maaz^o

deren weer mogen aanvullen; en zoo komt de onheiligheid over degemeente, dat A b. v.'s jaars f 20 op zijn kerkelijke bijdrage schrapt, en dat B die f 20, die A feitelijk aan de kerk ontstal, voor A. mag bijpassen. Dit is kras gezegd, we weten het wel, en toch niet te kras. Als ik zelf mijn kleermaker niet betaal, en ik laat hem door een ander betalen, al kan ik het zeer goed zelf doen, sta ik oneerlijk voor God.

§ De Gereformeerde Kerken!

^ in Nederland.

5 Brietal: te

s !

5 Amersfoort B, J. Langhout, te Haarlem ; $ E. IJsma, te Bennekom, en W. Ringnalda, te j 5 Groningen.

5 Hoogeveen B, W. Mulder, te Maassluis ; W. | 5 Ringnalda, te Groningen, en F. W. Sluiter, te ) $ Heeg. t

5 Sondel c. a. T. Kramer, cand. te Wijhe; J. J ^ J. Steinliart, te Knijpe, en J. Hania Pan., te j $ Oosterbierum.

Beroepen: te J Monster, H. Buitenhuis, te Sleeuwijk. 5 Emlicheim, J. Bakker, te Ommen. $ Groningen A, A. M Donner, te Assen. ^ Ferwerd, C. J. Eckhardt, te 's Gravemoer. j 5 Berlikum. W. Wolsink, te St. Anna Parochie. ! $ Leeuwarden B, C W. J. van Lummel, te Delft, j $ Koevorden, D. Yrieling, te Appelscha. 5 Weisburg (Jowa N.-Am.), L. Stroeven,te Bunde. j s

^ Aangenomen: naar

5 Oosthem, M. Visser, Prop. ? i

5 Bedankt: voor i

s |

$ Reeuwijk, D. C. P. Sluyter, te Yianen. 5 Meliskerke, O. Los, te Oud-Yosmeer.

\ i

$ * * * Tholen. De classis Tholen, vergadert op j J 4 Jan. 11, heeft in tegenwoordigheid van een drie- ! 5 tal Prov. Deputaten, na afgelegd praeparatoir J J examen volgens art. YIII D. K., met algemeene ^ ^ stemmen besloten den heer F. Haverkate be- 5 5 roepbaar te stellen voor den dienst des Woords J ^ bij de Geref. Kerken.

$ * * * Apeldoorn. Ds. G. Ringnalda, beroepen ^ ^ predikant alhier, zal D. Y. op Zondag 12 Maart ^ 5 van de Kerk te Utrecht afscheid nemen, om zich ^ ^ den daaropvolgenden Zondag aan zijne nieuwe ^ J gemeente te verbinden.

Gereformeerde Ziekenverpleging

Eenige dagen geleden kwam het voorloopig Bestuur van de Yereeniging voor Geref. Ziekenverpleging bij elkander, om de vraag te bespreken, of' er in de kracht Gods niet een begin moest gemaakt worden met een ziekenhuis. De voorwaarden, waarop de Geref. Kerkeraden verband wilden houden met de Geref. Ziekenverpleging waren aanvaard en de statuten in dien zin gewijzigd. De weg begon zich te effenen. Nu werd na ernstig gebed gevraagd: Zullen wij optrekken voor een ziekenhuis naast de Wijkverpleging, en zoo ja waar. De eerste vrang werd toestemmend beantwoord. Klein bij den weg zouden wij ons houden. Een beginsel van ziekenverpleging zou in den Naam des Heeren gewaagd. Maar waar? Op die vraag gaf de Heere het den Heer Hovy in het hart te zeggen: //Gebruikt, BB. het huis op de Heerengraelit No. 192, daareven verlaten door de Inrichting voor Hulpbehoevende blinden, zoolang het nog niet onteigend wordt."

Een tijdelijk huis. Het scheen ons toe, dat de Heere ons zeide: //Beproeft mijne kracht."

Dankbaar 's Heeren Hovy's aanbieding aanvarende, toog een Commissie, waarin ook Dr. de Vries zitting nam, aan het werk. Het resultaat van hunne onderzoekirgen en overwegingen is het advies om in bovenbedoelde woning te beginnen. Voor een 15 a 20 kranken kan daar plaats gemaakt worden.

Zullen wij dit echter kunnen doen, dan zal ons de hulpe van velen en geld en goed voor de inrichting moeten worden gegeven. De Heere bewege uwe harten, opdat wij ons mogen opmaken en bouwen, wat zoo noodig is voor onze zieken, die niet in huis verpleegd kunnen worden. Aangenaam zal het der Commissie zijn, indien ieder haar naar zijn vermogen de handen sterke, meubelen, ledikanten, stoelen, tafels, waschtafels, enz. enz. (s. v. p. Heerengracht 192) of gaven in geld zendebij een der ondergeteekenden.

De Heere geve ons de verhooring onzer bede!

Ds. N. A. DE GAAY FORTMAN, Voorz.

Ie Parkstraat 444.

Ds. W. H. GISPEN, Spinozastraat 19.

W. HOVY, N. Heerengracht 143.

J. J. GREVERS, Leidschegraclit 43.

Dr. P. N. DE VRIES, Nassaukade 1184.

W. KUYPER, Wijttenbachstraat 48.

Secretaris-Penningmeester.

VOOR EÏKDEREN.

Van jongs af. ^

5 Nu een veertig jaren geleden bezat Engeland ^ } een beroemden generaal, die zich vooral onder- $ ^ scheidde, toen de geweldige opstand in Britsch- $ ^ Indië uitbrak, waarbij de Hindoes poogden de 5 5 Engelschen uit Indië te verdrijven, wat hun 5 5 echter niet is gelukt. ^

^ Deze veldheer, wiens naam Havelock in dien ^ 5 tijd overal bekend was, vooral ook wegens zijn 5 $ godsvrucht, kon met Timotheus zoggen, dat hij $ ^ van kindsbeen af de Heilige Schriften geweten 5 5 had, om daardoor wijs te worden tot zaligheid. ^ | De goede grond werd bij hem gelegd, gelijk $ { het altijd zijn moest, in het ouderlijk huis. 5 5 Hij had. evenals Timotheus, een vrome moeder. 5 5 Deze nu was gewoon haar kinderen om zich heen $ J te vergaderen en dan met hen Gods Woord te 5 J lezen; dikwijls moest een der kinderen dan 5 5 voorlezen. ^

Dit nu maakte reeds vroeg op den knaap, die later generaal werd, een diepon indruk. Dat bleek toen hij op do kostschool kwam. Want daar toonde hij dat de woorden die hij gehoord had, niet alleen zijn ooren maar ook zijn hart getroffen hadden. Om zijn vroomheid werd hij nu eens bespot, dan weer voor een huichelaar gescholden. Doch hij bleef bij hetgeen hij uit des Heeren Woord geleerd had. Weldra vond hij dan ook eenige makkers die met hem instemden. In de slaapzaal lazen zij met elkander boeken, die handelden over de dingen van Gods Koninkrijk, en zij spraken over 'tgelezene.

Later werd Havelock soldaat en ook toen bleef hij den goeden weg bewandelen. Wel zocht hij den Heere nog niet met een volkomen hart, maar hetgeen hij in zijn jonkheid had gehoord en geleerd was hem bijgebleven. Op de reis van Engeland naar Oost-Indië voelde hij zich gedrongen den Heere ernstelijk te zoeken en werd hij van ganscher harte bekeerd. Hij vond vrede in het bloed des kruisos en sedert dien tijd toonde hij door woord en daad een Christen te zijn. Had hij vroeger wel eens getwijfeld of het Woord des Heeren de waarheid was — ook hieruit had God hem gered — thans was hij zeker van de dingen, die God hem geschonken had.

Zoodra hij in Indië was aangekomen zocht hij daar omgang met menschen die God vreesden. Samen onderzochten zij dan Gods Woord. Ja, de generaal hield daar zooveel van, dat hij eiken dag twee uren besteedde met het lezen van den Bijbel en het overdenken van hetgeen hij gelezen had.

Vrome ouders te hebben en in de vreeze Gods

te zijn opgevoed is altijd een groot voorrecht. Denkt daaraan vrienden en bidt ook den Heere, dat Hij u dat voorrecht ten nutte doe zijn, zoodat niet het voordeel eens een oordeel wordt. Dat kan ook. Doch de Heere zal er u voor bewaren, zoo gij blijft bij hetgeen u geleerd is. En Hij kan en wil er voor zorgen dat dat geschiedt.

Boekaankondiging.

Bij de firma Hüveker & Zoon verscheen eene vertaling van een verhaal van Mevr. Webb, getiteld de Jonge Egyptische. Het verplaatst den lezer in den tijd van Augustinus' bekeering en is geschreven in den trant van Naomi, of de laatste dagen van Jerusalem. 't Heeft ten doel de stuiptrekkingen te teekenen van een heidendom, dat der verdwijning nabij was, maar niet dan noodevoor 't Christendom de plaats ruimde, 't Verhaal laat zich goed lezen. De uitvoering is zooals wij dat bij deze firma gewoon zijn.

Bij den uitgever A. Fernhout versoheen een werk van Prof. de Hartog, getiteld Uitlegkundige wenken, 't Zijn korte, duidelijke aanteekeningen op een van de belangrijkste brieven van den apostel Paulus, den brief aan de Epheziers. De schrijver is als uitgever van Zanchius' Commentaar op dienzelfden brief zeker een deimeest bevoegden om een dergelijk werk te schrijven. Voor liefhebbers van stichtelijke Bijbelstudie verdient dit werk alleszins aanboveling.

Advertentie®.

De Advertentiën makengeen deeluit van het officieel orgaan.

Getrouwd:

JACOBUS BRUIJNE, Weduwnaar van Hendrika Ópman, en

ANNA MARIA BAAIJ, Weduwe van Th. Verzeveldt. die, mede namens wederzijdsche betrekkingen, hunnen hartelijken dank betuigen voor de vele bewijzen van belangstelling, bij hun huwelijk ondervonden.

Amsterdam, 12 Jan. 1893. (7618)

Bevallen van een welgeschapen ZOON

HENDERIKA CATARINA RÖLLMANN, geliefde Echtgenoote van

J. H. C. MELLENBERGH. Amsterdam, 12 Jan. 1893. (7606)

i"o\'w o-v'o-.-c/vv VVV VVV. c VV;i

ja Up eten 21 Januari a.s. nopen 1 mijn broeder en zuster S SIMON KOPERBERG

B

I en

| MARIA JOHANNA METZ l] den dag te herdenken, waarli op zij voor 12^ jaar door M het Huwelijk werden ver§ bonden. (7593)

§ Oostenburgervoorstraat 73. JACOBUS METZ.

j Voorspoedig bevallen van een

> 8 Januari

flinke DOCHTER

G. MEIJER-

1893.

-Brenning. 5 (7597) !

Zoo de Heere wil en zij leven,

( hopen onze geliefde Ouders

T TIT •nrnrnATTirvo

O . J^UJJJ]iXVJCjlNX>UO

en

M. H. HAZES, den 29 Januari as. hunne

25-Jarige Echtvereeniging

te herdenken.

Hunne dankbare Kinderen. Oostenburgervoorstraat 20. Amsterdam, 14 Jan. 1892. (7621) Wegens ernstige ongesteldheid van onze geliefde Moeder kunnen geen bezoeken worden afgewacht.

Heden behaagde het den Heere van leven en dood, onze jongste lieveling

IBELTJE JACOBA na een ljjden van 6 weken in den ouderdom van ruim 8 jaren tot zich te nemen.

De hope op een zalig wederzien lenigt onze en onzer kinderen diepe smart.

Tevens betuigen wij onzen hartelijken dank aan allen, die ons gedurende de ziekte en het overlijden van onze lieveling zooveel belangstelling betoonden.

G. BREUGEM.

I. J. BREUGEM— (7625) de Jonge.

Amsterdam, 7 Jan. 1893.