kan noch de neo-Luthersche school van Leipzig, noch de vermittelungslheologie van Halle een dam opwerpen, welke beide scholen in den grond een zijn. Ritschl bouwt voort op het fundament door Schleiermacher gelegd. Reeds is een groot deel van de leerstoelen in de godgeleerdheid door leerlingen van Ritschl bezet. Aan de universiteit van Göttingen doceeren Hering en Schulz; aan die van Marburg, Herrmann, Heinrici, Achelis; aan die van Giessen, Schürer, Gottschick, Kattenbusch, Krüger; aan die van Heidelberg, Wendt; aan die van Straatsburg, Lobstein, Zöpfell; aan die van Zürich, Schultheisz ; aan die van Halle, Loof; en aan die van Berlijn, Harnock en Kafton, de Ritschliaansche leer, die het meest met de jong Ethische ten onzent overeenkomt. Men heeft, even alsten onzent, een rechter en een linkerzijde onder de Ritschlianen. De voornaamste woordvoerder der linkerzijde is de hoogleeraar Bender van Bonn, die van de theologische tot de philosophische faculteit overging. De hoogleeraar Kafton van Berlijn, de opvolger van Dörner, stelde dezer dagen voor, om een nieuw dogma of eene nieuwe geloofsbelijdenis op te stellen, die moest voortkomen uit de levende kerk, om de beschaafde klassen der maatschappij aan te trekken, die aan de oude kerkelijke vormen, doch niet aan het Christendom, ontgroeid zijn.

Wij durven voorspellen, dat wanneer men aan den arbeid tijgt om zulk eene nieuwe geloofsbelijdenis op te stellen, deze eene herhaling zijn zal van de door de kerk reeds overwonnen, Pelagiaansche, Ariaansche, Sociniaansche, Remonstrantsche dwalingen, die door de belijders] des Heeren verworpen en door de kinderen dezer eeuw schouderophalend zal begroet worden.

Het laatste deel van Harnack's »Dogmengeschiedenis" is verschenen. Het bevat eene openlijke bestrijding van de Augustiaansche leertijpe, die, gelijk bekend is, ook door Lu ther in zijn eerste periode, gevolgd werd. Wij vermoeden, dat de nieuwe Ritschliaansche geloofsbelijdenis in dien geest zal zijn, Verwekke de Heere in Duitschland steeds meer getrouwe getuigen, die tegen de bedekte aanvallen op het Christelijk geloof, van de zijde van Ritschl's volgers opkomen.

Frankrijk. Ministerieele willekeur bij de benoeming van een hoogleeraar in de godgeleerdheid.

Toen de hoogleeraar Pédézert, professor aan de Universiteit van Montauban, op 75jarigen leeftijd door den minister van onder¬

wijs gepensioneerd werd, dacht men dat de consistoires, zouden geraadpleegd worden bij de benoeming van een opvolger, zoo luidt althans de wet. De consistoires (dassen) zijn eehter voor het meerendeel Evangelisch, en nu was te verwachten, dat deze een Evangelisch godgeleerde ter benoeming zouden voordragen. Om dit te verhinderen, stelde de minister den eisch, dat de te benoemen hoogleeraar niet alleen doctor in de godgeleerdheid moest zijn, maar ook reeds twee jaren onderwijs had gegeven. Nu was geen mensch in de Geref. kerk te vinden, die het vertrouwen der Evangelischen of orthodoxen bezit, en daarom benoemde de minister zonder de kerk te raadplegen een zekere heer Montet, lector aan de Universiteit van Lyon. Deze heer is modern en geen wonder dat in de kringen der Gereformeerde kerk deze benoeming nog al wat opschudding baarde. De studenten in de godgeleerdheid toonden zich weinig ingenomen met de nieuwe keuze, doch zij was geschied en men moest zich onderwerpen.

Voor een drietal jaren heeft zich iets dergelijks voorgedaan. Toen bevolen de consistoires Dr. Meijer ter benoeming aan, maar de minister benoemde den heer Allier, een man, die in de Protestantsche wereld van Frankrijk niet in het minst bekend was. Toen de minister over deze benoeming werd geïnterpelleerd, zeide hij, dat de heer Meyer nooit getoond had bedrevenheid te hebben in het geven van onderwijs, terwijl de wet hem vergunde lectoren te benoemen, zonder de consistoires' te raadplegen. De heer Allier viel echter mee, en toen de officieuse syno, die in 1887 te St. Quentin samenkwam, berustte zij in de benoeming, ofschoon zij van de regeering eischte, dat voortaan niet meer als voorwaarde zou gesteld worden bij de benoeming van een hoogleeraar in de godgeleerdheid, dat hij van te voren onderwijs moest gegeven hebben, en dat de consistoires moesten geraadpleegd ook bij de benoeming van lectoren.

De heer Allier werd eenige maanden geleden tot hoogleeraar aan de faculteit te Parijs benoemd. De heer Bois, een jeugdig godgeleerde, werd toen tot zijn opvolger benoemd, zonder dat de consistoires waren geraadpleegd. Ofschoon de heer Bois van de Evangelische richting is, was toch de verontwaardiging over zijne benoeming algemeen, omdat hierdoor de rechten der kerk met de voeten waren getreden. Evenwel is de heer Bois benoemd, na advies van de faculteit van Montauban terwijl de permanente commissie der officieuse synode zich ook voor deze benoeming verklaard had. Nu heeft men het verschijnsel, dat eene permanente commissie eener synode zich niet bekommert om de rechten der kerk, wel een bewijs hoe gevaarlijk het is om com» missiën te benoemen met onbeperkte volmacht. De officieuse synodale organisatie blijkt ook hierdoor op collegialen grondslag gebouwd te zijn. Mochten de kerken eindelijk eens gaan inzien, dat de nu bestaande toestand, waarbij de richting, waarin de aanstaande dienaren der kerk opgeleid worden, afhangt van de schommelende politiek, eene verloochening is van het gereformeerd beginsel, en dat zij bij de poging om door eene officieuse, synodale organifatie de gereformeerde kerkregeering te herstellen, een doolpad hebben ingeslagen.

Winckel.

foor Hhtdfrat.

Een trouwe dienaar.

Baron van D. werd in den slag bij Bergen den i3den April 1759 zoo zwaar gekwetst, dat de geneesheeren terstond alle hoop op zijn behoud opgaven. Zijn kamerdienaar, die zeer aan hem gehecht was, en wien het eeuwig heil van zijn meester vooral ten harte ging, deelde hem op behoedzame wijs hun uitspraak mede, en smeekte hem tevens met allen ernst, de toevlucht te nemen tot den Heere Jezus. Op zijn vraag of hij ook een predikant verlangde, verzocht de gekwetste echter herr. beslist met dergelijke vragen niet weer lastig te vallen. De trouwe dienaar liet zich daardoor intusschen niet afschrikken.

«Generaal", sprak hij, »hebt gij mij ooit gedurende den tijd, dat ik u dien, op een daad van ontrouw betrapt?"

En toen de kranke deze vraag ontkennend beantwoordde ging hij voort:

»Welnu, dan zou dit de allereerste daad van de grootste ontrouw zijn, als ik u niet wees op het heil uwer onsterfelijke ziel; een daad, die ik noch voor God, noch voor u in het jongste gericht, noch voor uw moeder, noch voor den rechterstoel van mijn eigen geweten zou kunnen verantwoorden.

»De geneesheeren, die u nog eenige hoop gegeven hebben, misleiden u; niemand heeft den moed, u dit mede te deelen, en daarom moet ik het u zeggen. Gij staat op het punt de eeuwigheid in te gaan, de tijd is kostbaar, uw oogenblikken zijn geteld; daarom, haast u om uws levens wil!"

Geruimen tijd lag "de generaal stil en als in gedachten verzonken; daarop reikte hij zijn dienaar de hand, en dankte hem voor de groote trouw, die hem bewogen had zijn meester te wijzen op het groote gevaar, waarin hij zich bevond.

Daarop verzocht hij hem, den leeraar Ds. Fresenius te laten ontbieden, die weldra aan het ziekbed verscheen, en wiens ernstig onderhoud met den stervende, onder Gods zegen, rijke vrucht droeg voor de eeuwigheid, daar de ongeloovige generaal, naar men mag gelooven, als een verlost zondaar in het huis des Vaders werd opgenomen.

De wijzen uit het Oosten.

Arme herders, niet in waarde;

Bij de machtigen der aarde Onbekend en ongezien,

Werden door God uitverkoren,

't Eerst van Jezus' komst te hooren; D'eerste hulde Hem te biên.

Wijzen van het Oosten, lieden Die het stargewelf bespiedden,

Zagen onverwachts de ster,

Waar reeds Bileam van meldde,

Toen hij Isrels glorie spelde,

Christus toekomst zag van ver.

Blij verrast laat elk zich hooren:

»Isrels Koning is geboren,

»Want de ster is opgegaan,

«Die zijn komst moet vergezellen,

Zijn geboorte moet vertellen :

»Laat ons Hem aanbidden gaan.''

Te Jeruzalem gekomen,

Hebben zij met vlijt vernomen,

Waar de Koning zich bevond,

Die den Joden was geboren,

Maar hoe vreemd klinkt hun 't in de ooren Dat niet een hun vrang verstond.

Doch Herodes treft het' pijnlijk,

Is 'tniet moog'lijk, niet waarschijnlijk,

Denkt hij, die dit Koningszaad Mijn geslacht de kroon ontrukken,

Zelf zich die op 't hoofd zal drukken; Hoe stuit ik dit dreigend kwaad?

Eerstlijk dien ik uit te hooren,

Waar die Koning is geboren,

Dien de wijzen willen zien Mooglijk dat wij 't onheil keerden ... D'overpriesters, schriftgeleerden Willen wij terstond ontbien."

Toen zij W3ren saamgekomen En zij konings wensch vernomer*

Hadden, namen zij het woord : »Dit moet in Judea wezen,

Want Hiskia heeft voor dezen Micha's profetie gehoord :

-'Bethlehem Efratha! vergeten,

En in Juda klein geheeten.

Toch zijt gij de minste niet:

In u zal de Leidsman opstaartf Die mijn volk zal weiden, voorgaan, En als Heerscher 't eens gebiedt."

(Slot volgt)

(»Onze kleeren" wordt in een volgend nr. voortgezet).

Hoogenbirk.

eformeerfo

Ked. Geret. Eerken.

Drietallen: Schiedam,D. M. Boonstra te Zwolle, G. van Goor J.Lz. te Bunschoten en G. J. van Limburgh te Thamen aan den Amstel. VrijhoevenKapelle en Sprang, de oefenaars J. f. Timmers te Dordrecht, N. van der Blom te Wageningen en A. Pineman te Opheusden.

Tweetal : Oudshoorn, W. Mulder Ir. te Harder wijk en J. Osinga te Gouda.

Beroepen: Hilversum (2de maal), L. Adriaanse te Zeist. — Kollum (2de maal), W. Mulder te Harder wijk. - Renkum (2de maal), j. j. Westerbeek van Eerten te Mijdrecht. — Echten en Oosterzee J H Houtzagers te Kootwijk. - Oudshoorn (2de maal), VV. Mulder Ir. te Harderwijk. — Middelburg, t. H. Feringa te Klundert.

Bedankt: Oldebroek (op de Veluwe) F. Ris pens te Hoorn. — Zuidwolde, A. van' Wijk te Thesinge.

Christelijke Gereformeerde Kerk.

Beroepen: Yerseke, A. de Vlieg te Halfweg.

Aangenomen: Heusden, W. Laatsman, cand. Brielle, J. H. Laatsman, cand. te Zaandam.

Bedankt: Lemelerveld, W. Laatsman, cand. 2Sappemeer, W. Kapteijn te Workutn.

Synodale (.eiiootscüapskerfc.

Toezegging van beroep: Aalsmeer, G. H. Wagenaar, cand. te Leiden.

Bedankt voor toezegging van bkkoep: Zandvoort, H. M. van Nes te Woudenberg. - Haarlo. J C. Klomp, cand. te Nunspeet.

Beroepen : Suameer. I. H. Egberink te Hollandscheveld. Hoogeveen, P. S. Bartstra te Wassenaar. — Herwenen, S. Monsma, cand. teFerw^rd — Ouddorp, A. H. de Klerck te Ridderkerk. - Birdaard en Janum, F. Cazemier, cand. te Lettelberd.— Waalwijk, H. Worst te Oorschot. — Middelburg, T. L. Poort te Harmeien. — Kortenhoef, G. H. Wagenaar, cand, te Leiden. — Goënga c. a,, [. Bolkestein te Ter Aar. — Brielsch Nieuwland, P. A. Klap, cand. te Katwijk-Binnen. — Den Burg (eiland Texel), A. J. van 't Hooft, te Nootdorp. — Haskerhorne en Oudehaske, B. van Eijsselsteijn te Willemsoord (bij Steenwijk). - Ankeveen. G. H. Wagenaar, cand. te Leiden. — Vinkeveen, H. Doorn-

vciu IC Iiuucu. -■ wageningen, J. Leenmans te Overschie. — Babilonienbroek en Hill, S. Monsma cand. te Ferwerd. — Nijeveen, F. Hacquebord,cand.' te Dokkum. — Hoornsterzwaag, G. H. Wa^enaar cand. te Heerenveen. — Heilo, M. W. Snoep°can'd.' te Middelburg. — Woudsend, B. Planque té Gen' dringen en Mechelen. - Klaaswaal (bii Dordrecht) H. F. O. H. Ulfers te Zelhem. — Est, P. J. v.' d. Meulen, cand. te Utrecht. — 'sHeer-Hendriks' kinderen en Wissekerke, H. Proost Jzn te Koog aan de Zaan. — Vianen. J. Steenbeek te Nieuw-L^uzen. — Heukelom. M. W. Snoep, cand. te Middelburg. — Veere, G. J- Brutel de Ja Rivière te Zundert. — Tjamsweer, A. de Vink te Lopik.

Aangenomen: Tholen, J. F. de Later te Wissenkerke. - Vreeswijk, D. Meerburg te Waarde — Hardegarijp, R. Klein te Gasselte. - Zandeweer, J. L. Pickardt, cand. te Adorp. — Oosterland (op Wienngen), J. van Dijk Jzn. te Deutichem. - Gel selaar, A. van Geest, cand. te Monster. — Lunteren, J. G. Klomp, cand. te Nunspeet. - Exmorra c. a., G. Cazemier te Lettelbert. Wichmond, P. I van der Meulen te Utrecht. - Ede, J. E. van Boven te Berg-Ambacht.

Plaatsgebrek noodzaakt ons eenige Advertentién tot een volgend nr. uit te stellen.

gMtartmtiëw,

. # # <r<*

Zoo de Heere wil, hopen onze geliefde j Ouders:

K. WERNER, ]

1 Geref. Predt. te Leiden, j

en

J. J. LANCÉ,

' op 26 October a. s. den dag te herden- i ken, waarop zij voor vijf ea twintig1 jaar door den band des huwelijks werden ver, bonden. ]

Hunne lief hebbende Kinderen, | Behuwd- en Kleinkinderen. j

^ Amsterdam, 12 October 1890.

Getroffen door de wijze, op welke de

Heraut (Nr. 652 en 662) over mij in betrekking tot het Gymnasium te Zetten schreef, acht in mij verplicht mede te deelen, dat ik alle stukken, welke met het daar besprokene in verband staan tegelijk met mijn Directoraat in handen van het Curatorium gesteld heb F. P. L. C. VAN LINGEN.

13. NICOLAAS BEETS. f 3.

'tls Spotten!

Alle Dichtwerken

van

NICOLAAS BEETS.

Nieuwe fraaie uitgaaf met keurig Portret, in 4 sierlijke Prachtbanden, voor den geringen prijs van ƒ 3.—.

Niet per deel f 3—, doch de 4 Prachtbanden samen voor sl. f 3 —.

Toezending goed verpakt en ft anco thuis uitsluitend na ontvangst postwissel van ƒ3.—, waarbij moet staan: 4 Prachtbanden BEETS.

Verkrijgbaar bij D. BOLLE, Bazaar van Goedkoope Boeken, Hang bij de Vischmarkt, te Rotterdam.

Vrije Universiteit.

Met het oog op den naderenden jaardag van de stichting der Vrije Universiteit (20 October) werden als naar gewoonte door Directeuren circulaires rondgezonden aan de Kerkeraden der Nederd. Gereformeerde en Christelijk Gereformeerde kerken, ten] einde opnieuw te herinneren aan het groote gewicht van den arbeid dezer school voor Hooger onderwijs, niet alleen wat de vorming en opleiding van leeraren betreft, doch ook de onderwijzing in alle vakken van wetenschap. In de eerstgenoemde circulaire kon gewezen worden op éénige toename van het bedrag der Collecten gedurende 1880, vergeleken bij 1888 (met pl. m. ƒ 1000). In dat opzicht was er dus reden van dankbaarheid: doch het geheele cijfer der collecten is nog zeer laag, vergeleken bij den omvang van den werkkring eener Hoogeschool, los van alle staatshulp.

Zal onze Hoogeschool ooit compleet kunnen worden, zoo zal er nog heel wat meer moeten geschieden. Daarom is het ook een levenskwestie voor haar, dat alle Gereformeerden zich vereenigen in de behartiging harer belangen, en ook met name onze Christelijk Gereformeerde broederen zich niet op een afstand blijven houden, doch zich mede opmaken om dit Gode welbehagelijk werk tot stand te brengen. Wij kunnen hen en zij ons niet missen, zal ooit een school voor de beoefening van alle vakken der hoogere wetenschap, op den grondslag der Gereformeerde beginselen, op Neêrlands bodem tot stand komen.

Prof. Fabius zal op 20 October in de Schotsche kerk, met het houden van een rede het rectoraat overdragen aan Prof. Woltjer. Ik denk, dat velen deze bijeenkomst (die voor iedereen toegankelijk is) gaarne zal trachten bij te wonen. Ik kan het ten zeerste aanraden.

W. HOVY.

In dank ontvangen:

Voor (le Vercenigiiio':

Aan con'ribiltiën: door den heer C. Scheltus te Amersfoort j 69; door den heer Rr. de Ruiter te Harlingen ƒ 126; door den heer G. W. Nederbragt te Veip ƒ 307.25; door den heer J. van Zanten te Zeist ƒ115; door Ds. B. van Schelven van mej. J. D. ƒ 10; door Ds. G. J. Bager te Driebergen van v. d. W. ƒ 3; door den heer H. H. Hofstra te Vreeland ƒ 87; door Ds. W. K. F. Goeree te Wagenborgen van mej. M. B. geb. S. ƒ 2.50, van G. N. T. ƒ 2 50, van E. E. ƒ 1, van H. IC. ƒ 1, van W. K. H. M ƒ 2.50, van Ds. W. K. P. G. ƒ 2, te samen ƒ 11.50; door den heer W. Wolzak ƒ31.50; van K. E. de W. M. ƒ i0; aan schenkingen: door den heer Rr. de Ruiter, te Harlingen, van Jn. v. d. S. te H. ƒ 1; door Ds. B. van Schelven van K. E- de W. M. te A. ƒ 12.50; door door den heer H. II. Hofstra te Vreeland van G. M. ƒ 2.50, van J. v. H. ƒ 1.50 van v. D. ƒ 2.50 samen ƒ6.50; aan collecten: van Ned. Ger. kerk te Alkmaar ƒx5 10; van idem te Vollenhove (stad) /10.50.

Voor het Hospitium:

Door den heer C. Scheltus, te Amersfoort, van mej. J. H. ƒ 1; van de halvestuiversvereeniging te Kollum ƒ 12 50.

Voor de Medische faculteit:

Door den heer W. Wolzak, „dankoffer", ƒ 2.50.

Voor het Studiefonds:

Bij Prof. Dr. Ai H. de Hartog ingekomen : Door den heer Rr. de Ruiter, te Harlingen, van M. W. te M. ƒdoor H. J. de H. van mej. v. Z. ƒ 10; J. M. voor 't lezen van de Heraut f 1; mevr. van L. te C. ƒ10; door B. C. H. te Z. van G. J. M. ƒ 2, J. v. D ƒ 5, W. J. ƒ1.50. G. S ƒ2.50, H.J.M. ƒ5.20, B. C. H. ƒ7.80, gez. N. ƒ5, H. J. j. te W. ƒ3, samen ƒ35; door Ds. J. H. M. G. W. te S. ƒ2,50; door mej. gez. van P. te M. ƒ 42; door W. W. Gzn. te A. dankoffer ƒ 2.50; door den heer M. van de halvestuiversvereenigiing te H. ƒ 44 70I/2, door J. v. K. van de Halve Stuiversvereeniging te I Kollum f 12.50; door Ds. v. S. van A. L. ƒ 10; door mej. J. te Gr. van de Halve Stuiversvereeniging te D. ƒ ic; van J. K. v. d Z te D. ƒ 1.50.

Voor liet Van den Berg-fonds:

Door Ds. Van S. van A. L. ƒ 10,

CHRISTELIJKE BURGERSCHOOL

voor Jongens en Meisjes,

KERKSTRAAT No. 310, tusschen VIJZELSTRAAT en REGULIEïfiJGBACHT

Inrichting voor Bewoon en Uitgebreid Lager Onderwijs.

Aanvangsklasse (4—6 jaar) ƒ 20.—; Laagste klasse ƒ 24 —; Volgende klassen ƒ 32.— 's jaars.

Prospectus en nadere inlichtingen worden gaarne verstrekt door den Hoofdonderwijzer

S. GONGGRIJP.

M. J. RADIUS

PIANO m ORGELHANDEL.

AMSTEHDAM: LEIDEN:

Keizersgracht 305. Haarlemmerstr, 15.

Hoofd-Ageat voor Nederland en België der

WBT CJliicag1© en ander© Orgels. ■""Si

Steeds voorhanden in prijzen van ƒ 80, ƒ 100, f 120, f 155, ƒ 170 enz. tot ƒ 500.

W VIJF JAAR SCHRIFTELIJKE GARANTIE.

INRICHTING VOOR REPARATIËN.

w olvenstraat 31.

Pohlschröder's Staaipaniser Brandkasten.

Deze Brandkasten zijn in gebrnili bij de ri,I!ltl FRIEÏÏRICH KRÜFP. Staalfabriek»nten te Esschen; worden gesloten niet 2 en meerS P9MBHI (icre versci,i,Ie!1<,e sleutels en hebben door ^ ondervinding; bewezen aan alle eisclien te

HHT* Geïll. Frijscomraiiteii verkrijgbaar

MEYJES & HÖWELER,

HUISHOUDELIJKE ARTIKELEN. Damrak 19, Amsterdam.

J^IOJElLECfllï1!!? T ^en Uitgever en bij alle soliede boekhandelaren is de inteeke™ " ning opengesteld op de boeiende Christelijke Scheurkalenders »De Waarheidsvriend'' en »IIet Mosterdzaadje."

Bij den Kalender »De Waarheidsvriend" behoort een Oleographieplaat, voorstellende: »Het Ontzet van Leideri\ groot 62 X 51 cM., cn een Psalmboek, groot formaat, met Nieuw Testament. Do prijs van den Kalender »Oe Waarheidsvriend" met Plaat en Bijbel is ƒ 1.30, met Bijbel alleen ƒ 0.00, de Kalender alleen ƒ O.Oï en »liet Mi>sterdz mdje" ƒ 0..15.

Vooral vestig ik de aandacht op den Scheurkalender »IIet Mosterdzaadje" en mijne uitgave Kersthoefejes. welke zeer geschikt zijn ter uitdeeling op de Zondagscholen,

Hoofden van Zondagscholen worden verzocht prijsopgave en monsters Kerstboekjes ter inzage aan te vragen.

De Uitgever JOH. DE LIEFDE.

NB. JOH. DE LIEFDE, Utrecht, is het «'nedkoopste adres van Spiegel- en Schilderijlijsten.

sp, w km m m is,

FIRMA JOüAKHES KRAMER & Co.,

Dam , Amsterdam.

Koopen en verkoopen EFFECTEN, diverse LOTEN en vreemde COUPONS. Wisselen Gouden, Zilveren MUNTEN en vreemde Banknoten. Sluiten PROLONGATIËN en BELEENINGEN. Nemen gelden h DEPOSITO met rentevergoeding van 3 pCt. Bedragen tot en met Duizend Gulden worden op vertoon terugbetaald.

,,'s Heeren Loo."

VERGADERING op Maandag 13 Oct. e. k. des namiddags ten één ure, in de Oosterkerk, te Utrecht. Diaconieën van Geref. Kerken en verdere belangstellenden, worden dringend uitgenoodigd, deze vergadering bij te wonen.

Ds. J. C. VAN SCHELVEN, Voorzitter. F. KORTLANG J.Ez , Secretaris.

De 3de aflevering van

BIBjLIJI. enz.

onder redactie van de Professoren

Kuyper, Bavinck en Eutgers,

is den 6den October verzonden. Be-, stellingen worden aangenomen bij eiken boekhandelaar en aan het kantoor der Flakkeesche Boekdrukkerij te Middelharnis. Men leze de beoordeeling in No. 666 van dit blad.

Colporteurs gevraagd.

Heden verscheen bij G E B R. H U G E, te Pot ter dam :

Zions roem en sterkte ofte verklaring van de zeven en dertig artikelen der Nederlandsche Geloofsbelijdenis, door A. Rotterdam,

Opnieuw uitgegeven en bij ons Christelijk publiek ingeleid, door

Dr. A. KUYPEB,

Compleet 2 deelen. ƒ 3.30. Geb. in nette Stempelband ƒ4.25.

Colporteurs gevraagd tegen flinke provisie.

Ter gelegenheid van het Tweede Lustrum der Vl'ije Universiteit, 20 October a. s., verschijnt, D. V., bij A. FERSIIOI T, Amsterdam:

CHRISTUS,

Kmii oot lip kt erf Ér Wetenschap,

door

X. 4. DE GAAI FORTMAN,

Predikant te Amsterdam. Dit, helangrijhe werkje is versierd met een zeer mooie afbeelding van de Vrije Universiteit. De prijs is sleehts

Dertig Cents.

A. VAN HOSSUM'S

Goedkoopste Bijbel Magazijn, Singel 321 23, te Amsterdam, is ruim voorzien van alle soorten Bijbels en Kerkboeken.

PST" Speciale Binderij voor Bijbels en Kerkboeken, Oude Fijbels worden ingeruild.

Hilversum,

S. J. SEEFAT, penningmeester^

1 Orgelhandel. 1

E 6. L GOLDSCEKDIM, I

I Warmoesstraat 141, Amsterdam. |

Groots en fijne sorteering, billijke prijzen, §1 I voordeelige conditiën, volledige garantie.

PROCESKOSTEN.

Sedert de opgave in Juli in dank ontvangen : kerk Bodegraven ƒ 10.80; kerk 's-Hage ƒ 100.16; kerk Waarder ƒ 18.85; kerk Loosduinen ƒ11.87; kerk Sloterdijk /2.111/2! kerk Buiksloot ƒ3.77; kerk Vreeswijk ƒ 4 3()l/2; kerk Beverwijk ƒ3 641/2; kerk Naaldwijk ƒ20.—; kerk Broek op Langendijk ƒ7.50; kerk Oude Wetering ƒ 27.47; cathechisant M. aldaar ƒ3.— ; van NN, aldaar (in den collectezak) ƒ5.—; kerk Harmeien ƒ 11.—; kerk Bedum ƒ 0.45'fe; kerk Zuidwolde ƒ 21,831/2? kerk Heer-Hugowaard ƒ 2.93V2; kerk Zuidland ƒ18.50; kerk Kralingen ƒ57.01; kerk Zeist /45.1Ö; kerk Zwolle ƒ34.53; kerk Ooslwold ƒ 12.50; Mr. A. W. v. Beeck Calkoen, van M. M. 50 ct; kerk Naarden ƒ 8.09; kerk Zetten y5.10; kerk Bussum ƒ9.10; kerk Hardenberg ƒ 13.<!ö; uit de classis Harderwijk ƒ 88.—; kerk Wormer ƒ 0.05; kerk Zuidland ƒ 42.10; kerk Purmerend ƒ 11.45; kerk Hilversum ƒ20.531/2; kerk Arnhem ƒ03.10; kerk Oosterbeek / 4.SP; kerk Diemen en Watergraafsmeer ƒ5.31; door den heer W. de Jong Jr., Mej. J. 50 ct.; kerk Amsterdam collecte ƒ O78.OII/2; R. 25 ct.; AV. S. een zilveren knip; kerk Rotterdam ƒ331 05, benevens f 1.— gift; kerk Schiedam ƒ12.— ; kerk Winterswijk ƒ21.29; uit collectezakjes te Maasland Z2.50, ƒ1.—; door den heer W. de Jong Jr., Mej. B. 45 ct.; kerk Bunschoten ƒ 50 83; kerk Dokkum f 16.11; kerk Zuidwolde /20.911; uit een schoolcollecte te Amsterdam "0 ct; kerk Benschop ƒ13.05; kerk Bodegraven ƒ 11 05: kerk Helder ƒ10.90; door Ds. B v. Schelven, D. C. C. A. 50 ct., Mej. D. V. f 1.—; kerk Gerkesklooster ƒ10.— collecte, ƒ8.— gifi; kerk Kooten en Twijzel ƒ1. —; kerk Engwierum ƒ 5.25; kerk Akkerwoude/1 50; kerk Paesens-Moddergat ƒ 11 451/2? kerk Holysloot ƒ 1.75; kerk I,eeuwarden ƒ 35.581/2, ƒ 21.31, ƒ 28.Hl/2; kerk Beetgum ƒ3.—, ƒ2.50, ƒ2.50 en ƒ1.- uit het kerkzakje; kerk Berlikum ƒ10.—, ƒ7.—, ƒ4.20; kerk Sneek ƒ10 50, ƒ17.23; kerk Goënga ƒ4 49, ƒ4 S71/2; kerk Gaastmeer ƒ 2.25, ƒ 4.05; kerk Hommerts ƒ 2.75; kerk Woudsend ƒ 4.72, ƒ0.44, ƒ0.95, ƒ5.70; kerk Ijlst ƒ 7.80, f 5.12, ƒ4.30; kerk Nyemirdum ƒ 15.40; kerk Oosterzee ƒ8.-, J 7.40, ƒ8.18; kerk Hijlaard ƒ13.50; kerk Garijp ƒ5.67.

Moge elke kerk hierin haar plicht blijven gevoelen, opdat de schuld spoedig vereffend zij. Thans bedraagt zij nog pl. m. ƒ15,000.

Namens Deputaten, W. HOVY.

Gedrukt ter Kon. Ned. Stoomdrukkerij, Warmoesstraat 106, Amsterdam.