Beroepen: te Botterdam B, P. A. E. Sillevis Smitt, te Monster. Geesteren-Gelselaar, J. Visser, oand. te Kampen. Siddeburen, A. S. Schaafsma, cand. te Grootegast. Rijssen, J. D. to Winkel, te Elburg.

Aangenomen: naar Lutjegast, W. Bouwman, cand. te Niouweekela.

Den Helder. J. Bootsma, te Kollum.

Gouda A, G. J. D. Aalders, cand. te Kampen.

Bedankt: voor Broek op Langendijk, H. Willering, te Tzum. Waddingsveen, J. Bootsma, te Kollum. Oostzaan, W. H. K. Moll, te Zwartewaal.

wiens werken zeer groot zijn, ook als Hij het $ gras doet uitspruiten en regen en zonneschijn ^ geeft op zijn tijd. ^

Luther, die door den Heere God tot zoo grooten 5 zegen gesteld werd, voor zijn tijd en voor later, was $ een man die ook veelal door wat hem voorkwam ^ geleid werd tot overdenkingen van de goedheid J Gods en des Heeren werken. Zoo strekten vaak $ de minst beduidende voorvallen, b. v. dat Dr. Jonas j een tak met schoone kersen op^ eene tafel ! legde; dat Luther's huisvrouw een blij gelaat ! vertoonde bij het opdisschen van visch uit den ! kleinen vijver van hun hof, ja zelfs het enkele | gezicht eener roos, om de ziel van Luther te < verheffen tot de dingen die daarboven zijn. Zoo I riep hij eens, in zijn tuin eenige in bloei staande ] boomen aanschouwende, met bewondering uit: : „Eere zij God, die aldus in de lente uit de schijnbaar gebeel verstorvene kiemen nieuw leven doet ontspruiten. Zie deze vruchtbelovende takken. Welk een schoon beeld van de opstanding der dooden!"

Toen hij eens, op den weg van Leipzig, de velden rondom met goudgeel graan bedekt zag, stortte Luther zijn hart uit in het vurige gebed: ,0 God, vol van goedheid! Gij geeft ons een ge; zegend jaar! Dit is niet uit hoofde van onze Godsi vrucht; maar ter verheerlijking van Uw heiligen i Naam. Geef, o mijn God! dat wij ons bekeeren, : en opwassen in Uw Woord! Alles in U is wonderi baar. Op Uw stem ontspruiten deze schoone, het ! gezicht verrukkende planten en aren uit de aarde. ! O, mijn Vader! geef aan al Uwe kinderen hun ! dagelijksch brood."

$ Op een avond, bespeurde Luther een vogeltje, 5 hetwelk zich op den tak van een boom had 5 nedergezet, om er den nacht door te brengen. 5 Hij zeide: „Dit vogeltje heeft zijn toevluchtsoord

gekozen en zal wel zeer gerust op zijn takje slapen ; het bekommert zich om niets, denkt niet aan den dag van morgen, maar is gerust en tevreden, en laat den goeden God slechts zorgen."

Luther hield van eenvoudigheid, hoe wijs en geleerd hij ook was. Hij wilde dat ieder hem begreep, en maakte dat ook mogelijk.

„Ik wil," zeide hij eens, „dat men het volk uit den Catechismus leere; ik neem dien tot grondslag van al mijne leerredenen, en preek zoo eenvoudig mogelijk, opdat de lagere klassen, kinderen en dienstboden mij begrijpen. Men treedt niet op den kansel voor geleerden; die hebben boeken."

Toen Dr. Erasmus Alberus op liet punt stond van naar de Mark te vertrekken, vraagde hij Luther op hoedanige wijze hij voor den vorst behoorde te prediken.

„Uw predikatiën," was het antwoord, „moeten niet bij uitsluiting of bij voorkeur ingericht zijn I voor vorsten, maar voor het eenvoudige, onkundige | gemeen. Indien ik bij de mijne aan Melanchton i en de andere doctoren dacht, zou ik niets goeds i voor den dag brengen; maar ik stel mij enkel min-

j kundigen voor, en dat behaagt aan allen "

> „Albert Durer," aldus ging hij voort, „die beroemde | schilder uit Neurenberg, placht te zeggen, dat hij ; weinig ophad met schilderijen, overladen van ! kleuren, maar meer hield van die, waarin eene | edele eenvoudigheid doorstraalde. Ik zeg hetzelfde 5 van predikatiën."

(Slot volgt.)

\

Aan G. S. Deze zaak is te zeer van particulieren aard om naar uw wensch te worden behandeld.

Red.

VOOB. KINDEREN.

Opmerken.

I.

Wanneer wij den 8sten Psalm lezen, dan vinden ire daar hoe de vrome dichter in vs. 4 en 5 zegt: Als ik Uw hemel aanzie, het werk Uwer vingeren, le maan en de sterren die Gij bereid hebt, wat 3 de mensch, dat Gij zijner gedenkt en de Zoon les menschen, dat Gij hem bezoekt" ; en wederom ezen we in Ps. 19 vs. 2: „De hemelen vertellen lods eer en het uitspansel verkondigt Zijner handen zverk"; gelijk in Ps. 104 vs, 24: „Hoe groot zijn Jwe werken, o Heere! Gij hebt ze alle met wijsïeid gemaakt; het aardrijk is vol van Uwe joederen."

Zoo zien we hoe zij, die God vreezen, des Heeren jroote werken hebben aanschouwd en geprezen, ook in de schepping. Heel de Schrift is daar vol van. En ook wij zingen nog tot eer des Heeren,

Advertentiën.

$

De Advertentiën maken geen deel uit van 5 het officieel orgaan.

Ondertrouwd:

EDUARD CHARLES BAGNAY $ en 5

ELIZABETH LASSCHE.

Amst., 12 September 1895. (4924) 5 Huwelijksvoltrekking 26 Sept. a. s |

Ondertrouwd:

CORNELIS AALBERTS

en !

JOHANNA HENDRIKA JANSSE. 5 Amst, 12 September 1895. 5

Receptie : Donderdag 19 September ^ 1_4 uur, Nieuwe Leliestraat 46 5 Huwelijksvoltrekking D. V. 26 Sep- j tember a. s. (4911) !

Getrouwd:

JOHAN LEONARD TOBY en

JOHANNA HEIN.

Amst., 12 Sept. '95. (4939)

Door 's Heeren goedheid voorspoedig bevallen van een flinken Jongen, P. HOOGEWOUD. A. HOOGEWOUD— Beek.

Amst., 11 Sept. 1895. (4937)

Heden ontsliep zacht en kalm mijne innig geliefde en diep betreurde achtgenoote,

MARIA WILHELMINA KUHLMANN.

Openb. v. Joh 14 vs. 13.

J. H. KRUKKENBERG. Amst., 6 Sept. 1895. (4908)

Heden behaagde het den Heere !

van onze zijde weg te nemen, J onze eenigste lieveling,

AGNES MARIA,

in den aanvalligen leeftijd van J

7 maanden. 5

D. JURGENS. | A. JURGEN3-

Ietswaart. |

Amst., 9 Sept. 1895. (4900) ^

S

Hiermede vervullen wij, ook namens de Familie, den treurigen plicht, kennis te geven van het overlijden van onzen geliefden Oom, den WEd Heer

GERRIT DE GRAAFF, Weduwnaar van Mevrouw

Anna Elisabeth Bechthold, in den ouderdom van bijna 82 jaren

J. H J. van SCHALKWIJK, Exec. Test.

A. E. van SCHALKWIJKKennedy. Amst., 22 Aug. 1895. (4904) Wegens buitenlandsehe betrekkingen eerst heden geplaatst.

Voor de vele bewijzen van deelneming, mij betoond bij de ziekte en het overlijden van mijn geliefden echtgenoot, den Heer

GERRIT JURJAANZ,

betuig ik hiermede mijn oprechten dank.

Wed. G. JURJAANZ— Kloesmeijer.

Amst., 14 Sept. 1895. (4935)

Groote sorteering Kerkboekjes,

van af 22^ cent, voorhanden bij J. B. REIJNDORP, Martelaarsgracht 16. (2439)

Verhuisd van

Langestraat 1,

NAAR

Ie van Swindenstraat 5,

2e Etage. 4901) L VAN DER VEGTE Lz.

Anti-Revolut.-Propag.-Club „KEUCHENIUS",

Sectie Muiderpoort.

OPENBARE VERGADERING op Maandag 16 September, des avonds 3 ure, in het Lokaal Concordia, Pieter Vlamingstraat 40. Spreker: V. TAMMES, bestuurslid van de Dlub. Onderwerp: „Aristocratie ;n Democratie."

P.S. De Vergaderingen worden om Ie 14 dagen gehouden. (4925)

TABERNAKEL.

Belangstellenden worden herinnerd, dat, te beginnen met Woensdag 18 September a. s. en zoo vervolgens om de veertien dagen de bezichtiging en de verklaring van den TABERNAKEL D. V. zal gehouden worden des avonds ten 7 % uur, Marnixkade No. 65. De daarbij te houden Collecte strekt ten behoeve der Vereeniging voor Fabriekarbeidsters. (4932)

De toegang is vrij.

J. VAN DEN BRINK,

Mr. KLEERMAKER,

beveelt zich beleefd aan voor het maken, repareeren en keeren van alle soorten Heerenkleeding, Bloem straat 25 (4898)

Vrije Universiteit.

Studieboeken Hooger Onderwijs, levert

Aanbevelend.

Boekh. van J J. DE DIE, Vijzelstraat 12, bij de Munt. (4906) Amsterdam.

® M, N, LINEMAN ©

In Horloges, Goud- en Zilverwerk, Graveert letters en repareert sterk, Zoowel Goudwerk als Horloges beide Geldersche Kade 53, tramzijde.

(4913)

Melkinrichting, Oosterpark,

levert 's morgens en 's avonds volkomen Zuivere Melk a 0 Cent per litor.

Zich minzaam aanbevelend,

(4931) L. HOORN.

Wagenaarstr. 21, bij de Linnaeusstr.

Jongelieden,

die behoefte gevoelen aan opname in een degelijken, gezelligen familiekring, gelieven zich aan te melden onder letter W, Adv. Bureau J B. REIJNDORP. Martelaarsgr. (4916)

Mejuffrouw TRIMP, Utreshtschestraat 42, vraagt gelegenheid voor haar 13-jarig dochtertje, tot het

LEEREN van WOLLENNAftlEN.

Aanbiedingen niet voor Maandagmiddag na twee uur. (4907)