Bladz.

het oog op den ambtelijken dienst worden geene bezwaren geopperd.

Na dankzegging gaan BB diakenen heen.

Als scriba fungeert ds. de Gaaij Fortman.

Een bericht van overlijden wordt aan wijkgecommitteerden gezonden.

Voorgelezen wordt de agenda van de Provinciale Synode die op 11 Juli, binnen Alkmaar staat gehouden te worden.

Naar aanleiding van een klacht over roepende negoeianten, die de openbare godsdienstoefening verstoren, wordt aan de BB. die in de BuitenAmstelkerk toezicht hebben, opgedragen daarmede de Politie in kennis te stellen.

Om informaties naar een broeder, die elders gecensureerd werd, zal geschreven worden naar den Kerkeraad van zijn vorige woonplaats.

Twee ingekomen missives worden aangehouden en zullen in de volgende vergadering behandeld worden.

Na de rondvraag sluit de Praeses de vergadering met gebed.

Gereformeerde Kerk te Amsterdam A.

* * * Maandag 9 Juli, des avonds 734 uur, Algemeene Kerkeraadsvergadering in de Nieuwe Kerk.

Geliefden in den Heere !

Weder rust de taak op ons u verslag te geven, i van ons Diaconaal beheer, nu over de maand ! Juni; Mei liet ons (zie Kerkbode no. 383) een j saldo van f 524.02%. Met de volgende sommen > werd dit bedrag vermeerderd: Collecten ƒ470.35, i diverse giften zoo in de collecte als aan sommige ; broeders ter hand gesteld ƒ 38.50, collecte bij ! huwelijksinzegeningen ƒ40.69, collecte voor het ! wees- oude mannen- en vrouwenhuis ƒ298.99K $ en verschillende giften voor het gesticht in de $ collecte of bij Diakenen ingekomen ƒ14.— Een 5 en ander maakt een bedrag van ƒ 1386.56. Ver- $ neemt nu echter wat wij te voldoen hadden: $ aan gewone bedeeling werd uitgegeven ƒ 458.10, $ aan een aantal bijzondere giften ƒ 76.— Het 5 wees- oude mannen- en vrouwenhuis outving $ / 350. de maandrekening voor roggebrood be- $ liep ƒ26.03 voor schoenen ƒ 7.80 terwijl voor S blindengeleideloon ƒ1.— werd betaald. Het 5 totaal der uitgaven is dus ƒ 918.93, latende alzoo $ op 30 Juni een saldo in kas van ƒ 467.63, zeker $ niet zeer bemoedigend, daar Mei ons ƒ 524.02 ]4 \ overliet en de nu verloonen m.mnrl J

; in tijden, waarin de Geest des Heeren weêr $ werkt in het lichaam der kerk.

5 In de daaraan voorafgaande tijdperken van 5 verflauwing heeft onkunde de overhand ver-

^ kregen; dan ontbreekt dus de noodige rusting

5 om de

s

5

lecte inkwam, die wij eerst in September op

nieuw kunnen vermelden. Het moet alweder

klagen blijven, maar laat het een klagen zijn,

dat aanspoort tot ernstig gebed, zoo voor de

geestelijke als voor de stoffelijke welvaart der „ ,1„i _1 _ _ "1 , . .

«cmccme, uuuai uoor meerrip.rp worHaamhou

de behoeften der armen verminderen, en door meerdere inkomsten de beweldadigden in staat zijn mogen mildelijk barmhartigheid te bewijzen. Bedenkt Jacobus' neen! Gods Woord: „de zuivere en onbevlekte Godsdienst voor God en den Vader is deze: weduwen en weezen bezoeken in hunne verdrukking, en zich zeiven onbesmet te bewaren van de wereld."

Namens de Tiinnrwiio '

J. VAN BREEVOORT, Praes, h. t. H. SWAGERMAN Dz., Scriba. Amsterdam, 3 Juli 1894.

O

aanvallen van derseliike dwalende

geesten te wederstaan.

Gretig maakt de vijand daarvan gebruik

5 om althans de door ham zr»n cravrAA&rlo aon.

; heid van 's Heeren volk te breken.

$ Zelfs poogt hij bovendien — en hij is er ^ meermalen in geslaagd ! — tot volle ontwik$ keling te brengen het zaad vun dwaling, dat

S — ^ o'

\ met name ook in deze afdoling verscholen ^ ligt; nog slechts weinige jaren geleden is'in $ ons eigen vaderland gebleken, waartoe de $ wederdooperij wel voeren kan.

^ Wetende dat zulke geesten .omgaan, zullen $ zeker de dienaren des Woords bij hun pre; clicatie en catechisatie, evenals de. nmiftners

^ bij hun huisbezoekingen, daarmede hebben te ^ rekenen.

5 Teederheid en geduld zullen nooditr ziin.

^ met het oog daarop dat de meêgevoerden § vaak eerlijke en eenvoudige lieden zijn en $ daarom eene gemakkelijke prooi voor een ^ gladde tong, al brengt zij vaak slechts eene ^ zeer oppervlakkige redeneering.

^ Gebed is ook noodig, opdat de Heere zijn ^ volk bij de zuivere belijdenis beware en opdat ^ niet door eindelooze verbrokkeling de kracht | van de slagorden des Heeren gebroken worde. ^ Er zou dan ook nog geene aanleiding ge; weest zijn 0111 op dit feit de aandacht te vestigen, $ indien riet. naar onzen ze.csmn.n. eer» and^r

5 verschijnsel zich tevens voordeed.

^ Deze jonge man is namelijk met deze herJ doopers in aanraking gekomen door zijn ingaan § in den arbeid der «Middernachtzending" alhier.

; ln de afdeeling alhier van de vereeniging $ die onder dezen naam optreedt, schijnen ette^ Ujke personen te zijn, die deze gevoelens zijn $ toegedaan ; en nu meent onze berichtgever, $ dat op afkeurenswaardige manier dit werk der | »Middernachtzending" gebruikt wordt om deze ^ dwaling te verbreiden.

5 nat zou ons zeer ernstig leed doen.

s i)e

toch zou zeker eene splitsing onder de arbei¬

ders daaruit kunnen voortvloeien, waardoor de reeds zoo geringe kracht nog meer werd

verzwakt.

Eene goede tiiding komt ons ter oorfin

aangaande de in September 1893 opgerichte School voor lager en meer uitgebreid lao-er

onderwijs.

Dusver was zij gevestigd in eene gehuurde woning aan de Prinsengracht; maar haar snelle groei — in nog geen jaar liep het aantal kinderen van 40 tot op ruim 100 — deed uitzien naar eene ruimere lokaliteit.

Deze is gevonden, op uitnemende wijze, in het perceel Keizersgracht 41, dat in elk opzicht beantwoordt aan de vereischten om de noodige klassen op voldoende wijze een onderkomen te doen vinden.

Der Vereeniging zij daarmede geluk gewenscht.

Voor dat stadsgedeelte weten ouders nu raad, zoo zij kinderen hebben, bestemd om in den handel te gaan of zich later voor eenig ambacht te bekwamen.

Voor de kleinere beurzen, die niet meer dan f 30 a f 40 per kind kunnen betalen, is hier eene kostelijke gelegenheid.

Het schooljaar begint omstreeks half Augustus.

* * * Ingekomen : bij diaken Blankenberg, voor het Weeshuis, letter N. N. ƒ20.—. Gecollecteerd in de Nieuwe Kerk, voor het Weeshuis, letter G. S. ƒ 1.—.

| H. GROEN END1JK C.A.zn.

Amsterdam, S Juli 1894.

Iemand die het weten kan, meldt ons, dat in de voorgaande week een jongman uit onze stad met de gereformeerde belijdenis heeft gebroken, door in eene genabuurde stad zich aan herdoop te onderwerpen.

Zulke verschijnselen doen zich altijd voor

arbeid der »Middernn,cbt-/en diner'-'- is oon

^ hoogst gewichtige; niet alleen wijl daardoor

^ uoio cix gouc wcciuuuueu worai van cie noien i der ontucht te bezoeken ; maar ook wijl daarJ door getuigenis afgelegd wordt tegenover de J gruwelijke toestanden onder ons volk bestaande; ^ hoe noodig dat is, bleek onlangs bij het rechts^ geding over de valsche bankbilletten, waarbij $ de sluier eenigszins werd weggeschoven, doorj gaans over die wereld van ongerechtigheid $ door een valsch conservatisme gespreid. ; Maar op die manier zou de voortgang van $ dezen arbeid in gevaar gebracht worden, wijl $ de schijn er dan op werd gelegd, alsof nog

J Ann nv<rlm< ■ .... J 1

^ auuci uuüi wem nagejaagci.

$ Dat het alzoo is, beweren wij niet; dat j het zou kunnen zijn, lettende op het fanatisme J dat meestal met het sectarisme gepaard gaat, $ kan niemand betwisten; dat eene herhaling J van zulk eene gebeurtenis zeer zeker in de 5 gedachte, dat dit zoo is, zou sterken, is gewis. 5 Wat dusver in de belangstelling der be; lijders vrijmoedig kon worden aanbevolen, zou J dan niet meer zoo hartelijk kunnen gesteund ;

5 en werd al de arbeid niet gansch onderbroken,

' !

Onder de min nobele middelen, waarvan enkele trawanten van de Hervormde kerk zich bedienen 0111 hun genootschap voor te staan, behoort ook het misbruik van den naam gereformeerd, wanneer zij zich aanmelden aan de huizen.

Menigeen denkt allicht, op 't hooren van dat woord, met een gezondene van zijn eigen kerk te doen te hebben ; bij nader onderzoek blijkt dan echter soms het tegendeel.

Den leden der kerk wordt dus aangeraden zich eerst te vergewissen van welken kerkeraad

de man gezonden is : van dien van de Kerk¬

straat of van dien van den Dam : van eeii

gereformeerden of van een synodalen.

Sinds '1 Juni is dan de eigen zendingsarbeid van de Nederlandsche gereformeerde zen dingsvereeniging geëindigd

Op 17 Mei was door deze Vereeniging het volgende besluit genomen:

De vergadering machtigt het Hoofdbestuur om het zondingveld en den zendingarbeid der Nederlandseho Gereformeerde zendingvereeni»ing op Midden Java aan de Gereformeerde kerken in Nederland over te dragen met ingang van 1 Juni 1894, in termen als vervat in de missive van het moderamen van Deputaten Synodi der Gereformeerde kerken tot do zending onder Heidenen en Mohamedanen d.d. 19 April 1894.

Met die missive van 19 April van Deputaten van de Gereformeerde kerken tot de zending onder Heidenen en Mohammedanen wordt bedoeld een schrijven, waarin herhaald en omschreven werd wat door de kerken in hare Generale Synode was bepaald geworden; iets anders kon en mocht uit den aard deizaak door genoemde Deputaten niet gegeven worden.