kringen voor eenige zonde veilig zouden zijn in dien zin, dat deze of die zonde binnen haar niet komen kav.

Zulk eene ijdele, ongegronde gerustheid is niet uit God, maar komt van den Satan voort. Want natuurlijk eene onbewaakte stad islichrelijk te vermeesteren.

Neen, laat de prediking-, laat het opzicht waken óók tegen dezen gruwel, die helaas niet meer buiten staat

Laat er zijn een acht nemen op elkander, tot opscherping der liefde en der goede werken. Laat er zijn een steunen van het wankelende, een sterken van het zwakke, een terecht brengen van het dwalende.

"Waarschuwing. Men schrijft ons:

Namens Diakenen der Gereformeerde Kerk te Den Helder heeft den heer L. Rumff, praeses van de diaconie der Gereformeerde Kerk te Den Helder, de eer ter waarschuwing voor diaconieën of particulieren mede te deelen, dat men zich wachte voor eenen reeds bejaarden man, volgens eigen opgaaf genaamd Jan Smit, oud 67 jaar, van beroep smid, en lidmaat van de Gereformeerde Kerk te Huizen in Noord-Holland.

Hij geeft voor, uit te zijn gegaan om werk te zoeken, wijl op zijn dorp de visscherij achteruitgaat, de scheepshelling stil ligt en hij daardoor broodeloos is. Hij schijnt stad en land af te reizen met leugenachtige verhalen en illustreert deze met eene verzameling van vrome praatjes, welker kracht bewezen moet worden door gedurige droefheid, waartoe hij met beide handen eenen rooden zakdoek voor het aangezicht houdt en dit verbergt.

Blijkens ingekomen mededeeling heeft hij, na voor twee weken te Den Helder te zijn geweest, de vorige week Rotterdam bezocht en in menig opzicht de tactiek gevolgd, die hem te Den Helder een middagmaal enz en het noodige reisgeld bezorgde om per enkele reisgelegenheid terug te keeren tot zijn »oudje" te Huizen, welke niet wist in welke plaatsen hij zoekende was om werk. Alleen heeft hij te Rotterdam voorgegeven van beroep molenaar te zijn, doch om des gewetenswil, wijl hij 's Zondags niet wil werken, broodeloos te zijn; echter is ook dit middel hem gunstig geweest en is hij door de Diakenen aldaar geholpen. Door informatie bij den predikant van Huizen, zoowel van Den Helder als van Rotterdam, kwam het bedrog uit.

Hoewel de voorgewende Jan Smit met Huizen goed bekend is, en niet alleen algemeene maar ook bijzondere toestanden kent, veel spreekt over den predikant en diens familie en daar gebruik van maakt, omdat ds J. A. Klerc'q vroeger predikant te Helder was, is nochthans in Huizen iemand van dien naam niet bekend. Van de diakenen, die hij te Helder bezocht, vroeg hij bij zijn vertrek den juisten naam en het adres, om in de gelegenheid te zijn bij ds J. A. Klerck te kunnen spreken ovet" de groote weldaad, die God door die broeders had willen schenken. De vermelding hiervan geschiedt, omdat er vreeze is, dat hij met het naamkaartje, dat de heer RumfT hem verstrekte en aan welks achterzijde, speciaal op 's mans verzuek, de naam van br C. van Dalen vermeld staat, een verkeerd gebruik zal maken. Bij den predikant is hij natuurlijk niet geweest. Ten slotte zij vermeld, dat het signalement van den man ongeveer is als volgt: vrij groot van gestalte, breede neus en mond, paarsch rood getinte kleur over het gelaat, en boven op het hoofd dun van haar. De spraak is wat gerekt of lijmerig. Hij was gekleed met z.g. fkiweelen pantalon, zwart vest en das, en lakensche pet, terwijl bovendien het de aandacht heeft getrokken, dat hij met het hoofd voorovergebogen en steeds met de handen in de zakken liep.

fe ueiBiunueerflt KerKen in Nederland

Tweetal: te Mildam, N. Duursema, te Pietersburen en R. Hamming, te Schoonebeek.

Koudekerke, R. W. Huizing en A. Schippers, cand. aan de Vrije Universiteit.

Beroepen: te Opeinde—hijega, T. Gerber, te Boornbergum. Sauwert, J. Huizing, cand. te Nieuwe Pekela.

Aangenomen: naar Overschie, G. L. Goris, te Hoek-van-Holland.

Bedankt: voor . Lunteren, G. Wisse Jr, te Leiden.

Enkhuizen, J. H. Donner, te Nieuwe Niedorp.

. *, Maasdijk. Het kerkgebouw der Geref. Kerk werd Donderdagavond in gebruik genomen. Het is gebouwd naar het plan van den heer Luyendijk, architect te Maassluis en is berekend op 230 zitplaatsen Het doet volgens het algemeen oordeel den architect en aannemer eere aan. De consulent ds Heeres, sprak naar aanleiding van 1 Kon. 8 : 29. Ds Sluyter van Maassluis had tot tekst Jes. 56 : 7. Het slotwoord werd gesproken door ds Koster van Maassluis. Ds Heeres sprak een woord van dank tot architect, aannemer en bouwlieden. De burgerlijke autoriteiten waren verhinderd te komen.

VOOR DE KIIIDEBEH.

Op 't nieuwe jaar.

Ras is weer een jaar vervlogen,

Al wat kwam ging ook voorbij,

Maar Gods trouw, Zijn alvermogen Wisselt niet, en blijft als Hij.

Voor hoevelen werd dit jaar,

Oud of jong, het eind van 't leven,

Gij woudt ons nog sparen, — maar Hebben, Heer, we U lof gegeven.

Vriend'lijk heeft op onze wegen, Ons Uw rijke gunst bestraald,

Gij hebt met Uw milden zegen Onzen ondank vaak betaald.

Ook in smart en tegenspoed,

Op Uw hand, Heer, leer ons merken.

Heilig is al wat Gy doet,

Wijsheid, liefde zijn Uw werken.

Leer maar ieder zich te vragen,

Hoe 't hem was in vreugd en leed.

Zijn de nu vervlogen dagen,

In des Heeren dienst besteed ?

Mocht, door 's Heeren Geest geleid, 't Hart getrouw Gods wet betrachten?

Is 't voor Christus' komst bereid? Kan het blij Zijn toekomst wachten ?

Moet niet schaamte ons 't hart vervullen Om de dagen, thans vergaan;

Vrees voor die nog komen zullen; Als we zien op onze daan?

Maar met schaamte en vrees vervuld, Laat on> vluchten tot den Heere,

Dat in Christus onze schuld, Zij vergeven, Hem ter eere.

't Jaar verging. Maar Gods genade Blijft ook als een nieuw begint.

Neigen we ook tot allen kwade,

Jezus leeft, die 't al verwint.

Treed met ons het jaar weer in,

Heer, van tijd en lot en leven.

Leer ons U ons harte geven:

Dat is 't allerbest begin!

KOWDI Gl NG.

Br H. Bavinrk, Gereformeerde Dogmatiek. Tweede herziene en vermeerderde druk. J. tl. Bos. Kampen. Bovengenoemde heeft het genoegen, eenen herdruk aan te kondigen van de bekende

«Gereformeerde Dogmatiek" van prof. dr H. Bavinck.

De eerste uitgave, welke van 1895 tot 1901 in vier deelen het licht zpg, was reeds spoedig na de verschijning uitverkocht. Toch bleef na dien tijd de aanvraag sterk aanhouden.

De schrijver heeft thans gelegenheid gevonden, aan dit verlangen te voldoen. Hij bepaalt zich niet tot eenen onveranderden herdruk, maar heeft het gansche werk nauwkeurig herzien, rekening gehouden met de dogmatische litteratuur, welke sedert dien tijd verscheen, en vele hoofdstukken bijgewerkt.

Formaat en letter van deze tweede uitgave worden grooter; de iitteratuur komt voor het grootste gedeelte boven de hoofdstukken te staan; en aan het hoofd der bladzijde wordt het onderwerp aangegeven, dat telkens aan de orde is. Aan het einde worden eene breedere inhoudsopgave en een drietal uitgebreide registers toegevoegd.

Het eerst» deel, Inleiding -Pr incipia, wordt afzonderlijk verkrijgbaar gesteld.

Het zal verschijnen in twee stukken; het eerste stuk, de Inleiding, zal in Februari 1906 het licht a^ien.

De bezitters van de eerste uitgave kunnen deze tweede bekomen tegen inlevering van een compleet exemplaar van de eerste uitgave voor een exemplaar van de tweede uitgave, tegen twee derden van den prijs.

Het geheele werk kan in drie jaar compleet zijn. Na verschijning van elk deel zullen solide banden verkrijgbaar worden gesteld.

y>Loof den Heere, mijne ziel!" Rede gehouden in den dank- en bedestond bij gelegenheid van het 25-ja.rig jubileum der Vrije Universiteit te Amsterdam, in het Concertgebouw, op Donderdag 19 October 1905. Door l'. A. E. Sillevis Smitt, v. d. m. Boekhandel voorheen Höveker & Wormser. Amsterdam.

Door de gebeurtenis der jongste dagen, het ontvangen van den effectus civilis door de Vrije Universiteit, kreeg deze rede nieuwe beteekenis; reden, waarom wij, daar zij door allerlei ietwat achteraan kwam te liggen, haar nu nog aan onze lezers aanbevelen. Waarlijk tot een: Looft den Heere! is er stof; en deze voorganger is een uitnemende leidsman, om dat te doen verstaan.

Oud-leerlingen-vereeniging „Adeodaat" fGods gave).

Donderdag: vergadering jongedochtersafd. I sConstantia", Willemstraat 143a.

Donderdags vergadering jongedochtersafd. II, school Govert Flinckstraat.

Donderdag: vergadering jongedochtersafd. III, de Wittenkadeschool.

Zaterdag: vergadering afd. II, 2e Jan van der Heijdenstraat 26.

Oud-leerlingenvereen. »Ora et Labora".

(Bid en werk).

Woensdag: vergadering in de school De Wittenkade.

Voor onze jongelingen.

Jongelingen van 16 jaar en daarboven hebben toegang tot de vergaderingen der jongelingsvereenigingen op Gereformeerden grondslag, die gehouden worden:

Heden (Zaterdag)avond 8 uur: »Timotheus", bovenzaal Schotsche Zendingskerk; »Calvijn", Reinwardtstraat 42; «Eleazar", Gov. Flinckstraat 191; » Adeodaat", lokaal »Constantia", Willemstraat 143a.

Morgen (Zondag)avond8uur: »Mijn Zoon geef mij uw hart", 3e Weteringdwarsstraat 15.

Bovenstaande vereenigingen werken allen onder het toezicht van den kerkeraad.

—ï——s

filadz. 5.