ffling der Nederlandsche Hervormde kerk, en geene regten verleent, welke aan de regten van anderen zouden kunnen schaden."

Nederlandsche Hervormde Kerk.

BEROEPEN. Te Culenborg: D. C. Nijhoff te Drimmelen. — Te Harderwijk en te Klundert: H. M. M. Rappard, te Sexbierum. — Te Leiderdorp: P. D. Schouw Santvoort, te Arnhem. —■ Te Nederhorst den Berg: H. Smeding, cand. — Te Cortgene: J. J. van der Lip, te Lienden. —• Te Hillegertberg: D. H. Teljer, te Oostburg. — Te Kuinre: van Doorn, te Steenwijkerwold. — Te Feerwerd'. H. Leemhuis, te Blokzijl. —. Te Tjamsweer: Gr. H. Bleeker, te Fijnaart.

AANGENOMEN. Te Schaarsbergen: Door M. J. C. Wolff te Brakel. — Te Blija: Door ü! Goedhuis, te Coevorden.

BEDANKT. Te Ulst: Door E. F. H. Wolff, te Valburg. — To Lienden: Door C. L. van Coevorden Adriani, te Benthuizen. — Te Erinelo en Monnikendam: Door J. Kraijenbelt te Heemstede. — Te Hagestein: Door H. van der Hagt, te Westbroek. — Te Oosterzee: Door D. Goedhuis, te Coevorden.

EMERITUS. J. F. Blaauw, te Amsterdam.

OVERLEDEN: A. van Wetering, Emer. Pred. te Purmerend.

Christelijk Gereformeerde Gemeente.

BEROEPEN. Te Goes: J. Middel, te Gouda. — Te Rotterdam: P. Wagemaker, te Vlaardingen. — Te Giessendam: F. Hettema, te Arum.

AANGENOMEN. Te Ureterp: Door C. J. J. Engelbrecht, cand. — Te Zwartsluis: Door J. F. Petersen, te Heemse.

BEDANKT. Te Sappemeer: Door J. van Goor, te Boxum.

School.

Te Harlingen is eene Roomsch-Katholieke school geopend eii ingewijd. Het aantal leerlingen bedraagt aanvankelijk 60

Het Vtrechtsche Dagblad berigt dat de commissie, die voorloopig als hoofdbestuur van het schoolverbond fungeert, Ds. Nahuys, die in de vergadering van 27 Oct. verklaarde, dat, ofschoon een voorstander van Chr. Nat. schoolonderwijs, hij toch bereid was tot het schoolverbond toe te treden — uitgenoodigd heeft als lid aan de werkzaamheden dier commissie deel te nemen, en dat Ds. Nahuys die betrekking aanvaard heeft. Het XJtr. D. acht dit een heugelijk verschijnsel, een goed voorteeken voor het jeugdige schoolverbond. Of echter Ds. Nahuys zich in die commissie lang op zijne plaats zal gevoelen, zal de tijd leeren. Wij voor ons betwijfelen het.

Aan het Atheneum Illustre alhier zijn voor het studiejaar 1869/70 nieuw ingeschreven 48 studenten. Het gezamenlijk aantal der aan het -Atheneum studerende jongelingschap bedraagt 227, als: 40 in de godgeleerdheid, 37in de regten, 14 in de letteren, 127 in de medicijnen (waaronder 21 burgerlijke, 83 militaire en 23 pharmaeeuten) en 9 in de pbilosofie.

Het genootschap van leeraren aan de Nederlandschc gymnasiën en hoogere burgerscholen heeft besloten een adres aan de Tweede Kamer te richten, betreffende het aanhangige wetsontwerp tot regeling van het hooger onderwijs. Er is eene commissie benoemd om een rapport op te stellen, inhoudende bedenkingen tegen genoemd wetsontwerp.

Op Vrijdag 5 dezer, werd de Geref. school aan den Kruisweg nabij den Aalsmeerderweg geopend. In het schoolgebouw, dat voor 80 a 100 kinderen is bestemd, bevonden zich een honderdtal kinderen, vele ouders en belangstellenden. Behalve de aanwezige kinderen werden er nog verscheidene als leerlingen aangemeld. De burgemeester en 5 leden der plaatselijke school-commissie woonden deze plegtigheid bij. Na psalmgezang en gebed hielden' de president van het bestuur der school, Ds. J. J. de Visser, en de heer J. C. L. Radiür, die als hoofdonderwijzer in de school zal optreden, gepaste toespraken, en deden de burgemeester en de president der plaatsel. schoolcomm. in redenen van hunne toegenegenheid blijken. Nu werden de kleinen op eenige versnaperingen onthaald, waarvan zij met vreugde gebruik maakten. Met psalmgezang en dankgebed werd deze feestelijkheid besloten.

Zending'.

Hierosolyma Capta. — Toen keizer Vespasianus Jeruzalem had doen verwoesten, liet hij eene menigte gedenkpenningen slaan met het opschrift: Hierosolyma Capta, dat is: liet gevangen Jeruzalem. Onder dezen titel heeft thans de afdeeling Amsterdam, der Nederlandsche vereeniging voor Israël eene hulp-vereeniging opgerigt, hoofdzakelijk om de zending onder Israël op Suriname te ondersteunen, waar Br. Mollis, zelf een zoon Abrahams naar den vleesche, sedert jaren met ijver en zegen werkzaam is. Uit gebrek aan ondersteuning zou deze gewigtige arbeid echter weldra opgeheven moeten worden, en dit te voorkomen is het doel der gemelde hulp-vereeniging. Zij vraagt daartoe slechts onze »didrachmen,'' en is met eene wekelijksche bijdrage van één cent tevreden, hoewel zij ook wel meer ontvangen wil. Voor die geringe bijdrage ontvangt elk lid daarenboven nog maandelijks een exemplaar van het zendingsblaadje: de Ladder Jakobs, dat aan de zending onder Israël gewijd is. Wie zou de hulpvereeniging deze geringe bijdrage willen onthouden? Ter nadere inlichting vervoege men zich aan het bestuur der Ned. Ver. voor Israël, afdeeling Amsterdam, bestaande uit de heeren K. B. van Diemen, Pres.; H. M. Wateier, Secr.; J. H. Stoové, Benningm.; Wessel Knap, J. Meijerstein, W. J. Netelenbosch en L. van Geldere.

Het genootschap voor prediking in de open lucht

in Engeland, telt volgens zijn 16de verslag thans : 150 arbeiders. Deze 150 broeders zijn ook werkzaam geweest op kermissen, wedrennen enz. De vereeniging verspreidde in het laatste jaar ] 618,000 boekjes en traktaatjes, en heeft van 228 ] personen de overtuiging, dat zij door haren arbeid gedurende het laatste jaar tot den Heer 1 zijn gebragt. — Hoewel hare arbeiders meestal < zonder geldelijke vergoeding werken, waren toch 1 de kosten aan reisgeld en boekwerken gedurende het laatste jaar nog/ 7000. De vereeniging < ontvangt hiertoe ook gaarne bijdragen uit Ne- < derland. Adres: Open air Mission No, Buckinghamstreet, Adolphi Londen W. C. ( i

De arbeid van de zoogenaamde Bible-stands (Bijbeltenten) in Engeland, breidt zich ook in het buitenland zeer gezegend uit. Zoodra het woord Gods in Spanje vrijen toegang bekomen had, vestigde het comité dezer werkzaamheid een depót te Madrid, dat thans reeds 250,000 Spaansche Nieuwe Testamenten of gedeelten des N. T. onder het volk heeft verspreid. Ook in Rusland, waar hot comité van de regering verlof ontving om den Bijbel vrijelijk uit te deelen, werden reeds meer dan 30,000 exemplaren verspreid, grootendeels onder het leger, in de hospitalen en in de gevangenissen. Van de zijde van vele Russische edelen ondervindt dit werk krachtige ondersteuning.

Het Bijbelgenootschap te Berlijn heeft sedert zijne oprigting, in 1814, meer dan 3 millioenen exempl. van den Bijbel versprsrid. In 1868 alleen was het aantal 900,000.

Te Lissabon, de hoofdstad van Portugal, heeft zich sedert eenigen tijd een gewezen Roomsch priester, de Mora, genaamd, die vroeger in Spanje ter wille van het Evangelie gevangenis- I

straf heeft verduurd, met der woon gevestigd en verkondigt aldaar het woord Gods met veel zegen. „Het werk der hervorming," schrijft hij zelf, „gaat in dit rijk goed vooruit. Men heeft mij naar Spanje geroepen, doch ik ga er niet heen, voordat ik hier het werk van Christus veilig en bevestigd kan achterlaten. Mijne gemeente is arm aan tijdelijke goederen, maar buitengewoon rijk aan gaven van den Heiligen Geest. Twee-honderd-veertig van die Portugezen hebben bij het parlement een verzoekschrift ingediend, ter verkrijging van vrijheid van eeredieust. Ik weet dat de Heer met mij is, want in spijt van alle aanvallen der hel en der wereld, neemt de gemeente alhier toe." {Chr. Stemmen.)

To Wilna, Kowna, Minok, Odessa en andere deelen van Rusland is onder de Joden eene belangrijke beweging ontstaan. Het Evangelie dringt aldaar door tot in het hart der Joodsche orthodoxen, en de vele bekeerden, grootendeels geleerde en aanzienlijke mannen in Israël, zijn op de gedachte gekomen om eene Israëlitisehchristelijke congregatie te vormen, wier leden Jezus als den Christus erkennende en in Zijnen naam gedoopt, tevens den Joodschen sabbath, de besnijdenis en geheel de ceremoniëele wet van Mozes blijven onderhouden, om alzoo in onderscheiding van de Gemeente als Joodsche natie de komst des Heeren te verbeiden.

Uit Mexico wordt, volgens de Vlaamsche Evangeliebode, geschreven : »Een reinigend vuur, in deze republiek ontstoken, doet er zijnen invloed gevoelen, niet alleen op de priesters, advokaten, onderwijzers, maar ook op de klasse, waaruit het grootste deel der natie zamengesteld is, op de Indianen. Te Mexico en omstreken zijn minstens 1200 personen, die eiken Zondag zamenkomen om het Evangelie te lezen. In de drie laatste maanden zijn er 2,303 Bijbels, N. Testamenten, of gedeelten der II. 'Schrift verkocht en het getal der uitgereikte traktaten | is zeer aanzienlijk.' De eigendommen der Roomsche geestelijkheid — meldt men van daar verder — duizenden millioenen bedragende, zijn geseculariseerd, de kloosters afgeschaft, de monniken en nonnen verstrooid, en het dragen van

geestelijke kleeding en het houden van processiën verboden.

De stadszending te New-York, heeft gedurende de laatste vijf jaren eene groote uitbreiding gekregen, door middel van openbare vergaderingen, traktaten en dagblad-artikelen. Er is meer algemeene deelneming daar verwekt, ten gevolge waarvan men inschrijvingen heeft bekomen, ten bedrage van 160,000 dollars ter ondersteuning van zendelingen, 100,000 voor het bouwen van zendingskapellen, benevens eenige duizenden dollars meer voor leeKinricr+inrmr,

! De Methodisten-stadzending heeft in drie jaren tijds ontvangen en besteed 125,000 dollars. In het geheel zijn aldaar 525 Protestantsche zendinglocaleji in de stad, waar geregeld Zondagscholen en godsdienstige bijeenkomsten gehouden worden. (C%r. Stemmen*

Het Calwer Missionsblatt van November bevat een en ander uit do schriftelijke aanteekemngen van eenen heiden. Onder anderen ook het volgende:

»Den 29stcn Mei stelde ik een verzoekschrift op aan Zijne Majesteit Jehova, Koning der koningen, Heer des hemels en der aarde. Het luidde aldus:

Hoogvereerde Monarch! Ik, uw onwaardige dienstknecht , smeek in allen ootmoed en onderworpenheid overeenkomstig Uwer Majesteits statuten (Lukas 11 vs. 9) mij zoo barmhartig en genadig te zijn, om Jezus Christus mijns Heeren wil de beden te verhooren, die ik bij dozen tot U rigt.

1. Uwe Majesteit moge toch mijnen wereldschgezinden vader wonderbaar en spoedig bekeeren.

2. Moge uw heil spoedig geheel de wereld bekend worden, en bijzonder aan de inwoners van * * en de leden mijner famiiie.

3. Bevestig toch de harten dergenen mijner landslieden, die op U en op uwen Zoon vertrouwen , en bereid hen toe voor uw rijk.

4. Wees altijd met uwen geringen knecht, opdat hij in de schaduw van de regterhand Uwer Majesteit wandelen moge al zijne dagen.

5. Geef mij, de mijnen en de gansche nooddruftige wereld, voedsel en kleeding.

6» Vervul mijne verborgene wenschen en laat mij volkomen heerschen over mijne zinnen en het onwillige vleesch.

7. Vergeef mij al mijne zonden en verwerp mij niet van voor uwe tegenwoordigheid, wanneer ik deze arme wereld zal moeten verlaten.

8. Laat mij niet weder tot een hond worden , maar vermeerder dagelijks in mij uwe genade, ja maak mij volmaakt gelijk Gij het zijt.

9. Neem uwen Heiligen Geest niet van mij, maar geef mij gelegenheid om eiken dag ten minste iets goeds te doen, zoodat geen dag geheel voor mij verloren ga.

10. Zegen de zendelingen in het werk hunner

.0u'eer ^en door uwen Geest, degenen rac en na te volgen met een goed voorbeeld voor te gaan.

' ^Verleen mij kracht en wijs mij den weg vn de _ ketenen en do gevangenis, waarin ik door mijne geboorte gebonden lig te verbreken

12. Het behage U, mijnen vriend N. spoelig naar * * terug te brengen, en w«l met een iveltoebereid hart.

ds 13. Geef mij kracht, o God, om uwen Zoon }k ten allen tijde te belijden en zijne geboden te ra vervullen, die zwaarder zijn dan die Uwer e- Majesteit.

k- 14. Laat aan mij iets goeds openbaar woris den, opdat zij, die uwen naam haten en mij e- hierom lasteren, uwe wonderen aanschouwen en r- bekeeid of beschaamd worden.

té 15. Rigt alles zoo in, dat ik Uwe Majesteit el bestendig dienen moge in heiligheid en geregin tigheid.

i- Een spoedig antwoord wordt, om Jezus Chris3- tus wil afgebeden door

ie Uwer Majesteits goedertierenheid

r- steeds aanroependen en aanbidden-

den onderdaan.

Het berigt voegt hierbij, dat de steller van dat request thans den christelijken doop ontn vangen heeft, en onder veel strijd vaststaat in n zijnen Heer. De geheel ongewone wijze, waarop deze gebeden tot Hem gerigt werden, verhinderde den Heer dus geenszins ze to verhooren.

Ft . —r~

Te Tinnevelly in Voor-Indie is onlangs de

n eerste Bramin openbaar gedoopt. Er zijn aldaar

_ ook onder de Braminen velen, die heimelijk het

^ Christendom aankleven, doch daar het kaste-

I wezen er met ijzeren gestrengheid gehandhaafd

• wordt, had tot hiertoe geen hunner den moed,

j. Christus openlijk te belijden. Hierom werd deze

j. gebeurtenis van daar als een belangrijk en heuge-

g lijk nieuws gemeld, daar zij misschien vele an-

_ deren dier aanzienlijke mannen een stoot zal

r geven, om met denzelfden moed voor Christus

uit te komen.

Het aantal Joden over de gansche aarde wordt tegenwoordig op ongeveer 4 millioen gek schat. Meer dan 3V2 millioen wonen hiervan in Europa. Het grootste aantal woont in Polen, J n. 1. 1,700,000, en wel: 1,000,000 in Russisch ' Polen, 400,000 in het koningrijk Polen; meer dan 200,000 in Gallicië; 77,00*0 in het Groot| hertogdom Posen en 8000 te Krakau.

j Nieuwstijdingen.

! Binnenland.

' In de Katholieke Illustratie komt het berigt voor van een schipbreuk, waarbij, zoo meldt de verslaggever, de redding alleen daaraan te da nken was, dat een beeldje van den H. Joseph aan den bezaans, en een dito van Maria aan den grooten mast in het oogenblik van den storm werden vastgehecht.

Dr. Wap plaatst in de Kath. Illustr. een kinderlied, dat op treffende wijze de overeenstemmmg tusschen de fout van Rome en van de modernen doet uitkomen. Het is een lied waarin van de onschuld van het kind , eu voorts van natuuropenbaringen gezongen wordt.

Te Kuinre bestond sinds lang het zoogenaamde St. Antonigilde met een bezitting van — ƒ 70,000, , waarvan de inkomsten dooreen gemengde commissie van protestanten en katholieken voor liefdadige doeleinden besteed werden. Thans is ten gevolge van min lieusche inmenging dit fonds gesplitst onder twee afzonderlijke commissiën, de ééne protestantsch en de andere catholiek.

Onder de stellingen onlangs aan de Leidsche akademie verdedigd konit ook deze voor:

«Het gedwongen kerkgaan van militairen, voorgeschreven in art. 171 van het reglement op den inwendigen dienst, is ongrondwettig."

Een stelling waarmee we van harte instem- j men. Hoor dwang maakt inbreuk op de gewetensvrijheid, en wordt volstrekt onuitstaanbaar, nu er gedurig voor het garnizoen geleerde mannen optreden, die volkomen gebroken hebben met het voorvaderlijk geloof.

To Schiedam, verneemt men, zijn.bij de laatste verkiezingen voor het kieskollegie de moder- ' nen voor het eerst geslagen en grootendeels door orthodoxen vervangen.

Om zich te troosten over den aanhoudenden j

tegenspoed bij de kerkelijke verkiezingen, ver- <

meldt een_ onzer groote dagbladen, als triomf 1

zijner partij, dat te Beusichem de orthodoxen, i

ondanks al bun spartelen, zich niet kunnen 1

handhaven. c

Uit ^ Oudorborn meldt men dat er procesver- ^ baal is opgemaakt tegen een openbaar onderwijzer wegens het toedienen van slagen

aan een kind van zes en een halfjaar. Dit 0

is reeds de tweede maal dat er kinderen met 0

zigtbare blijken van mishandeling uit het school- 8

locaal kwamen. 8

e

De gewone algemeene tienjarigo volkstelling 11 zal eerlang plaats hebben. Reeds heeft de vergadering van de chefs der bureelen van statistiek, door den minister van Binnenlandsche Zaken bijeengeroepen tot het vaststellen der noodige maatregelen, deze hare werkzaamheid

geëindigd. a

k

Uit Wijk bij Duurstede wordt gemeld, dat a

men een stervende protestantsche vrouw met »

geweld schier roomsch gemaakt heeft. Zij was e

de vrouw van den havenmeester, een roomsch- s(

catholiek. Aangetast door een hevige onge- rr

steldheid, vroeg zy om een predikant, maar g:

man en kinderen weigerden hun stervende moe- vj

der dien laatston dienst te bewijzen. Toen zij reeds d>

buiten kennis was , heeft de roomsch-katholieke di

deken haar voor de roomsche kerk gewonnen, di

«Gisteren morgen," zoo meldt de verslaggever, w

j> heeft de begrafenis plaats gehad van het, om te

zoo te zeggen, tot het roomsch-katholieke A

geloof bekeerde lijk. ot

n In een onzer groote steden zijn twee jonge e dames uit den fatsoenlijken stand tot hot r roomsch-katholicisme overgegaan, geiden waren opgevoed in moderne omgeving.

ij Te Bergeyk, in Gelderland, vond dezer dagen ! een jagtstrooper den dood door zijn eigen geweer. Hij had het geladen in een heg verbort gen_> en den volgenden dag het weder te voor. schijn willende halen, trok hij het met den loop naar zich toe. Het gevolg was, dat de haan . achter een tak bleef haken en het geweer afging. Het volle schot trof den ongelukkige in 1 den mond, en hij bleef op de plaats dood.

lot nu toe bestond to Delft de bepaling, dat L geen kinderen op de scholen mogten worden toegelaten dan op vertoon van bewijs, dat zij behoorlijk gevaccineerd waren, of de natuur| lijke kinderziekte gehad hadden. Thans heeft de raad die bepaling in dien zin gewijzigd, dat op de bijzondere scholen het bewijs van gevaccineerd te zijn niet langer wordt vereischt.

Te Assen is bij het Hof de kwestie van den eed behandeld. Twee gedagvaarde getuigen weigerden dien af te leggen. De eerste op grond dat hij zich bij de Baptisten had aangesloten. De laatste, omdat hij nog wel niet tot hun secte was overgegaan, maar hun bezwaar tegen den eed deelde.

Het hof heeft den eersten vrijgesproken. De laatste veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 dagen.

^ Willekeuriger vonnis zal men niet licht vinden. Zijn er vier, vijf anderen die met u in meening overeenstemmen, en neemt ge een naam aan van deze of gene secte, zoo wordt ge van den eed vrijgesteld. Staat ge daarentegen alleen, dan gaat ge naar de gevangenis.

En toch het is de eed, waarin de revolutionaire staat zijn moeilijkst probleem heeft gevonden. Krachtens zijn beginsel is de eed ondenkbaar , maar hoe, als met dien eed het cement wordt weggenomen, dat de steenen van het staatsgebouw samenhoudt.

Te Assen beklaagt men zich dat werkelijk in de bank der Kerkvoogden iemand als kerkvoogd plaats neemt, die nog onlangs tot 15 dagen gevangenisstraf veroordeeld was.

Als proeve van het volslagen gebrek aan zedelijken ernst, waarmede het schandelijke onzer maatschappij in sommige radicale bladen behandeld wordt, diene het volgend bericht over een vechtpartij tusschen twee publieke vrouwen in het Haagsche bosch:

„Eergister nacht hebben twee vrouwspersonen, ■,die patent bezitten van vrije avondlucht te mogen genieten, „na met elkander als trouwe vriendinnen 's Heeren „straten te hebben rondgewandeld, in het Haagsclie „Bosch met elkander twist gekregen, enz." In hetzelfde blad wordt over de Allerheiligen markt te Meppel, die jaar aan jaar een schandelijk tooneel van verdierlijking en brooddronkenheid oplevert op gelijke luchthartige wijze gesproken, en dan ten slotte gezegd:

»Intusschen mochten velen, vooral ook winkeliers, bakkers enz., met vreugde neerzien op de ontvangen gelden, die zij voor hunne onderscheiden waren hadden ingebeurd."

Zal zulk een bespreking van de walgelijke tooneelen, die zulke marktdagen opleveren, verheffend werken op ons publiek?

Zoekt men daarin de kracht der beschaving?

De Vereeniging voor inwendige zendmg te Doetiehem is tlians reeds in staat I een achttal jongelingen naar de Academie te I zenden. Men wenschte ze 'ook aan de Academie, liefst met andere Theologanten, onder leiding van een wetenschappelijk gevormd paedagoog, samen te doen wonen.

Reeds is het vooruitzigt geopend, dat voor een fonds ter salarieëring van den directeur, een som van ƒ20,000 beschikbaar zou zijn.

Waar is de menschenvriend, die het huis verschaft, waarmede de eerste proeve zal genomen 1

worden van Bijzonder hooger onderwijs? '

{

Uit Deventer wordt gemeld, dat prof. Loman in zijn vroegere gemeente eene voorlezing over

den modernen godsdienst heeft gedaan, waarbij >

het de hoorders zeer vreemd was, uit zijn eigen ;

mond te vernemen, wat strijd en moeite het >

hem destijds gekost had, als predikant zijner '

gemeente zijn gedachten voor zijn gemeente te I verbergen.

i

Naar men verneemt is te Utrecht door The- ^ ologanten en juristen een Debating-Club opg ericht voor de Christelijke historische richting. Haar eèrste vergadering werd geopend door Prof. de Geer van Jutphaas, met ^ eene^ redevoering over de tegenstelling van hu- , manistisch en Christelijk-historisch staatsrecht.

werd ?K0nu 6ei" cle menschen. Nogtans ge-

hem te T e?' Want reec'9 bij zijn leven werd te Londen een standbeeld opgergit.

voordat"?6!80*16 de Times houdt het er

onderneming „^ustaande concilie eene mislukte die thans rLls wT' ^ ™eellt ^ kolom kerkvergadering hei"innenng aan de te houden toren van Babol 0pger!§t wordt, wel een tweede innering aan eent°U kunnen worden - eene hereene verbazend* gr • misrekemng en aan maatregelen toono« Warnng- De voorbereidende het coniclie aan T het n"^kken van

geen enkele spreker'^ + St' Pleterskerk kai1 had het concilie eene f1 ^orden' En ül zou toch geene verstaaJ ai'6 *tem' het

verscheidene bisschoppen rit Tl ^bben' Want het Westen kunnen <Ln w , ^ r ?-° °n mt en al deden ze dit dan ï Latijn verstaan, tot», bS »»« — schillende wijze wordt nit„ Latijn op verthans te Rome eene officiële^ ' f Latijn wordt voorgesteld, twijfeltTe^r" t dat de vreemde bisschoppen ff" °-C

eerst eenigen tijd ter school te gaa , f Z1J!het concilie bijwonen. Een ajei hiS^pl) Mali Gazette, verheugt zich m'of+ • ' Poll concilie ^ **

zijn om openbaar te maken wat de paus wn"'™1 wat de tegenwoordige wereld aan hem hebben n ^ concille moet verklaren," ze£rf

blad, »dat de paus te gelijkertijd de bewaarder dei eeuwige waarheid is, welke hem door overevering bekend is geworden en de invoerder van nieuwe dogma's, welke geen deel uitmaken van ae oorspronkelijke openbaring, verschrikkeïjb. onwaarschijnlijk, zoo niet onmogelijk zijn. en

°r ® uitstekends te leden der Katholieke kerk ontkend zijn geworden. Indien het concilie dat werkelijk verklaart — besluit het blad — »dan zijn wij tevreden."

De kardinaal Cullen in Ierland heeft ter geegen eid yan bet concilie een jubileum uitgeo?r *j°Ven' "'gegaan 1 Nov. en 'durende tot het crttT Ö V'iU concilie. Aan allen die ter biecht G sacramenten ontvangen, één dag in liP'/noV^ weken vasten, drie kerken te Dublin i vo°i' de zegepraal der kerk bid-

v ' T01 . aAaat_ hunner zonden toegezegd. Ook tn • v 0, 21 en in het vagevuur verklaart de wLn , aflaten van kracht. Fenians en

navi ^ Van -0 geheime genootschappen zijn eze zegeningen uitgesloten , en daarentegen met den banvloek der kerk getroffen.

Het vei slag van hetgeen bij de twee laatste verkiezmgen in Ierland plaats had, doet zien, a ie a daar bij die gelegenheden alles behalve vriendschappelijk toegaat. Uit bekentenissen, me vee moeite aan eenen priester en een bissc .op on lokt bleek, dat de kiezers, die niet vo gens de orde der ultramontaansche partij willen stemmen, bij hunne namen van het altaar worden atgeroepen en dat men hen dwingt zich van de gemeente af te zonderen, en niet in de keik, maar in het voorportaal te knielen, zoodat, zegt het verslag, »zij aldaar het woord van God door het sleutelgat kunnen hooren." Men dreigt hun de j» genademiddelen" der kerk te onthouden, als zij > tegen hunne kerk en tegen hun land durven stemmen. Dringt niettemin de angst om zijn middel van bestaan te verliezen en voor achterstallige huur vervolgd te worden den pachter of boer om den toorn der kerk te trotseeren en voor den landheer te stemmen, an maakt de geestelijkheid nog van een ander mi l el gebruik. Aan eenige ijvenaars voor de e angen der kerk wordt dan een wenk gegeven: en ,™°)gaan te111 getale van 5 of 10 naardehuii'cm :1a'1 /1Jan 1®e twijfelachtige kiezers, breoffer nit hfen het ongelukkige sïaeht-

knielen T ' . ?" hem °P deu haardsteen knielen, en hem met hunne stokken dreig.nde,

dwingen zij hem te zweren voor hunnen kandidaat te stemmen, en zoo hij niet doodgeslagen wil worden moet hij dit wel doen.

Het concilie zal waarschijnlijk ook een voorstel van keizer Napoleon te behandelen hebben. . e keizer klaagt, dat Italië met 24 millioen* mwoners 36 kardinalen telt, terwijl Frankrijk met 35 mi hnpn j? _ f i .,

De Kamer van Koophandel te Rotterdam heeft aan het comité voor het oprigten eener stoomboot-verbinding tusschen Rotterdam en NoordAmerika een uitvoerig schrijven gezonden. Aan het slot daarvan wordt gezegd: »De Kamer gelooft dus, na rijpe overweging, dat do door uwe commissie gemaakte plannen zeer de voorkeur verdienen boven andere, en dat de door u geprojecteerde vaart alle kansen aanbiedt van goed succes, ook voor de aandeelhouders. Voegt zij daarbij, dat de namen der oprigters een waarborg geven voor de soliede behandeling der zaak, dan kan zij den wensch niet onderdrukken, dat eene zaak, die van zoo overwegend belang is voor den handel van onze stad en van ons geheele land, spoedig onder uwe leiding bij hot publiek die deelneming vinde, welke zij naar het oordeel der Kamer ten volle verdient..

Buitenland,

De heer Peabody is 5 dezer te Londen over leden, en al de Londensche bladen wijden een artikel^ aan den grooten menschenvriend, dien koningin Victoria den naam van weldoener der armen gegeven heeft, die volgens de Times »geene gelegenheid verzuimde om wel te doen," en volgens de Morning Post door omzigtigheid, scherpzinnigheid en opregtheid groote rijkdommen verwierf, doch zich door vrijgevigheid en gastvrijheid niet alleen voor benijding heeft gevrijwaard, maarzich ook van eene menigte vrienden, van den eerbied van allen die hom kenden, en van de innige dankbaarheied van allen die zijne weldadigheid hadden ondervonden en waardeerden, verzekerd heeft. — Tenjare 1795 I te Danvers in den staat Massachüsetts (in Amerika) uit geringe ouders geboren, was George Peabody-jaren lang handelsbediende, totdat hij als vrijwilliger aan den oorlog tegen Engleand deelnam. Daarna vestigde hij met zekeren beer Riggs, die het kapitaal leverde, te Baltimore een manufactuur-handel, welke zich spoedig belangrijk uitbreidde. 'In 1839 trok hij zich uit zijne zaken in Amerika terug en vestigde zich als bankier in de City van Londen. De talrijke en groote giften, door hem aan zijne geboortestad en aan zijn vaderland voor weldadige doeleinden geschonken, zijn niet alle te noemen. Aan het fonds voor het onderwijs in de zuidelijke staten van Noord-Amerika o. a. droeg hij 2 millioen dollars bij. Aan de armen te Londen schonk hij 350,000 p. st. om in verschillende wijken der stad ruime gezonde woningen te bouwen. De koningin zond hem bij 'die gelegenheid een eigenhandig schrijven, om hem voor zijne vorstelijke milddadigheid dank te zeggen, en liet hem later de keus tusschen een Baronetschap en het groothuis der orde van Bath. Hij bedankte echter voor beiden. Hij

,oieeius vyi 01 zes oezit. INapoleon wenscht dat deze waardigheid verleend zal worden naar gelang der bevolking, zoowel p rauknjk en Italië als in Oostenrijk, Spanje, Portugal en andere R.-Katholieke landen

- ®.e aartsbisscbop vau Parijs heeft in een beroer ijk.schrijven zijn vertrek naar concilie aange ondigd. Bedoeld stuk tracht het hooge nut dezer kerkvergadering in het licht te stellen, "et ^denkbeeld, dat het leerstuk van 's pausen onfeilbaarheid er als bij acclamatie zou worden aangenomen werpt de aartsbisschop verre weg , en zegt dat dit eene onderdrukkende vrijheid zou zyn door de meerderheid der bisschoppen jegens

m'16 am^^oenooten gepleegd.

Mogen al de min of meer vrijzinnige aartsbisschoppen van dit gevoelen zijn , te Rome denkt men niettemin gansch anders. De Kölnische Zeitung 0. a. bevatte dezer dagen een schrijven van haren correspondent te Rome , dat klaar in het licht stelt, welken weg de Roomsche curie met het concilie op wil. Niet alleen zullen de vergaderde bisschoppen nagenoeg zonder discussie alles hebben aan te nemen wat hun zal worden voorgelegd , maar reeds spoort de Roomsche regering ook de overige »geloovigen" aan om hunne stem aan de decreten van het concilie te geven, en laat hiertoe lijsten rondgaan, waarin de onderteekenaren reeds van te voren verklaren aan te nemen en als onfeilbare waarheid te erkennen al hetgeen het concilie zal goedvinden te besluiten. Deze lijsten vangen aan met de vleijende formule: » Wij wijzen en geleerden," enz. Geen wonder dat velen tot teekenen bereid zijn, want wie heet niet gaarne wijs en geleerd ?

De kloeke daad van pater Hyacinthe staat niet alleen. De heer Marie Raphael des Pilliers, onder den naam van pater Dom.Pierre behoorende tot de Benediktijner orde, maar sinds eenigen tijd uit die orde uitgegaan, heeft eorstgenoemden een open brief geschreven, waarvan liet slot luidt: »Moed gehouden! Op den weg, dien wij hebben ingeslagen, zullen anderen ons volgen. Laat gerust de lioon en de -beleediging ons treöen van die mannen, voor wie een » woord van bevel" genoeg is, om hun geweten tot zwijgeI} ^ brengen. Wat ons betreft, laat ons, gedachtig aan w00rd der apostelen, dat

men Gode meer moet gehoorzamen dan de menschen, ons om het farizeïsme en zijn haat niet bekommeren. Er is niets nieuws in, Christus