De Gereformeerde Kerken ^ in Nederland. 5

Viertal: te

Surhuisterveen: J. Buikema, te Stadsmussel- ; kanaal; D Felix, te Roden; M. Moijudertsma, J

te Oldekerk ; G. van Wageningen, te Ureterp. *

Drietal; te Bierum (Gron.): J. Groenewegen, te Hooge ; veen A; J- R. Dijkstra, te Joure c. a., en K. v. » d Wal, te llillegom.

Langerak: C. J. Boa, G Elshove en J. Ves- ; sour, candidaten aan de theologische school te > Kampen. |

Tweetal: te Sprang: J. C. C. Yoigt en J. Vesseur, can- j didaten aan de theologische school te Kampen. 5

Beroepen: te Fijnaart: J. C. C. Voigt, cand. te Kampen. ! Boornbergum c. a. : "W. A Dekker, te Middel- ; burg, cand. aan de theologische school. , Geesteren-Gelselaar, Nijega en Opeinde: C. J. ^ 3*-lio8, candidaat te Baflo.

Hazerswoude: N. H. Koers, te Hanswerd.

Laar 'Bontheimi: toez., H. P F. C. Graefe, ! : cand aan de theol. school te Kampen. 5

Naarden : W. A Dekker, cand. te Kamperland. \ Vianen (Z.-H.): J. J. Westerbeek van Eerten 5 B.Jzn., te Kampen.

Breda: W. Kapteijn. te Goes. ;

BerJcel: G. I'. Oberman, cand. aan do Vrije ! Universiteit, te Dokkum

Bierum : J. Groenewegen, te Hoogeveen. j

Bedankt: voor Heter en: C. A. Renier, te Amsterdam Charlois: C. W. E Ploos v Amstel, te Zwolle B. j

» * t * Sneek. Tot zijn dienstwerk in onze ge- > meente, ingeleid door zijn zwager, Ds. R W. de ! Jong van Holten, deed Ds J J. Impeta 1.1. ; Zondagavond intrede met eene leerrede over j Handelingen 4 : 29b—32a. De tekst van den ! bevostiger was Jesaia 62: 67.

* * * Schoonhoven. De candidaten tot den hei- > ligen dienst G. Keizer en C. Lindedoom, zijn ; voornemens eerlang een buitenlandsohe studiereis ! te doen, en verzoeken daarom beleefdelijk de j gemeenten, vóór hun terugkeer geen beroep op j hen uit te brengen.

I * „ * Steemvijk. Aan de diaconieën der Geref. ; kerk alhier A en B, is door wijlen don heer S. Tromp Meesters, elk eene som van f 1000 : gelegateerd.

VOOR KINDEREN.

Nu of nooit.

II.

Fschatr Dbari Singh sidderde ook tot in het diepste zijner ziel, en kwam er langen tijd niet toe, liet Christelijk geloof openlijk aan te nemen In het eerst trachtte hij door geheimhouding zijner veranderde inzichten liet kruis van Christus te ontgaan. Hij las het Evangelie, en andere Christelijke geschriften, doch deed dit in het verborgen, en zorgde ze steeds onder en tusschen zijne andere boeken te versteken. Hij bezocht, wel is waar, nu en dan de zendelingen in de naburige stad, doch met het teeken van een Bramin en heilige aan het voorhoofd. Vervolgens dacht hij zich den smaad te onttrekken als hij ver van zijne woonplaats verwijderd een Christen werd, en hij ging werkelijk onder het voorwendsel van eene bedevaart te willen doen, op reis, doch ook hierbij vond hij geen vrede, en hij kwam niet eens tot de uitvoering van zijn voornemen, want zijne broeders die misschien reeds eeaigen argwaan tegen hem hadden opgevat, reisden hem na en haalden hem terug. Nu begon hij er ernstig aan te denken, met een schip naar Engeland te gaan, om daar het Christendom openlijk aan te nemen, want daar, meende hij, zijn allen immers Christenen, en wordt dus niemand om het geloof vervolgd. Dit liet zich echter niet zoo gemakkelijk uitvoeren, zoodat hij bleef waar hij was, en het werd hem meer en meer bang om het hart, want de noodzakelijkheid van het kruis moedig op zich te nemen, drong zich nader en nader aan zijne ziel op.

Op zekeren dag noodzaakte hem eenige bezigheid, die hij bij de rechtbank te verrichten had, wederom naar de stad te gaan, en hij nam deze gelegenheid waar, om de zendelingen weer een bezoek te brengen en zijn geprangd gemoed bij hen uit te storten. Dit maakte hem echter niet beter, en reeds was hij weder op straat om den terugweg aan te gaan, toen hij door een vriend werd staande gehouden, en het gesprek met dezen moest onder de leiding Gods medewerken om hem tot een vast besluit te brengen. Reeds vroeger hadden deze twee met elkander over de uitbreiding van het Christendom in Indië gesproken, en beiden hadden het als hunne verwachting uitgedrukt, dat de tijd weldra komen zou, dat het volk in groote menigte tot de nieuwe leer zou overgaan. Hoe die vriend er voor zichzelven over dacht, wist onze Bramin niet, en ook hij had zoigvuldig vermeden, hem te openbaren wat er in zijn binnenste omging. Andermaal over dat onderwerp sprekende, zeide die vriend: „Indien men overtuigd is, dat het Christendom het ware geloof is, en men een Christen worden wil, dan is het veel beter dit nu te doen dan later, wan¬

neer er gewis velen uit onzuivere redenen mede sullen overlocpen."

Dit woord zonk den jongen Bramin diep in de ziel, en hij gevoelde er al de waarheid van. Hij werd er door in het voornemen, dat hij reeds bij zichzelven had opgevat, bevestigd, en een paar dagen later begaf hij zich andermaal des middags naar de stad, en thans om de zendelingen te verzoeken, hem te doopen. Eer hij hier werkelijk toe kwam, had hij een geweldigen strijd in zijn binnenste. Tot tweemalen toe begaf hij zich van het logement, waar hij gewoonlijk zijn verblijf hield, op weg naar de woning der zendelingen, en keerde daar gekomen evenzoo terug; de kracht om binnen te gaan, om den beslissenden stap te doen, begaf hem zoodra hij daar gekomen was. Het werd reeds avond, toen hij ten tweedemale op den terugtocht naar zijn logement was. Donkere wolken pakten zich boven de stad te zamen die zich weldra in een hevig onweder ontlasten, en het was onzen geprangden Bramin alsof de God des hemels en der aarde in donderslagen en bliksemlicht over hem toornde, omdat hij talmde, voor de leere Zijns Evangelies onbeschroomd uit te komen. Dit deed hem halverwege stilstaan. Nu of nooit? klonk het ten slotte in zijne ziel, en zonder nu een oogenblik te wachten, keerde hij zich om en ijlde op het huis der zendelingen toe, met een haast, alsof hem een vijand op de hielen zat.

(Slot volgt).

INGEZONDEN STUKKEN.

(Buiten verantwoordelijkheid der redactie.)

WelEd. Heer Redakteur !

In de „ Amsterdamsche Kerkbode" van 21 dezer wordt de vraag gedaan: „Maar wat is na Hervormd" ?

Wel, dat is m.i. duidelijk; het woord „Hervormd" in dien zin wil zeggen : .Gereformeerd" — „Pseudo Gereformeerd" — „ Arminiaansch" — „Socialistisch" en in niets geloovende, enz. enz. — in één woord, een „Babel", (d'een verstaat d'ander niet), hetwelk men niet beter kan vergelijken, dan bij de onderscheidene Noord- en Zuid-Amerikaansche Bepublieken, waar allerlei volken, talen en natiën dooreen gemengd zijn ; doch die allen een wetboek hebben, dat ten titel heelt „de zonden die in deze natiën heerschen, moeten in de kerken doorgisten", — terwijl de „hoogste wetgevende, rechtsprekende en besturende macht" is toebedeeld aan een gezelschap van zeventien pausen, waarvan één erfelijk schijnt te zijn !

Dit is de treurige logica, die in dat woord besloten is.

Met hoogachting,

UEd. toegenegen dienaar, JOH. F. STIELEB.

Amsterdam, 22 Juli '95.

Ad verten tien.

Ondertrouwd: (4617)

Henderik Johannes Schoutbn en

Anna Toet. Huwelijksvoltrekking: 8 Aug

Ondertrouwd:

JAN HENNEVELD en

DINA MARIA VAN ARKEL. Amsterdam, 25 Juli '95. '4609)

Ondertrouwd:

ALBERT ROOTLIEB en

JAC015A ELERT. Lauriergracht 10, Amsterd. (4605)

Getrouwd:

JOHANNES PAULIS en

JOHANNA FREDERIKA HEMMERS. Amsterdam, 25 Juli 1895. (4626)

Door Gods goedheid voorspoedig bevallen van een welgeschapen ZOON.

J. E WOLFF. Geb. Kerbel. Amst., 26 Juli 1895. (4632)

Door Gods goedheid werden wij verblijd met de geboorte van eon flinken ZOON.

JOH. F. DE JONG. H. L. P. DE JONG-Methöfer. Zutphen, 22 Ju'i '95. (4598)

Op den 8sten Augustus 1895, zal het

13)4 JAAR

geleden zijn dat

GERRIT JAN DRUYFF en

HENDRIKA DE BRUIN, in den Echt zijn vereenigd.

Hunne twee Kinderen, HENDRIKA ELIZABETH en BERTHA KORNELIA.

Amst., 15 Juli 1895. (4603)

Den 2on Augustus hopen onze $ geliefde Ouders en Behuwdouders 5 JOHANNES GERRITSEN $ en 5

JOHANNA AUGUSTINA KUSTER 5 hunne v

30"3arige Echtvereniging S

te herdenken. ;

Hunne dankbare Kinderen, 5

Pretoria, l 3 A GERRITSEN, i Transvaal.) >

G. VAN BOEIEN. | Baarn, ] J. YAN BOEIEN - j I Gerritsen :

A. A. GERRITSEN. > (4612) E. A. P.GERRITSEN. >

5 Den 4den Augustus a. s. hopen ; onze Ouders

H. J. YAN POMMEREN 5 en

C. J. DE WILDE,

$ hunne 25 Jarige Echtvereeniging 5 te herdenken. (4613)

s

Eben Haëzor.

Zoo de Heere wil en zij leven, hopen onze geliefde Ouders JAN SCHOENMAKER en

NEELTJE DE GOOIJER, den 14en Augustus den dag te herdenken, waarop zij voor 3 5 .1 t t li in den echt werden verbonden.

Hunne dankbare Kinderen A SCHOENMAKER. A. SCHOENMAKER.

(4611) A. SCHOENMAKER.

Heden overleed in de hope des eeuwigen levens onze geliefde Yader, Behuwd- en Grootvader, de Heer

COENRAAD GOSSELINK, in den ouderdom van 73 jaar. F. L. W. GOSSELINK A. J. GOSSELINK—

Neyssel.

Amst., 23 Juli 1895 (4604)