«" »

Aan de Redactie van „DE HERAUT

96, Warmoesstraat,

AMSTERDAM.

* ja

—:

§oor Hinderen.

GEEN RUST.

XI.

Maar er waren ook vele anderen, die meendei dat het eigenlijk heel verkeerd was van der ouden Pietersz en zijn vrouw, dat zij den zoon dien eigenzinnigen zwerver, zoo maar ontvinger alsof er niets gebeurd was. „Als mijn jongen zoc de breêveertien was opgegaan," zei deze er gene, „dan zou ik er wel voor bedanken, hem weer als kind in huis te ontvangen." En ande ren spraken: ,,'t Is wel makkelijk, eerst aan den zwier, wie weet waar en dan maar weer thuis, om zich warm en wel aan den haard te koesteren. Is dat een manier van doen?"

Zoo redeneerden er velen, en al was daar veel verkeerds en dwaas in, toch voelde Nikolaas heel goed, dat er grond was voor die verwijten, welke hem zoo achterom wel ter oore kwamen. Als hij over de straat ging, behoefde hij nu niet meer te klagen, dat niemand op hem lette. Doch de blikken die op hem werden geworpen, waren lang niet altijd vriendelijk, en zeiden heel veel. In een kleine plaats vooral nu, is 't ver van aangenaam leven, als men zoo iets bespeurt. Nikolaas gevoelde dat, en waartoe 't een zoowel als 't ander leidde, zal weldra blijken.

Drie maanden waren voorbijgegaan sinds Nikolaas te Ylaardingen was wedergekeerd en nog altijd stond hij voor de vraag: Wat nu?

Zijn toestand was ver van benijdbaar, 't Was zijn voornemen geweest, zoodra mogelijk 't een of ander ter hand te nemen, waarmede hij den kost kon verdienen, en hij had aanstonds naar iets uitgezien.

Nu is uitzien, dat weten we, wel zoo makkelijk als ontdekken, en dat ervoer onze vriend ook. Liefst zou hij, na een hernieuwde studie, zich aan een of ander vak van wetenschap gewijd hebben, doch hij dorst om vele begrijpelijke redenen, daar ' nïet van spreken, en bezat zelf geen middelen om alles te bekostigen. Zoo wilde hij dan beproeven met de geneeskunst, zoover hij die verstond, zijn onderkoud te vinden. Tegenwoordig zou zoo iets moeilijk gaan, want onze wetten zien er streng op toe, wie de geneeskunst uitoefent. Te dier tijd ging het gemakkelijker, en hadden woaderdokters en waterkijkers en dergelijken, onder allerlei namen, soms een zeer goed bestaan, te meer wijl zij de geneesmiddelen zelf verstrekten. Die te bereiden, had Nikolaas geleerd, en van het dokteren zelf wist hij ook tamelijk wat af.

Maar een dokter zonder zieken is niet veel waard en wordt ook niet rijk. En nu bleek het hem al spoedig, dat in Vlaardingen de kans om ook maar rijn brood te verdienen gering was. Er waren dokters en wondheelers genoeg, te meer daar de scheerders toen ook veelal de geneeskunde beoefenden. Deze nu zagen liefst geen vreemde eend in de bijt. Maar daarbij kwam, dat, zooals gezeid, velen 't niet op Nikolaas begrepen hadden, en wel allerminst hun lichaam aan een „verloopen student" wilden toevertrouwen.

Toen beproefde Nikolaas 't op een dorp, waar hij minder bekend was. Doch daar kwam een ander ongeluk, althans van zijn kant beschouwd, schoon het eigenlijk een geluk was. De lieden waren namelijk hier bijzonder welvarend, en behielpen zich dan ook bij verkoudheid, jicht en koude koorts, met vlier en knoppen van aalst (alsem) en conserf van pruimen. Voor wonden en kneuzingen hadden zij „Jeruzalemsche" balsem. Kortom, ze hielpen liefst zich zelf, en Nikolaas begreep al spoedig, dat hij hier te veel om te sterven, maar ook te weinig om te leven zou verdienen, en ging weer naar Vlaardingen. Daar echter wachtte hem nieuwe teleurstelling. Moeder die eerst, toen haar zoon weder terug was gekeerd, «ich veel beter had gevoeld, was weer ingestort. De dokter zag 't nu ernstig in, en Nikolaas zelf was knap genoeg om te bespeuren, dat moeder denkelijk nooit weer beter zou worden. Het verdriet had haar krachten ondermijnd, en tegen zulk een kwaal konden alle drankjes en likkepotten niet helpen. Dit was op zich zelf reeds heel treurig, maar voor de zoon nog meer, wijl hij, hoe hard van gemoed ook dusver, toch wel inzag, dat hij de oorzaak was van moeders ziekte en vaders verdriet.

Die gedachte begon hem meer en meer te kwellen, hoe langer hij in 't ouderlijk huis vertoefde. Hij werd neerslachtig, somber, en zoo naargeestig, dat de lieden zeiden: 't Is of 't „segrijn" hem verteert. („Segrijn" is een verbastering van het Fransche chagrin d. w. z. verdriet.) En deze en gene sprak dan: „Geen wonder; hij heeft het verdiend."

Maar verdiend of niet, Nikolaas voelde er zich droevig, moedeloos onder. Ten einde raad, besloot hij, in alle stilte den dominee te gaan spreken. L'at was niet meer dezelfde als die hem had onderwezen. Deze was elders beroepen. Maar de nieuwe predikant was ook een goed vriend van zijn vader, en zou hem zeker wèl ontvangen. Dat bleek ook zoo te zijn en wel in nog ruimer mate, dan Nikolaas had dur¬

ven denken. Zoo kreeg hij de vrijmoedigheid, om heel zijn hart voor den leeraar uit te storten, en dat deed hem goed. Hij had verwacht, dat de predikant hem ernstig zou bestraffen over zijn vroeger leven en zijn vorige daden. Doch zoo liep het niet. De dominee repte daar weinig van en trachtte hem daarentegen dui, delijk te maken, hoe zijn leven niet, gelijk Nii kolaas dwaselijk meende, een verloren leven ( was, maar hij wel degelijk was geroepen het tot ! Gods eer te besteden.

, „Ik begrijp," zei de predikant, „dat het u i moet bedroeven, uw moeder ziek te zien, en geen weg te weten, om door werken uw Jbrood te verdienen. Ik weet ook, dat er een groot verdriet knaagt aan uw hart en gij ontevreden zijt over de menschen en ook niet tevreden met Gods wegen. Maar ik raad u, ga tot den Heere, temeer daar gij den weg weet, en zeg Hem wat op uw hart ligt, gelijk gij 't mij deedt, ja nog meer. Wie op Hem vertrouwt, en tot Hem komt, en zijn overtredingen bekent en laat, die zal ervaren dat God genadig is en barmhartig."

Met meer moed dan hij gekomen was, ging Nikolaas weder weg, om den goeden raad te volgen, hem door den leeraar gegeven, die zijn vertrouwen had gewonnen. Voor 't eerst in lange jaren bad hij weder eens van harte en hij gevoelde hoe het zijn hart verlichtte, alles den Heere voor te stellen. Dat deed hij niet eenmaar meermalen, en hij gevoelde dat het goed was alzoo te doen, al bleef voor het oogenblik nog de toestand als hij was en al kon hij zeggen: Alle dingen zijn tegen mij.

AAN VRAGERS.

De derde vraag van J. W. A. v. d. B. luidt: Wat beduidt de uitdrukking: Zijn schepen achter zich verbranden?

Volgens verschillende geschiedverhalen voerde eens een veldheer in de oudheid — wie, is min zeker — zijn troepen over zee, tegen een machtigen vijand. De legers stonden weldra tegenover elkaar, doch het zijne was verreweg het kleinste. Menig krijgsman dreigde het hart in de schoenen te zinken en menigeen keek naar de schepen, die achter hen aan 't strand lagen en dacht: Als 't mij te heet wordt kan ik nog altijd vluchten.

De veldheer begreep toen, dat hij in groot gevaar verkeerde den slag te verliezen, "daar zijn soldaten niet verwoed zouden strijden, zoo lang zij wisten dat nog een uitweg open stond. Daarop gaf hij het schijnbaar onzinnig bevel, de schepen die hem hadden overgevoerd te verbranden. Met ontzetting aanschouwden de krijgslieden dat dit bevel werd uitgevoerd. Nu was hun de vlucht afgesneden. Zij wisten: 't Was nu overwinnen of sterven, 't Gevolg was, dat zij met moed en doodsverachting streden en — overwonnen.

Of 't waar gebeurd is weet ik niet, maar wel, dat onze prins Maurits iets dergelijks gedaan heeft bij den slag van Nieuwpoort in 1600. Hij had een groot Spaansch leger voor zich en achter zich de zee, welke de schepen droeg, die desnoods zijn soldaten konden opnemen. Doch Maurits, wel begrijpend, dat dit zijn krijgers niet tot volhouden zou aansporen, beval den schippers weg te zeilen. We weten hoe de slag afliep.

In 't gewone leven wil de uitdrukking dus zeggen: den uitweg afsnijden, zich zelf dwingen het uiterste te wagen om het doel te bereiken, 't Is natuurlijk geen alledaagsch middel en wie het toepast, moet wel weten wat hij doet.

Hoogenbirk.

$mfarmeer&e <6e5miïï)eib.

Gereformeerde Kerken.

Beroepen : Rotterdam B, G. J. Ruijssenaers, cand. j te Zevenbergen. — Beetgum, A. S. Schaafsma, te Boornbergum c. a. — Oostwold en Wons c. a., J. E. Goudappel, cand. te Delft. — Heeg, W. de Jonge, te Dokkum. — Heerjansdam, D. Pol, cand. te Kampen. {

Aangenomen : Giesendam B, B. Davelaar, cand. Bedankt: Gees c. a. en Geesteren c. a., D. Pol, cand. te Kampen. — Marrum, K. Bakker, te Rottevalle. — Enumatil, B. J. Lamberts, te Onst wedde. — Sleeuwijk, G. Davelaar, te Giesendam.

Nederlandsch Hervormde Kerk.

Beroepen: Aardenburg, H. Vermaas, te Gros' huizen c. a. — Kralingen, Jacs. van Melle, te Sluis. — Buiksloot, J. E. Bijl, cand. — Makkinga, t A. Tiessen, cand. te Oosterwijtwerd. — Kropswolde, J. Buijskool, te Anloo. — Arnemuiden, H. L. A. Feijkes, te Marken. — Wateringen, P. Gijsman, ( cand. te Aalsmeer. — Maassluis, J. D. Idenburg, te Hillegersberg. (

Aangenomen: Burgh, J. T. L. A. Jagher, cand. te 's-Gravenhage. j

Bedankt: Deventer, G. Visser, te Neede c. a.— Deventer, J. F. L. de Jagher, te 's-Gravenhage. — Nieuwpoort, Groeneveld, te Ee. —Baambrugge, A. Troelstra, te Willemsoord. — Makkinga, A. Tiesen, w cand. te Oosterwijtwerd. — Garderen P. Gijsman, cand. te Aalsmeer. — Stellendam J. van den Bergen, te Biezelinge. — Ezinge, J E. de Vries te g Visvliet en Pieterzijl. — Poederooijen en Loevestein, H. L. A. Feijkes Hz., te Marken.—Wieringerwaard £ J. R. van Kooi, te IJrendoorn. — Workum, H. „ Schokking, te Wezep. — Buiksloot, A. Burger, te Dreischor.

liIW mi P

E

IMuertcntim.

Heden overleed in „Eudokia", na eene ongesteldheid van slechts eenige weken, onze geliefde Echtgenoot, Vader en Behuwdvader, de Heer

WILLEM SLUIJTER Sr.,

in den leeftijd van 70 jaar en 6 maanden.

Wij treuren, maar niet als degenen, die geene hoop hebben en wenschen daarom te berusten in het doen des Almachtigen, die hem, na een leven van moeite en strijd, tot Zich nam.

Rotter- I Wed. W. SLUIJTER—

dam, I Pons.

Maas- (R W' SLUIJTER, v. d. m. sluis G. SLUIJTER-

' ' van der Heijden. Amster- (Wed. D. C. P. SLUIJTER—

dam, I Timmermeister.

Rotterdam, W. SLUIJTER Jr.

11 Maart 1901.

Heden is in den Heere ontslapen, na B een lang en smartelijk lijden, onze geliefde | Echtgenoot en Vader

HARM RIDDERBOS,

in den ouderdom van 58 jaren.

G. RIDDERBOS—Kruil. S. RIDDERBOS. J. RIDDERBOS.

Bedum, 12 Maart 1901.

L G. WËÏSzlTc%

Commissionairs In Effecten,

WESTERMARKT JVo. 21

amsterdam.

Bij een predikant van de Geref. Kerk te Amsterdam, kunnen

een of meer Jongelieden

geplaatst worden, die het Geref. Gymnasium of een andere inrichting van onderwijs hebben te volgen. Nauwlettend toezicht op de studie. Billijke conditiën.

Brieven franco, letter L., Bureau Heraut.

ulhmiiiiif! üli riliuiijL

Packard Orgels,

Esteij Orgels,

Cliicago Orgels, Karn Orgels,

Doherty Orgels.

Steeds in groote sorteering voorhanden in de Magazijnen van

GOLDSCEHEDUG's

ORGELHANDEL,

Warinoesstraat 9 ftf ei»

5

Wed. P. VAM EIJK & ZONEN,

(voorheen I0HAHNES EM1EB & Co.),

X> a in 1(5-17 e ii V" i j «• e 11 <1 a 111 12.

o

Koopen en verkoopen EFFECTEN en vreemde COUPONS. Wisselen Gouden en Zilveren MUNTEN en vreemde BANKNOTEN. Sluiten PROLONGATIËN en BELEENINGEN. Nemen gelden a DEPOSITO tot dagelijks vast te stellen rentekoers.

Bedragen tot en met Duizend Gulden worden op vertoon terugbetaald.

Ainsterflafflsclie Maatschappij yan Leyensyerzekering

©evestigd te AMSTERDAM, Keizersgracht J29,

Maatschappelijk Kapitaal: Ken J^Xillioen < jililden*

• r ~i "■ ^Tï~" ~~

Commissarissen:

Mr. Th. HEEMSKERK, L. J. S. VAN KEMPEN, H. W. VAN MARLE, Thi. Mr. A. F. DE SAVORNIN LOHMAN, J. E. N. Baron SCHIMMELPENNINCK VAN DER OYË

Directeuren: H. J. VAN VULPEN en H. SERET. 8?#*" Maatsehappf} sluit alle soorten verzekering®®

KAPITAJlL en LI«SFREIVffE tot elk bedrag.

■ Binnen enkele dagen verschijnt:

\ Jl »£ JmÉi"

ÖRClELMAMDELj ||I over het lijden en sterven onzes Heeren, Damrak SS, Amsterdam. |p| door

Vraag Catalogi.

ij »r. A. Kl'XPEK.

Prijs ƒ 1.90. — In stempelband ƒ 2.40.

Binnen enkele dagen verschijnt: ^OEKIIAIfOEI?TSCHAF

De authentieke Tekst Pretoria. HÖVEKER & WORMSER-

^er VERSCHENEN: Een nieuw werk van

Liturgische geschriften, »>■. n. bavinck,

GEHANDHAAFD TEGEN GETITELD:

dr. oooszen, j De offeran(ie des Lofs." Dr. H. i. KUYPER, Pdjs: {Ui

1Tooffleeraar aan de Vrije Universiteit. Groot 8Ü. formaat

« « j> Een uitnemend boek. Alom door de pers

zeer gunstig ontvangen. Franco toezending na

Naamlooze Vennootschap ontvangst van postwissel

BOEKHANDEL IT ° T?riTm rT

. . , _ Uitgave van: FRED. H. VERSCHOOR.

Amsterdam. voorheen ,

Pretoria. HÖVEKER & WORMSER. s-Gravenhage.

~~ Dezer dagen zag het licht:

Gereformeerd Gymiiasinil, Gods kinderen van Ur

te Amsterdam. door

Sedert de vorige opgave ontving de Vereeni- I |j f jk fff I (f ji

ging voor Voorbereidend Universitair Onderwijs " * *

de volgende giften. MET TALRIJKE ILLUSTRATIËN VAN

Voorburg: D. K. ƒ 2.50; C. J. S. ƒ 1; I). CHR. KOPPENOL.

d. W. ƒ 1; J. d. W. ƒ 2.50; J. P. L. ƒ r;mej.

A. v. D. f 10; wed. S. S, ƒ 1. Loosduinen: /T „ , , . , , „ > TT n,

F. S. ƒ 1; S. v. 't S. / ij J. D. C. / 1; H. F. /]' Het, la"f/ 'iai Ji zal; II. Dl

f 1; T. K. / 1; J. v. d. W. ƒ 1. Honselaars- van den Vredevorst; III. De gunsteling van

dijk: F. S. Mz. ƒ 0,50; J. B. ƒ 1; A. G. H. Hebreeers in Egypte; V De poort

f 1; A. B. kz.fr, G. L. L. /1- W. V. ƒ 0.50; Ï J'' dienstbaarheid m Israël;

J. v. W. ƒ 0.50; J. M. H. ƒ 1; wed. P. H./ 1. Y ! gen van strlJd> VI1L Het nieuwe

'Overschie: J. P. / i- A. V. / 1; A. v.E./i; Jerumlem-

Ph. b. / 1; j. v. e. / 1; m. v. / 1; j. g. v. Prijs ƒ4.75. In fraaieo stempelband ƒ5.50.

ƒ i; J. v. D. ƒ 2 50. Naaldwijk: J. J. v. d. Naamlooze Vennootschap

B- ƒ IJ J- v- d. B. / ij W. V. / 0.50; J. V. BOEKHANDEL,

ƒ 0.50; ï V. ƒ o 50; W. K. ƒ 1; L. M. V. Amsterdam. voorheen

P. °V /0.5Ó; J. v.' G. f G S /i-'G R Pretoria. HÖVEKER & WORMSER-

ƒ i; J. K. ƒ 0.50; wed. K. K. / 2.50; mej. G. \B "" II"

;■ .v iftiT ,vü S:ƒ s-1: c Vrije Universiteit

k"x/ 1- .. In dank ontvangen

JN.iS. Niet vermeld zijn hier de bijdragen yoor Vereeni ringwaarover per quitantie wordt beschikt. Aan Contributiën-

Door den heer W. Post te Lollum ƒ 60; door den heer P. Pauw te Buiksloot / 13.50; door het Locaal Comité te Rotterdam f 457; door

"3F Sk !""!!> ET ® ^00r c'en ^eer ^' Geurts Wzn. te" Ophëusden

Mm ILJ? lEa tv S ƒ I0J door den heer A. B. H. Funcke te Lem-

ü _ ^ <9 mcr ƒ 61.50; door den heer J. van der Waals

wOÖR f] Nijkerk a/d Veluwe f 109.

EIjKEM h Aan Collecten: (voor de Theol. faculteit:)

I rgi.r.% IJ Van de Geref. kerk te Schoonrewoerd ƒ 5-55>

n " H (halve coll.) van idem te Hasselt ƒ 5.45; van

II). TURKENBUIUj J |de® '= Ambt-Vollenhoven B ƒ 2.55; van idem

H Eestrum ƒ 0.50; van idem te Kollum A

Hofleverancier g ƒ4.69; van idem te Burum f 6.561/2; van idem

van Hare Majesteit H te Augustinusga ƒ 2,52; van idem te Gerkeskloos-

Koningin Wilhelmina, 1 ïf / 5-83; van idem te Twijzel ƒ 1.10; van

i T>nrki?r<T? * I m te Kooten f. 0-761/2J van idem te Wes-

ijUllljuli A t Xii^l • h tergeest f 3.38; van idem te*Oostermeer f o.921/2*

B De Prijscourant van Zaden vans ^an Schenkingen:

a „ liror t Loc.-Comite te Rotterdam, secoll. ui

H ruim 1200 s o o r t e n van Groen- ga A f • , , „ , 1 " : .

1, rr -n, T n 1 ƒ 2.50, in kerk B / 0.50, samen f 3>

| ten, Krulden, Bloemen, Landbouw-1 gevonden in de coll. Keizersgrachtkerk lett.

B gewassen enz. enz., van afbeel fl C. B. L. / 2.50.

Idingen voorzien, is g Voor de Medische Faculteit:

gratis verkrijgbaar | Zwdk/^o 50' W' E' P1°°S Van ^

I De levering der zaden is franco,! Voor het Hospitium:

gook bij kleine hoeveelheden. gj Van de Zusterkring uit Utrecht 24 servetten, Bftg24 sloopen, 24 linnendoeken.

S. J. SEEFAT, Hilversum. Penning» eester.

lil NAAMLOOZE VENNOOTSCHAP ïi\

I I1IIE K Uil MlIËL |

ear*

voorheen j\!

m HÖVEKER & WORMSER, j|

!i| Kalverstraat 154, Amsterdam. lil

■Br"

BV ■ mfflt*

| THEOLOGISCHE (1 WETÊKSCHAPFELIJKB BOEKHANDEL. I

BELLETRIE, Fransch, Duitsch en Engelsch. — BAEDEKERS, 1\: Vg TAUCHNITZ' editie. — Reislectuur. — Photographiën, enz. |f|

y ONTTAWGBN ccn nieuwe eelleetie fraaie |y

|| WANDTEKSTEN. È

itoe*.- sn ÖEM«itdr»i.ksrij. ros Rokvk* Keöbkb & Bakkls,, Amstcrd*i«.

keizor«^r. 8©5, 81. Wolvensir.,

AMSTERDAM.

'SfêEKB Uitnoodiging tot kennismaking. Catalogus op aanvrage gratis.

^■ni^iMiin^mu^nnai^iunuinmup

Dagen van Goede Bocdsehap,

DOOR

Dr. A. KUYPER.

Deel I. In den Kerstnacht. „ II. Oud- en Nieuwjaar. „ III. De Paaschmorgen. „ IV, Op den Pinksterdag.

4 deelen ingenaaid / 3.60; in 4 fraaie stempelbanden / 5.60; elk deel afzonderlijk ingenaaid ƒ 1.20; gebonden ƒ 1.75.

Naamlooze Vennootschap BOMUAIVDEL Amsterdam. voorheen

Pretoria. HÖVEKER & WORMSER.

f 2.2$ in plaats van f4.60!!

Nooit £cM oëhp aanbod!

Zoolang de voorraad strekt lever ik :

Brakel. De trappen des geestelijken levens.

Prijs ƒ i.— voor ƒ 0.60.

Comrie. Het A. B. 0. des geloofs. Prijs/0.80

voor ƒ 0.40.

Comrie. Verhandeling van eenige eigenschappen des zaligmakenden geloofs. Prijs ƒ 1.60 voor fi. Lodensteijn. Negen Predikatiën over eenige stoffen welke zeer zelden geleerd en nog minder beoefend worden. Prijs ƒ 0.60 voor ƒ 0.40. Smijtegeld. Eenige verscheidene Predikatiën. Prijs ƒ 0.60 voor ƒ 0.30.

Deze werken zijn geheel onveranderde uitgaaf in de tegenwoordige spelling, gedrukt op best papier, 1720 bladzijden druks, 't Is in één woord een schat van de beste schrijvers en dan in plaats van f 4.60 voor f 2 25.

Men doe zijn keus of neme ze allen en zende postwissel aan A. FISSCHER, Boekhandel, . Elisabethstraat 3, Utrecht.