Tweede Blad.

Bijblad van de Amsterdamsclie Kerkbode van 20 December 1896, No. 516.

f * ♦ * Voorst. Zondag 13 Deo. 1896 werd ons J nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen en onze J beroepen leeraar bevestigd. Als bevestiger trnd } op onze consulent Ds. J. E. Vonkenberg, van J Voorthuizen, met een leerrede over Hooglied 4: 12. 5 Des Maandags deed onze bevestigde leeraar ^ Ds. J. H. F Gangel, overgekomen uit Rijswijk, ^ intrede en hield een rede over Jes. 1 : 27.

5 * * * Monster. Na des morgens in het dienst5 werk bij de Geref. kerk alhier bevestigd te zijn J door zijn broeder Ds. T. Kramer, met een rede 5 naar aanleiding van Fillip 2 : 29. verbond zich $ des avonds aan zijne Gemeente, Ds. G. Kramer, | met ejne rode naar aanleiding van 1 Cor. 3: 11'

VOOR KIKTDE&Eïï. , .

> „Bid maar eerst".

^ In een klein, armelijk huisje woonde een weduwe J met vijf kinderen, van welke het oudste nauwelijks 5 twaalf jaren telde. Voor eenigen tijd was de vader J overleden, zonder geld of goed na te laten. De J moeder stond nu voor al de zorgen van het huis^ gezin alleen. Zou zij niet geheel tot armoe en

> gebrek vervallen, dan moest een weg gezocht

5 worden om in de behoeften van haar gezin te ! ^ voorzien.

ï Dit was haar gelukt. Zij had in het dorp eenige !

> werkhuizen gekregen. Daardoor was zij natuurlijk ; } verscheiden dagen in de week niet tehuis, en ! j moest het oudste dochtertje, Maria, al vroeg de i i rol van huismoeder vervullen. Dit ging tamelijk : S goed. j ! Op zekeren middag waren zij gereed om te eten. ! ! Rondom de oude, groen geverfde tafel zat het i ! vijftal met hongerige magen, begeerig kijkend naar i

> den schotel, die daar stond te midden van de borden. ; | Al kronkelde damp eruit omhoog, dit verhinderde ® ! niet om te zien, dat er niet al te veel in den ! ; schotel was. 5 ! 't Was als zag men een vogelnestje, 't welk 5 ; maar juist genoeg ruimte biedt om al de kleine ! ! bewoners te bergen, die alle te gelijk hun kopjes ! i tjilpend omhoog steken, als de oude met voedsel I i komt aanvliegen.

; Maria deelde met de grootste zorg rond, en schepte ; ; zoo lang uit den schotel, totdat hij leeg was. 5 »Ik heb grooten honger," zei Piet, een jongen i : van negen jaar, en terwijl hij een knorrigen blik $ i op zijn bord wierp, sprak hij: „daar heb ik niet 5 genoeg aan!"

„Dat weet gij nu nog niet," antwoordde Jan, S zijn broertje. „Bid maar eerst."

„En wat dan," sprak Piet knorrig, „wordt het 5 dan meer?" 5

S

\ „Neen, maar dan zult gij er toch genoeg aan | kunnen hebben, want op het gebed wil de Heere 5 het. zegenen."

J Piet keek hem aan met een blik, alsof hij zeggen J wilde: „Hoe zal dat?"

^ „Ja, ja," zoo ging Jan voort, „het staat inden 5 Bijbel. En meester heeft van morgen verteld, hoe J de Heere Jezus met een paar brooden en eenige | visschen vijf duizend menschen gespijzigd heeft." ^ Er ligt een een groote les in het gesprek tus5 schen deze kinderen. „Bid maar eerst." Het ^ komt dus bij alle dingen aan op het gebed. ; Wat is bidden? Bidden is de behoeften van ^ het lichaam en van de ziel den Heere bekend ; maken, en dit met de belijdenis van onze zonden, j waardoor wij eiken zegen verbeurd hebben. ; 't Is Zijne goedheid te erkennen, dat Hij aan j ons, zondige en onwaardige menschen, dagelijks

> zoovele weldaden schenkt, en voorts Hem te ! vragen, dat Hij verder, om Jezus' wil geven moge, ! wat naar lichaam en ziel een zegen kan zijn.

j „Bid maar eerst." Dit geldt niet alleen bij het

> gebruik van spijs en drank, maar in alle dingen. ! Zonder den zegen Gods zal ons niets ten goede ! gedijen. Ieder mensch heeft vele zorgen en nooden ! die hij zelf niet vervullen en ook niet wegnemen j kan. De eenige weg is biddend het aangezicht I des Heeren te zoeken. Allen nood des lichaams i en der ziel mogen wij door liet gebed den Heere \ bekend maken. En Hij is gereed om te hooren | en te helpen, wie hun nood en armoede Hem j verhalen. Nooit komen wij ongelegen, de Heere | hoort de stem zijns volks gaarne. Ook is er geen ! nood, dien de Heere niet wegnemen kan.

In alles wat wij doen, behoort het gebed de eerste plaats te hebben. En naarmate wij aanhouden in het gebed, zullen wij ook meer zegen ontvangen. Want die bidt, die ontvangt.

B oekaankondi ging.

Dr A. Kiujper, Stichtelijke Werken.

Volksuitgave. Serie I (1896). Amsterdam.

J. A. Wormser.

De laatste aflevering voor het loopende jaar is verschenen en daarmede wederom eene reeks uitnemende geschriften een breeden kring in handen gegeven. Mits die niet ongebruikt blijven, zal niemand over de uitgave berouw hebben. Wij hopen, dat veeleer de belangstelling van dien aard geweest moge zijn, dat ook voor 1897 bij den uitgever het voornemen zij, om andere geschriften van den zelfden schrijver, die niet of moeilijk te krijgen zijn, op dergelijke wijze wederom verkrijgbaar te stellen!

Tabitha.

Gaarne vermelden wij, dat de zusterkrans bovengenoemd, die voor de armen van Wijk VI met toenemenden zegen arbeidt, in deze maand zijn zesden verjaardag mocht vieren. Ook de gewone uitdeeling had weer plaats, waarbij de twintig werkende leden het genoegen hadden, om overeenkomstig het advies en het verlangen der wijkdiakenen, aan veertig gezinnen eenige kleedingstukken te verschaffen. Ook eenige wollen dekens werden uitgereikt. Door een milde hand daartoe in staat gesteld, kon er voor de meestbehoeftigen een Kerslgave in geld en in natura worden bijgevoegd. De hulp door dezen krans verleend, wordt naar het jarental gedurig van grooter omvang. Gelukkig voor deze zusters, wordt de arbeid der dienende liefde haar licht gemaakt door de bestendige hulp van de begunstigers. Onder de leiding van het ijverige bestuur, bestaande uit mevr. Van Loon en de dames Mooij, Helweg en Rondt, moge het haar gegund zijn nog een reeks van jaren aan vele huisgenooten des geloofs goed te doen.

De Gereformeerde Kerken in Nederland.

Drietal j te Gaastmeer c. a„ rC. Hoek, te Schettens c. a,, R. H. Pel, te Schaard en W. F. S. van Linden te Lollurn.

Tweetal: te Ter Neuzen, S. Dwarshuis, te Oldemarkt c. a. en R. W. de Jong, te Holten.

Biezelinge, J. van Heringen, te Genderen en A. Vogel, te Dinteloord c. a.

Beroepen; te Driesum, C. B. Bavinolc, te Rotterdam A. Barendrecht, J. E. Vonkenberg, te Voorthuizen. Beekbergen, F. G. J. "Wolff, te Lopik. Purmerend, R. \V. de Jong, te Holten.

Aangenomen: naar Baard c. a., H. Brouwer, cand. Theol. School.

Bedankt: voor Genemuiden, J. Meijer Jr , te Langeslag. Zaandam, W. Breukelaar, te Halfweg. Staphsrst, H. Brouwer, cand.

Advertentiën. Een Jongmensch

die naar Z.-Afrika vertrekt vraagt f 250. — te leen tegen degelijke borgstelling. Conditiën te bespreken. Brieven No. 8284, Bureau v. d. Blad.

Een nette Dienstbode i

vraagt als MEID-ALLEEN spoedig j een betrekking. Goede getuigen. !

Adres: A. TILSTRA, te Breu- ! kelen. (8288) >

IHevisÉbode. j

Met Februari gevraagd in een i klein gezin, een eenvoudige DIENST- |

BODE, G. G., gezond en sterk van < gestel, zelfstandig kunnende werken ï

en koken. Adres in persoon Leid- j

schestraat 110. (8277) ^

Huishoudster

gevraagd van de Geref. G., die veel $ van kinderen houdt, omstreeks 40 ( jaar, voor direct of later.

Briesren franco No. 8274, bureau | van dit blad. (8274) 5

Een zeer nette COMMENSAAL GEVRAAGD, in een net stil gezin. 5 f 6 per week. Briev. franco onder 5 No. 8248, Bur. van dit Blad. $

Een vrij Kamertje

TE HUUR, voor een net persoon,in een stil gezin. Ferdinand Bolplein No. 72, 2de étage. (8256)

TE HUUR: Een Winkelhuis,

zeer geschikt voor Bakkerij, gelegen Jacob van Lennepstraat, bij de Nassaukade No. 20.

Zwanenburgwal over en bij den Amstel,

TE HUUR:

Een ruim modern Onderst BOVENHUIS. riant uitzioht, 2 buren, f 420.— per jaar. Aanv. Po. Mei.

Een Onderst BOVENHUIS, Jacob van Campenstraat 118, 3 kamers, alcoof, keuken, vrije gang en zolder, f 8.50 per % maand, 2 buren. Aanv. direct. Adres W. v. JAARSVELD, Zwanenburgwal 94. (8101)

Kamertje te huur

aangeboden op netten stand, met riant uitzicht, tegen billijken prjjs, S.v.p. franco brieven onder lett. X bij den Boekhand. J P. VAN DEN BOSCH, Frans Halsstraat 44. (8265)

Van Vollenhoven's Extra Stout

is «nvervalscht verkrijgbaar bij

Wed. W. C. BUDDINGH,

Oude Schans 44, (8259) bij de Koningstraat, & 13X cent per % Flescli.

100 Visitekaarten met 100 Couverts vanaf 90 Gents.

J. F. P. WEINSSEN Jr.,

Boekhandelaar. (7934)

53, KIEIIWE LELIESTRAAT 33.

Vol wassenen.

Zonder voorloopig een eigen instrument te bezitten, kan men zelfs op eenigszins gevorderden leeftijd, het Orgelspel nog zeer goed leer en, volgens eene nieuwe, geheel eenige methode, waardoor men binnen één jaar tijd de Psalmen, de Gezangen en gefigureerde muziek leert spelen. Brieven motto „Muziek''', bureel Kerkbode (8061)

Een flink Dagmeisje

gevraagd

Marnixstraat 220, huis. (8298)