voorkeur hebben. Adres franco, onder letter Z. N., bij den Uitgever dezes.

Het Bestuur der Christelijke school te Smilde, verlangt tegen 1 Mei aanstaande een bekwaam

Hul p - Onder wij zer,

van positief Christelijke beginselen. Een acte voor het Fransch is een vereischte. "Salaris ƒ 300. Brieven franco aan den laatst ondergeteekende.

Namens het Bestuur, H. A. HOOGERBRUGGE. H. J. THIJSSEN.

HM Gebr. den Ouden. f4.50.

Warmoesstraat over de Papenbrugsteeg J 42.

OP NIEUW ONTVANGEN Echte Leidsclie Wollen Dekens.

Twee persoons a ƒ 4,50 ƒ5,— ƒ 5,50 ƒ 6,00 en hooger.

Gestikte Meubelcliitzen en rood Maurits dekens in alle soorten en grootte. Molton dekens en Onderkleeden, Sprijdekens, Victoria's, Groen wollen dekens en Iiinderdekens in alle prijzen.

Ook te ontbieden bij:

Gebr. DEN OUDEN, Leidschestraat bij de Kerkstraat CC 15.

Bij H. HÖVEKER. te Amsterdam, verschijnt heden:

De kerkelijke goederen,

door Dr. A. RUIJPEK.

Prijs 20 Cents.

LOSSE BLAADJES 1 — 12,

door P. HUËT. Prijs 15 Cents.

romanJï¥o"tïïur,

door P. HUËT. Prijs 20 Cents.

J. H. VAN PEURSEM, te Utrecht, denkt begin Februarij uit te geven:

EENE BROCHURE

over den toestand der

Kaffers te Transvaal,

door P. HUËT.

Chez VAN CLEEF FRÈRES, a la Haye, vient de paraïtre:

REPONSE AU PAPE PIE IX,

par A. CAPADOSE. M. D.

f 0,20.

Bij den Boekhandelaar J. J. H. KEMMER, te Utrecht, ziet a 30 Cents het licht:

QTJOS EGO..!

Ontgroening- van een MODERN door een OlD-STUDENT.

Opgedragen aan de Koninklijke Akademie van Wetenschappen.

Vroeger f 17,90. Tlians ƒ 5,—.

GESCHIEDENIS DER

Kerkhervorming* in Europa,

TEN TIJDE VAN CALVIJN, door Dr. J. H. ilIEREE D'AUKIGNÉ.

Uit het Fransch vertaald.

In Vier Deelen groot octavo.

pp* Zie verder Prospectus.

Vroeger ƒ 2,40. Thans ƒ 1,—.

ONZE HfiJHELSCHE VADER.

EENE GETUIGENIS TEGEN HET ONGELOOF ONZER DAGEN, door ERNEST NAVILLE,

Hoogleeraar te Genève Uit het Fransch door J. H. C. BASTING.

Vroeger ƒ 3,20. Tlians ƒ 1,—.

ZONDE EN VERZOENER.

op

DE mm\m DES TWIJFELAARS,

van Dr. A. THOECCR.

Te ontbieden bij den Uitgever B. H. BLANKENBERG Je., te Amsterdam, en verder bij alle soliede Boekhandelaren.

Bij H. HÓVEKER, te Amsterdam is verschenen:

J. U. HTML MI II. J. W LUMMEL. Jaarboeken van het Godsbestuur.

Algenieene Geschiedenis van (le Schepping der Wereld tot op onzen tijd,

Met 3 Kaarten.

1. Van de oude wereld. 2. Het bekende gedeelte der aarde. Anno 1280—-1520. 3. Overzicht-kaart van den toestand van Europa bij den aanvang der 2e helft van de 19e eeuw, in 4 deelen.

Prijs ƒ 10,75.

Dit door bevoegde beoordeelaars zeer aangeprezen werk onderscheidt zich door beknoptheid, bij volledigheid, levendigen stijl en aangenamen verhaaltrant, waardoor het ook bij den huisselijken haard eene aantrekkelijke Lectuur aanbiedt. Voorts is deze Algemeene Geschiedenis daarin van vele onderscheiden, dat Gods openbaring niet wordt ter zijde gestold of verminkt, maar de onwankelbare vastheid daarvan gedurig voor de oogen treedt.

Bij de Boekhandelars de Erven THIERRY en MENSING, te 'sage, is heden verschenen:

Het Naamregister der Hervormde Predikanten, Jaargang 1868. Prijs ƒ' 2.

Mr. C. H. GOCKINGA, De regeling van het toezigt op het beheer der goederen van Hervormde Gemeenten. Prijs ƒ 0,65.

Wat heeft Jezus geleerd/ Eene vraag beantwoord uit hot Evangelie naar Mattheus. fl.

Bijbelsch dagboekje voor Catechisatiën en huisgezinnen. 5e druk 12V2 Cent; bij 25tallen / 2,50.

Woorden der II. Schrift in het Klaaghuis,

ƒ 0,45; bij 12tallen ƒ 4,80 ; 25tallen ƒ7,50; lOOtallen ƒ 22,50.

Van de beide laatsten is een present exemplaar ter beschikking voor HH. Predikanten op franco aanvraag.

De ouders der te Rotterdam verdronkene vijf kinderen.

Op mijne aanvraag omtrent eenige nadere bijzonderheden aangaande de ouders der onlangs te Rotterdam verdronkene vijf kinderen is mij het volgende gemeld:

«Gaarne wil ik aan uw verlangen voldoen aangaande die ongelukkigen, die in den morgen van Nieuwjaarsdag 200 treftend hunne vijf kinderen hebben verloren. Ziehier wat ik daarvan uit goede bronnen weet mede te deelen.

De ligterschipper Veldsema had vóór dat hij met zijne schuit hier kwam, te Hellevoet reeds weken gelegen, in hoop van bevracht te zullen worden; door nood gedrongen had hij alstoen aldaar reeds anker en touwen moeten verkoopen om haven- en sluizengelden te kunnen voldoen; eindelijk was hij hier gekomen, en had uit eene stoomboot van de heeren Buijs en Co. 36 last ijzer overgenomen, om weder te vervoeren. Die overlading had tot laat in den avond geduurd, zoodat de schipper eerst des avonds omstreeks 11 ure zijne papieren bij zijn scheepsbevrachter konde afhalen, om den volgenden dag te vertrekken.

Nu had zijne vrouw nog eenige huiselijke boodschappen te doen, waarop man en vrouw nog zoo laat het schip verlieten, aan hunne kinderen beloovende iets voor hen mede te zullen brengen, mits dat zij goed op elkander pasten. Ten lD/a ure teruggekeerd, hadden zij dan ook krentenbroodjes voor hunne kinderen

medegebragt, doch die sliepen reeds, en nadat de man nog vooraf aan de pomp onderzocht had dat er geen water in het schip was, gingen de ouders ook ter ruste.

In den vroegen morgen 5 a 6 ure werden zij echter gewekt door het schreeuwen op den wal, dat hunne schuit begon te zinken. Man en vrouw zeer verschrikt uit hun kajuit komende moesten dadelijk in het water springen om zich nog te kunnen redden aan den boom, die des nachts de haven afsluit, aldaar hielden zij zich zoolang vast totdat zij zoo spoedig mogelijk gered werden.

Hunne schuit was onmiddelijk gezonken er schijnt eensklaps een zwaar gat in te zijn gekomen, waardoor het water dadelijk de overhand had; redding der kinderen was dus onmogelijk; slechts een gedeelte van den mast was nog slechts boven water. De ouders zijn toen dadelijk naar het gasthuis gebragt en bevinden zich daar_ nog; de vrouw is wel hersteld, doch blijft zwak en is ook zwanger; met den raau is het niet zoo goed, deze is ernstiger ziek, men zegt ook eenigzins ijlhoofdig.

Onze dominé de Graaf heeft die ongelukkigen aldaar bezocht, en doet zulks nog. Zijn WelEerwaarde schijnt zich hunner wel aan te trekken. De vrouw is zeer gelaten in haren toestand en draagt dien zwaren slag zeer onderworpen; de man is daarover veel gevoeliger. Het, schuitje is voor rekening van den staat uit het water geligt, en is thans liggende in den Haringvliet; doch is daarbij nog zwaar belast. De menschen zijn dus volstrekt arm; op hunnen levenswandel is ook geene aanmerking te maken, deze is zoo als men het gewoonlijk onder die klasse van menschen vindt.

Het treft mij bijzonder, mejufvrouw, dat uwe christelijke liefde ook hiervoor een beroep heeft gedaan op de algemeene liefdadigheid. De goede God schenke daarop Zijnen onmisbaren zegen I

Rotterdam, Jan. 1869. B.

Mogten deze bijzonderheden velen dringen tot hulpvaardigheid aan deze bedroefde ouders.

A. A. Bergendahl.

DE HOOP DES VADÉRUM

WEEKBLAD VOOR

ChristelijMationaal Schoolonderwijs.

Verschijnt geregeld iederen Woensdag. Prijs per

3 maanden ƒ 1,25; franco per post / 1,40.

Inhoud van 27 Januarij: Uit de Eerste Kamer. — De taak der anti-revolutionairen. — Wij zijn verguizers der openbare school. — Wij willen het werk vernietigen — Eene goede methode voor het godsdienstig onderwijs. —. Hoe men het Nederlandsehe volk afkeerig tracht te maken van het christelijk onderwijs. — Be-

rigten. — Correspondentie. — Advertentiën.

De Vereenigiiis ter verspreiding van Godsdienstige Blaadjes, te Utrecli*,

heeft uitgegeven en aan hare Abonnenten verzonden:

Prins Albert is dood.

(Voor de zeelieden).

Een gevaarlijke keten.

Prijs 1 Ct.; 25 Ex. ƒ 0,20; 100 Ex. ƒ 0,60. \ Prijs 1 Ct.; 25 Ex. ƒ 0,20; 100 Ex. / 0,60.

Voor de goddeloozen stierf Hij.

Dat kan ik zeggen,

Prijs 1 Ct.; 25 Ex./ 0,20; 100 Ex. ƒ 0,60. j Trijs 1 Ct.; 25 Ex. ƒ 0,20; 100 Ex. ƒ 0,60.

1. Van de Godsdienstige Blaadjes verschijnen geregeld elke maand 3 of 4 nummers.

2. De Inteekeningsprijs bedraagt slechts f 1,— per jaar, waarvoor de leden drie exemplaren ontvangen van elk uitkomend nummer.

3. Ondersteund door vrijwillige bijdragen, stelt de Vereeniging zich voor tevens eene gratis verspreiding te bevorderen, waartoe ieder belangstellende in de uitbreiding van het Godsrijk wordt verzocht mede te werken, zoo door zijne eigene inteekening als ook om anderen tot deelneming op te wekken.

m-rtT, -rvriTi ern ^°' 'jieve lezer! Hoe gedurig bezondigt gij u daarmede. — IJiirC riliK-Dili: N°- Een rechtsgeding, eenig in zijn soort. — No. 46. Wie is de Sabbathbreker? — No. 47. Hoe lang nog?

Uitgever H. DE HOOGH, te Amsterdam.

DEPOTHOUDERS: Te Utrecht, h. melder. — Rotterdam, g. b. poeschmann. — 's Gravenhage, h. voorneveld. — Arnhem, h. b. breijer. — Groningen, g. j. reits. — Haarlem, w. j. kat.

snelpers druk van h. db hoogh, amsterdam.