ons stmhdm

w »

„Marieke Marijke", door M. A. M. Renes-Boldingh. Uitg. La Rivière en Voorhoeve, Zwolle. 157 bl. Prijs geb. ƒ 3.90.

Een vlot geschreven goed boek voor meisjes tót vijftien jaar. Geschikt voor onze clubs.

G. K.-v. d. B.

Het boek Ruth, door Ds D. van Maanen. Uitg. Bosch en Keuning N.V., Baarrï.

Een behandeling van het boek Ruth, die getuigt van een originele kijk op de gebeurtenissen in dit Bijbelboek, waarbij op deze bekende geschiedenis meermalen een verrassend licht valt. Als doel van dit werk noemt de schrijver: ,,Onze taak is niet die van de reporter of criticus; wij zijn Bijbelonderzoekers en willen speuren naar het Woord

Gods dat blijft in eeuwigheid

Het wordt geen vacantiereis. Het wordt een onderzoekingstocht. We voelen ons schatgravers". Het loont de moeite de schrijver op die tocht te volgen.

Opmerkelijk is vooral de confrontatie met andere Bijbelboeken. Het verrijkt je inzicht in de Heilige Schrift. A. E. H. M.

Onze zending nu, door Ds A. Pos. Uitg. J. H. Kok N.V., Kampen. Prijs ƒ 0,95.

Als no. 8 in de Zendingsreeks verscheen een boekje, waarop ik bijzonder de aandacht vestigen wil, omdat deze brochure geknipt is bij de voorstudie van de zendingsschetsen, die momenteel in ons blad verschijnen.

,,Onze zending nu" vertelt in kort bestek hoe de huidige situatie is op de zendingsterreinen der Ger. Kérken, wat de zending nu nog doet, hoe de houding van de Indonesische kerken zelf is tegenover het zendingswerk uit Nederland en hoe daar ook nu groei is van de kerk en voortgang van de zaak des Heren.

Koop en lees dit boek. Het zal je liefde en belangstelling voor het zendingswerk doen toenemen. Je zult met meer interesse het zendingsblad gaan lezen. En het verre zendingswerk zal niet een ,,vergeten post" voor je zijn, maar een plaats krijgen in je gedachten, in je gebed, in de besteding van je zakgeld. A. E. H. M.

Rondom Pasen 1953. Uitg. G.V.G.P., Waterloolaan 7, Groningen.

De lectuuractie voor Ziekenhuispatiënten ,,G.V.G.P." te Groningen vergeet de patiënten niet en heeft op Pasen een Paasboodschap uitgereikt goed van uitvoering en inhoud in de vorm van een paasei.

A. E. H. M.

Vervolg op pag. 342.

De Hillige Histoarje, for-

teld foar it Fryske folk. (O.T. en N.T.) door U. van Houten. Uitg. T Wever, Franeker. Prijs ƒ 12,50 per deel.

Het tweede deel van ,,de Hillige Histoarje" is nu ook verschenen. En daarmee is dit werk van U.' v. Houten voltooid.

Deze twee lijvige boekdelen zullen ongetwijfeld bij vele Friezen (die Fries kunnen lezen) een plaatsje vinden in de boekenkast.

Naast de Friese Bijbelvertaling zal dit werk mee kunnen bijdragen tot de bloei van het godsdienstig leven in Friesland.

De schrijver vertelt op boeiende wijze de geschiedenis van de H. Schrift.

In het le hoofdstuk van het 2e deel komen enkele feiten voor uit de ongewijde geschiedenis (de Makkabeën). Dit zal ongetwijfeld bedoeld zijn ter verduidelijking van de z.g. ,,Tuskentüd."

Het geheel is verdeeld in 4 boeken ,,De Minsken," ,,It Folk," ,,De Christus" en ,,De Tsjerke." Alles verder weer in hoofdstukken onderverdeeld.

We kunnen dit werk voor gezin, school, Zondagsschool en evangelisatie bij U aanbevelen. M. M.

Harriet Laurey, Loveley. U.M. Holland, Amsterdam. 29 blz., prijs ƒ 2,75.

Vijf en twintig korte gedichten. De liefdespoëzie staat in mineur. Beter bevallen mij ,,Het Y en ik", De slak, De sneeuwpop, De schildpad. G. K. v. d. B.

Helmut Gollwitzer, „En brengen waar gü niet wilt." Uitg. T. Wever, Franeker, geb. ƒ 8,90. 324 blz.

De schrijver, die vóór de oorlog predikant was in Berlijn, bracht vijf lange jaren door in Russische krijgsgevangenschap. In 't begin welwillend tegenover het Sowjetsysteem staande, leerde hij dat, door allerlei contacten, ten slotte kennen in z'n vreselijke werkelijkheid. Een geweldig boek, dat telkens op de Bijbel teruggrijpt en ver uitsteekt boven andere oorlogsverhalen. ,,Innerlijke leegte is het lot van de jeugd binnen het totalitaire systeem." ,,Het is precies hetzelfde als in de Hitier-Jugend." Zie, dat je het boek leest.

G. K. v. d. B.

„Zo hoort het." Handboek

voor goede vormen door Jo van der Kraan-de Gooyer en Arjen Miedema. Uitg. Zomer en Keuning, Wageningen. Prijs geb. ƒ 7,90. 190 blz.

Al is de titel een beetje arrogant, ,,Zo hoort het " is een geestig boek, waarin heel wat mixed pickles aan het Christenvolk worden toegediend. Jongens, geef dit boek aan je meisje... en lees het vooraf zélf! Dingen die we heel goed weten, moeten ons toch af en toe eens onder de neus gewreven worden.

G. K. v. d. B.

„Ik ben Johanna", door Marg. Woltjes. U.M. Holland, Amsterdam 186 blz., ing. ƒ 4,90.

Het verhaal in ik-vorm van een zestienjarige aller-onsympathiekste, hysterische bakvis, die door de jaren heen nóóit schijnt te leren en tenslotte nog een brave man en een gezond kind krijgt Kolder.

G. K.-v. d. B.

„Vrouwenleven", door Jo Kalmijn-Spierenburg e.a. Uitg. La Rivière en Voorhoeve. Zwolle Ing ƒ 4,40; geb. ƒ 5,90. 175 blz.

Dit boek, dat 13 korte verhalen van verschillende schrijfsters bevat, werd bedoeld als cadeautje voor Moederdag. ,,Een voorleesboek" is de ondertitel —- en mij dunkt, dat deze eenvoudige schetsjes wel in de smaak zullen vallen, wanneer ze voorgelezen worden op naaikransen, vrouwenverenigingen, enz.

% G. Kraan-van den Burg.

Karl Barth, Profeet of ketter?, door Ds H. J. Spier. Uitgave Van Keulen, Delft.

Over Karl Barth wordt veel gesproken, vooral in verband met de doorwerking van zijn leer, die men op verschillend terrein meent te bespeuren. Wat die leer inhoudt en waarom ze een groot reëel en dreigend gevaar in zich bergt voor geheel ons geloofsleven en voor ons christelijk bestaan in kerk en wereld beide, wordt in dit boek nader toegelicht door in te gaan op de hoofdaspecten van zijn leer en de practische toepassing daarvan.

Gaarne vestigen wij de aandacht op deze uitgave. Ook voor behandeling van dit onderwerp op de M.V. A. E. H. M.

een flater te slaan in Zijn liefde voor Ninevé, in Zijn liefde voor de wereld.

God schort over Ninevé het oordeel op. God zendt Zijn Zoon, die straks door alle mensen uitgelachen en bespot wordt.

God denkt aan óns.

Wanneer zal Jona, wanneer zullen wij, eindelijk eens ophouden aan onszelf te denken? Amsterdam. E. G. van Egmond.