gevoelen. Een stuk brood had hij nog wel,

0 ""Vi UVg ÏVtlj

maar 't meest kwelde hem de dorst en zijn vtldflesch was al lang ledig.

Op goed geluk zwoegde hij voort, toen hij eensklaps tot zijn blijdschap dichtbij het kraaien van een haan hoorde. Nu zouden er ook wel menschen in de buurt wonen. En werkelijk toen hij, op het geluid afgaande, langs een heuvelrug naar beneden was gekomen, zag hij vóór zich een kleine woning. In het veld daarbij stond een man te werken. Douglas ging op hem toe en vroeg, of hij ook wat drinken voor hem had.

De man nam den vreen den bezoeker even met de oogen op, en zei toen vriendelijk:

„Kom mee; dan kunt ge in huis even rusten; ge schijnt moe".

^el wat", sprak Ralph en volgde. Weldra bevonden zij zich in een kleine huiskamer. De man haalde een kan dun bier, en «chonk voor Ralph in, die zich haastig verkwikte en een stuk brood er bij opat, dat hij nog in den zak had. Een paar eieren, die de gastheer er bij aanbood werden niet geweigerd.

„Gij zijt zeker verdwaald heerschap", sprak de landman, „anders komt hier zelden iemand heen".

Ralph verhaalde zijn wedervaren en de ander zei toen:

„Ja vriend, zoo gaat het er meer. We meenen dikwijls den rechten weg te hebben en loopen toch glad verkeerd. Gelukkig als we 't nog zien, en bij tijds omkeeren, zoo als gij".

Onze Douglas had in zijn leven genoeg gehoord om te begrijpen, dat in die woorden meer lag dan men oppervlakkig wel denken zou, doch hij vergenoegde zich met te zeggen: „Zoo denk ik er ook over. Intusschen ben ik maar blij dat ik uw huis mocht vinden. Gij woont hier wel afgelegen".

„Er zijn tijden waarin men met den psalmdichter mag bidden: „Verlos mij van des menschen overlast". En daarom ben ik blijde hier te wonen".

„Ja er is wel beroering in 't land", zei Ralph, „de menschen moesten elkaar met vrede laten".

„Dat zouden ze ook wel doen, als de vrede Gods maar in hun hart woonde".

Ralph begreep nu volkomen bij wat man hij een onderkomen had gevonden. Hij rustte nog al pratend een poos uit en stond toen op, terwijl hij zei:

„Ik ben u heel dankbaar. Wilt ge nu misschien van mij een mooie patrijs aannemen? Ze zijn pas geschoten".

„Neen vriend," sprak de ander, „deeene vriend schap is de andere waard. Gij hebt onlangs een man geherbergd, dien ik goed ken en er ook 1 niets voor aangenomen. Nu is de rekening effen. ' De Heere zegt: „Wat gij aan den minste Mijner broederen gedaan hebt, hebt ge aan Mij gedaan". En dat woord hebt gij, misschien on-1 wetend, vervuld".

„Ik begrijp u", sprak Douglas; „ik heb trouwens 1 nooit iemand een onderkomen geweigerd, en ik | heb er ook geen spijt van. Want het was een 1 goed. vroom man, dien gij bedoelt. Maar ik ! begrijp nu dat gij mij beter kent dan ik u". 1

„Gij zijt Ralph Douglas van Carnessie" was het antwoord; „ik ben John Lennie en ik dank u nog eens, dat gij onzen leeraar hebt geholpen. Hebt gij geen lust hem ook eens te hooren". „Preekt hij dan nog?"

„Zeker, al is 't niet in een kerk, want ge weet onze trouwe leeraars zijn uit de kerken gedreven. Wij moeten nu Gods woord hooren | in de spelonken of tusschen de heuvels in de I hei. Als gij wilt, neem ik u graag eens mee".

Douglas voelde nog niet veel lust toe te stemmen. Hij wist aan welk gevaar men zich blootstelde door de verdreven predikanten te gaan hooren. Hij zweeg even. Doch eindelijk kreeg de nieuwsgierigheid en misschien ook nog een betere begeerte de overhand. Ik heb hem toch al in mijn huis ontvangen, dacht hij en ik weet nu dat anderen dit weten. Ik waag het er op.

„Nu go«d", sprak hij, „als gij dan van mij een patrijs wilt aannemen".

„Die neem ik nu aan", was 't antwoord, met een vriendelijken lach gegeven. „Dus vriend, als de tijd en de gelegenheid er is, zal ik u waarschuwen."

De twee mannen namen afscheid van elkaar. Ralph sloeg den hem aangewezen weg in, en na een uur loopens bespeurde hij in de verte het hooge dak van Carnessie. Tehuis verblijdde hij zijn vrouw met het meegebracht gevogelte, doch van zijn ontmoeting vertelde hij niets.

Vier weken later kreeg Ralph door een herdersjongen een briefje van Lennie, die hem verzocht den volgenden Zondagmorgen bij hem te komen. Douglas begreep waarom. Hij ver:elde nu alles aan zijn vrouw. Deze echter was illes behalve met zijn besluit eens en zei: || „Hoor eens man, we zijn altijd trouw geweest lan koning Karei, en nu doen we net wat hij r verboden heeft. Ik geloof wel dat die dominee • :en goed man is, en dat hij niets kwaads doet, z;j naar laten we ons buiten die twisten houden. t0 \nders loopt het ook met ons zeker niet goed af."

Al was Ralph het doorgaans, en ook ten 5, leele thans met zijn vrouw eens, toch beduidde |-~ lij haar, dat nu hij eenmaal zijn woord had si ;egeven het kwalijk ging terug te trekken. Dit noest de vrouw toegeven, doch ze zei:

„Nu dan, voor één keer. Evenwel dan moeten n ve er ook verder buiten blijven. Hier op ft "arnessie kan ieder komen die wil. Maar een W ndermans zaken gaan ons niet aan". ■

Hoogenbirk.

$etefnrmettbe $e3müïjeiö

Gereformeerde Kerken.

Beroepen: Zwolle (3e predikantspl.), G. Wielenga :e Delft. — Raard en Foudgum ca., J. M. de Jong' :and. te Sneek. — Waddingsveen, A. Hoeneveld .e Kockengen. — Bolnes, H. Mulder, te Zaamslag.

Bedankt: Zevenhuizen, H. N. Boukema, te £weelo. — Duisburg, A. H. Op't Holt, teNunspeet.

- Oud Loosdrecht, E. A. Groenewegen, te Westnaas. — Nijega-Opeinde, G. J. Wissink, cand. te \msterdam.

Nederlandsch Hervormde Kerk.

BlROEPEN: Dokkum, C. G. Menzel, te Beetsterwaag. — E. L. Nauta, te Den Heller. — Neede L Stramrood, J. Hzn., te Wognum. — Aarden>urg, F. Damsté, te Poortugaal. — Hiaure c.a., A. V. van Wessem, cand. te Dordrecht. — Oudewater, !. van Dorp, cand, te Hazerswoude.

Aangenomen : Aartswoud, D. N. Zuithoff, te ilidwf ud.

Bedankt: Amerongen, H. W. Creutzberg, te Vijk-aan-Zee. — Papendrecht, W. Zijlstra, te Sruchem c.a. — Peins en Zweins, J. P. Cannegieter, and. te Utrecht. — Wouterswoude, H. C. Lambers, e Lunteren. — Lienden, K. Kloosterman, te Hanum. — Genemuiden, M. van Grieken, te Ameide.

- Nijega en Elahuizen, J. G. Haselager, te Lutjeast. — Rotterdam, Dr. A. J. de Sopper, te Velzep

—.—

^uterfmtiën.

| Heden overleed zacht en kalm, in de hope des eeuwigen levens, onze geliefde Echtgenoot en Vader, de Heer

BAREND FREDERIK DREWES,

eerder weduwnaar van Annetta Carolina Sikkel, in den ouderdom van 5r jaren.

Wed. B. F. DREWES—Sikkel. A. J. DREWES. A. C. DREWES. A. M. DREWES. J. G. DREWES.

Maasland, '18 Mei T906.

masmm

De Geref. Kerk van O ttoland trof heden een gevoeligen slag. In den ouderdom van bijna 71 jaren nam de Heere door den dood van haar weg, haren oudsten Ouderling, den Heer

JAKOB BOS,

welke haar vanaf het begin der reformatie als Opziener, met trouw en toewijding heeft gediend.

Als man des gebeds, vol liefde voor den Heere en Zijne Kerk, was hij door zijn stillen, nederigen en Godzaligen wandel der Gemeente een gezegend voorbeeld.

Namens den Kerkeraad der Geref. Kerk

J. VAN DER VLIES, Praes.

A. SCHAKEL, scriba.

Ottolan i, 23 Mei 1906. B

L G7 WËiSZ & C°~

eoramissionairs In Hectea,

WESTEBMARKT No, 21

AMSTERDAM. j

BEVRAAGD >

er assistentie in de geestelijke verzorging '

•an de stichting „VELDWIJK" een

Candidaat in de Theologie !

an Gereformeerde belijdenis. Inlichtingen geeft, lefst mondeling, Ds. M. J. VAN DER HOOGT e Frmelo-Veldwijk.

Voor I a 2 Dames

1. 4° jaar, beslist Geref., van gegoeden stand 3 gelegenheid als HUISGENOOTE te 'orden opgenomen op eene villa met mooien rijen tuin- bij Groningen.

Reflecteerenden gelieven zich te adresseeren an 't Bureau dezes onder lett. G.

HÖVEKER & WORMSER, Amsterdam.

])r. W. GEESiNK.

Om te doen gedenken.

Meiitatiên voor Kerstmis, OiÉjaarsavoM, Paschen m PINKSTEREN

Prijs f 1.50.

Geb. in band van JAC. PH. WORMSER.

f 1.90 (343

De Rotterdammer . „Een mooi boek, dat niet gemist mag worden in onze huisgezinnen. De meditaties zijn alleszins zeer bevattelijk geschreven en behelzen, zooals licht te denken is, een rijken schat van leering en vermaning om toch „te gedenken."

De Kerkelijke Courant: „Deze overdenkingen zijn zeer goed van taal en stijl. Calvinistisch van richting, boeiend door pakkende beelden, in één woord een mooi stichtelijk boek voor geestverwanten van den schrijver. . . . Druk en band van dit boek zijn, zooals gewoonlijk bij deze uitgeversfirma, keurig."

Overtoomsche Kerkbode: „Van een werk als het bovengenoemde mogen we zeker een rijken en gezegenden invloed verwachten."

De Standaard: „In altijd frissche, in goeden zin moderne taal toch, heeft Prof. GEESINK in deze meditaties Schriftbeschouwingen gegeven, die door den keurigen vorm niet slechts, maar vooral ook door den fijnen en schoonen inhoud blijvende waarde hebben. Hier is teederheid bij ernst; hier is wijsheid uit de Schrift :n naar de Schrift. Hier is leering, vermaning | :n vertroosting in zeldzame harmonie

De heer JAC. PH. WORMSER slaagde ditmaal bijzonder goed in zijdfcandversiering, die n hare zachte frischheid en niet weeke teederïeid bijzonder goed past bij den inhoud en ?en verkwikking der oogen is. De mooie lijnen /an het wit „doen" het op het rood; en de ug is nu ook gelijk bij een boek band past."

EISIA & Co. 1

Noordeinde 20, den Haag.

Kassiers

en

Commissionairs in effecten.

«pil i;

TMoosclie ei WiscIiaiilB Werken, I

OP IEDER GEBIED. ■

HUIS- eil KERKBIJBELS. — KERKBOEKEN. B d

KORAALBOEKETi". — MUURTEKSTEN. SI *

_ Kinder Lees- en Prentenboeken. II

HOLLANDSCHE, FRANSCHE, DUITSCHE en EN6ELSCHE BOEKHANDEL, B

=- HÖVEKER & WORMSER, - I

AMSTERDAM, K ALTKlïSïltAAT 154, bij het SPUI.

Telefoon Interc. 4066.

PRACHTWERKEN. — PHOTOGRAPHIËtT fff f'

Alle nieuwe uitgaven op Hg "

TECHNISCH dEBMEJO. i

Tauehnitz-Edition, Reclam's Universal-Bibliothek, ü Unwms Library, enz., enz.

lMrecte verbinding met het Buitenland. Pt

E KOOP ^oor ^en meestbiedende te kooj

" aangeboden een in goeden staa ind Ex. van DE HERAUT vanaf No. 544 t en met No. 1480 (1 Juli 1888 tot r Mei 1906 Adres Letter B. bij J. M. STOLK, Boekh f hiedam.

Verschenen de 2e druh van:

Kerkenordening

GESTELD IN DE

Nationale Synode der Gereformeerde Kerken,

e zanten geroepen en gehouden binnen tordrecht ln de jaren MiiS en 1619,

n zooals se is vastgesteld door de Generale Synode der Gereformeerde Kerken in

Nederland, gehouden te TJTRECHT 22 Augustus — 7 September 1905. M'lieleel geauthorlseerde uitgave met voorwoord van Prof. ©r. H. B A.'VIMCK, Br. J. HASfIA en Prof. Dr. F. L, «ÜTBERS.

IViJs 10 Cent.

msterdam—Pretoria. HÖVeta & WOI».

R. C. YERWEIJCK,

frapiieldG oj ds Leemliclitwet

in dienste van ouders, onderwijzers, enz.

Prijs f 0.35.

Bij 25 en meer Ex. f 0.20.

Amsterdam. w. KIHCHNEB,

Uitgever.

Vrije Universiteit.

In dank ontvangen:

Voor de Vereenigiïtg;

Aan Contribuüën: '

Door Ds. S. Sleeswijk Visser uit Rijsoord / 37 5°) uit Hendrik Ido Ambacht ƒ r8 uit Heerjansdam ƒ 7.50, samen ƒ 63; door den heer P. Human Jzn. uit Melissant ƒ 40, uit 1 Herkmgen ƒ 1, uit Melissant ƒ 4, uit Stellen dam ƒ 3, samen ƒ 48; door Ds. P. J. Jong bloed te Deventer saldo f904 ƒ 5.50, uit Wijhe ƒ 5, uit Colmschate ƒ 1, uit Deventer ƒ 36 samen ƒ 47.50. ' ' j

Aan Collecten (voor de Theol. faculteit):

Van de Geref. Kerk te Amsterdam (l/2 col.) 1 ƒ 228.20; van idem te Hollandsche veld/4,79; I van idem te Hoogeveen f 34-i3l/2! van idem te Meppel / 41.83I/2; van idem te Nieuweroord / 5-°5 5 yan idem te Nijeveen ƒ4.74; Van idem te Ruinerwold en Koekange / ^.55 ; van idem te Zuidwol^e / 3 661/2; van idem te , Smilde B / 1.51; van idem te Borger Sept.'05 / 4-961/2> Jan. '06 / 4.26, samen / 9.221/3van idem te Overtoom / 58.83; van idem te T Gaastmeer / 5.22; van idem te Heeg / 13.93' | van idem te Herdenschap ƒ 2.67; van idem te Hemelum ƒ 2.30; van idem te Hindeloopen j ƒ 2'S91/2 J van idem te Koudum / ro.74; Van idem te Oudega c.a. / 6.05 ; van idem te Oude mirdum ƒ 5; van idem te Stavoren ƒ 1.671/3; van idem te Warns / 3.88; van idem te Wor kum c.a. / 13; van idem te Woudsend c.a. f 3.22.

Aan Schenkingen: n'

Van N. N. te Overtoom ƒ2.50; gevonden ^ in de collecte te Overtoom ƒ 0.30; door den et heer Jn. van Zanten te Zeist, gevonden in de T collecten ƒ 25.

H. W. VAN MAELE Jr.

Fenr.ingmeesltr.

Amsterdam, Keizersgracht 162.

Wed. P. VAR EIK & ZONEN.

DAMRAK 60 ci« DAM 13-15-17.

ICiik.miloi*4'11: HILVERSUM, Langestraaf. HAARLEM, Kruisweg ©f».

<7-1 ^°«n\T'P(r verkoopen EFFECTEN en vreemde COUPONS. Wisselen Gouden eu Zilveren MONTftN en vreemde BANKNOTEN. Sluiten PROLONG ATI en BELEENINGS.N. Nemen gelden a DEPOSITO tot dagelijks vast te stellen ïentekoers.

ïereenipg ter bevordering m CMstele Lectunr.

mm I 9 « »■■■

A.ls eerste uitgave dezer Vereeniging voor 190G ls den leden toegezonden:

NIET VOOR KROON OF SCHEPTER,

, door I>. AT.COCK.

—==— Schrijfster van DE SPA.A.JSTSOHE BFlOJEDEFtS. —— Prijs ingenaaid f 3.25; in fraaien stempelband, geteekend door IAC. PH. WORfflSEB f 3.90.

De leden dezer Vereeniging betalen jaarlijks ƒ 5.— en ontvangen daarvoor van elke in dat jaar verschijnende uitgave der Vereeniging een exemplaar gratis, tot een gezamenlijke waarde van minstens ƒ 5.—. Van het hierboven genoemde werk, zoowel als van wat vérder in den loop van 1906 zal worden uitgegeven, ontvangen de leden das terstond na verschijning een gratis exemplaar. Bovendien heeft ieder lid recht om in den loop van dit jaar uit den catalogus der Vereeniging ingenaaide boeken tot een bedrag van ƒ 5.- ontbieden Ieder lid betaalt dus ƒ 5— en ontvangt voor minstens ƒ 10.— aan boeken.

j§i!P Nieuwe geïllustreerde catalogus op aanvrage gratis.

Amsterdam Pretoria. HÖVEKER & WORMSER.

1 Amslerflamsclie laatscbappij LeSSSri

gevestigd te " IÉ

Amsterdam, Keizersgracht 547~"549,

| sluit alle lagiiaals-verze&eriagea, Weiswe-peasioeEen, iijfreates, enz, fg

Groningscbe Hypotheekbank voor Nederland,

fteves«sd ie ©ROIHMGEM.

OUDE BOTERIN GESTRA AT Ko. 72, hoek MUURSTBAAT.

Telepheon lntereoMmasa»l lo. 671.

Maatschappelijk Kapitaal ƒ 1,000,000.

Uitstaand bedrag aan Hypotheken op 31 December 1905 ƒ 2.152.664.75, aan Pandbrieven ƒ 2.100.000.—

,TIP^?~ssarisscI1: Prok Mr- d- p- d- FABIUS, J. H. DE WAAL MALEFIJT, A. W.

san; è!g. wentin"ewaali' van stoetwegkn. * luiking, m».

Raad van Toezicht: Johs. TERPSTRA, Mr. H. VAN DER VEGTF, M. UBBENS. Geeft uit 4 pCt. Pandbrieven,

)ers 100 pCt., in stukken van ƒ 1000.—, ƒ 500.—, ƒ 100.— en ƒ 50.—, verkrijgbaar ten lïuore der Bank, bij alle Agenten en Effectenhandelaren. Inlichtingen geven te Amsterdam : H.H.: L. G. WEISZ & Co. Westermarkt ar en RADIUS en DANE, Keizersgracht 20":

Rotterdam de heer H. DANE, Haringvliet 49,

De Directie:

M. BROUWER, Mr. W. SWITTERS, F. J. BOLT.

Gereformeerd Gymnasium te Zetten.

Voor plaatsing van NIEUWE LEERLINGEN in eene der klassen van het Grerojrmeerd Gymnasium te Zetten worden Ouders en Voogden uitgenoodigd zich vóór en lsten Juli a. S. te wenden tot den Ondergeteekende, bij wien programma's op aanvrage :rkrijgbaar zijn.

Aan het Gymnasium is eene Voorbereidingsklasse verbonden.

De Ftector,

«>!•• F. F. c. FISCHEU.

VEREEN van Dr. i KDYPER.

ÏIER OIÏ ÏIEBDM'

licuwe meditatiën voor

de €hristel)jkc feesten. Ingenaaid / 1.90; in stempelband ƒ 2.40.

Voor een Distel een Mirt.

Gee telijke overdenkingen bij den Heiligen Doop, het doen van belijdenis en het toegaan tot het Heilig Avondmaal.

VOLKSUITGAVE.

Prijs ingenaaid f 0.60; gebonden f 0.90.

DE ENGELEN GODS,

een boek ln royaal formaat van + 300 bladzijden.

F*rijs f 3.50 ingenaaid;

f3.35 in fraaien stempelband.

i

M werl van den Hip Geest.

DRIE DEELEN.

Ingenaaid f 7.50; geb. in één band f 8.90

Het Calvinisme.

l

Het Calvinisme en de Historie. — Het Calviisme en de Religie. — Het Calvinisme en de 1 Staatkunde.—Het Calvinisme en de Wetenschap.— :iet Calvinisme en de kunst. — Het Calvinisme n de Toekomst.

*rijs ingenaaid ƒ 2.50 ; gebonden f 3.25. 1 Amsterdam—Pretoria.

Boek", m Ckranuitdrukkerij: ret Koxvxs

.

Als gij in uw huis zit.

Meditatiën voor het huiselijk leven

TWEEDE DRUK.

Prijs ƒ 1.25 ingenaaid ; f 1.75 gebonden

In de sGhaduwe des doods.

Meditatiën voor de ziekenkamer.

Prijs f 1.25 ingenaaid; f 1.75 gebonden

Uit het VFooiyI.

Deelen I—VI.

Prijs per deel f 1.75 ingen.; f 2.25 geb.

In Jezus ontslapen.

MEDITATIEN.

Prijs in fraaien stempelband / 2.40.

Honig uit den Rotssteen.

Deel I. f 1.50 ingenaaid; f 1.90 gebonden. >> H'» 1.75 „ „ 2.25 „

fractaat van den Sabbath.

HISTORISCHE DOGMATISCHE STUDIE 1S90.

Prijs ƒ 1.60 ingenaaid; f 2.10 gebonden.

Gar nor ta Saki.

Meditatiën over en voor den Sabbath, Prijs f 1.35.— Gebonden fl.75.

De fleescliMÈg t Woorfls.

'rijs ingenaaid f 1.90; gebonden f 2.40.

HÖVEKER & W0RHSER.

ksöbeb ft biksul Ajouterdua.

an Courantdrukkerij: ret Ros vs* Ksöbs» ft Bikbui, Auwitcrd«w,