DE KOFFIEPLANT.

waarde te bepalen. Daarvoor is echter inde eerste plaats noodig het geoefend oog vaneen kenner. Het is bekend, dat de koffieboon eerst nog geroost en gemalen moet worden, alvorens gebruikt te kunnen worden. Door het roosten ontwikkelt zich het aroma, waarvan de smaak afhangt. P. D. B. {Gron. O.) BEWARING VAN EU EREN. Er bestaat eene geheele reeks van handelwijzen om eijeren goed te houden en te kunnen gebruiken. De meest gebruikelijke is het inslaan in kalk. Maar ’t is tevens bekend, dat de eijeren daardoor ligt een onaangenamen bijsmaak aannemen. Eene andere handelwijze bestaat in het inwrijven der eijeren met vet of olie. Daar de eijerschaleu poreus zijn, worden de poriën door het inwrijven met olie verstopt en er kan noch lucht van buiten in het ei dringen en evenmin eene verdamping van vocht uit het ei plaats hebben. Daarom is deze handelwijze als volkomen practisch aan te bevelen. Eene derde handelwijze, die aanbeveling verdient is de aanwending van waterglas. Dit waterglas is eene stroopachtig dikke massa en wordt vooral uit Manheim tegen f 3.60 tot ƒ 4.20 den centenaar inden handel gebragt. Het waterglas bestaat uit kiezelzure soda, terwijl het vaste vensterglas uit kiezelzure soda en kalk bestaat. Brengt men kiezelzure soda met kalk in aanraking, dan is de verwantschap van het kiezelzuur tot de kalk zoo groot, dat er zich bijkans onmiddelijk kiezelzure kalk vormt, terwijl de soda wordt uitgescheiden. De kiezelzure kalk gelijkt op de oppervlakte der kalk, waar zij zich vormt, naar eene huid van glas en worden de eijerdoppen door de verbinding van het kiezelzuur met de kalk als ’t ware met eene glazenhuid bedekt; de poriën worden zoodoende volkomen gesloten en de eijeren kunnen zonder eeuige andere behandeling zeer lang goed gehouden worden. De behandeling van de eijerdoppen met waterglas is zeer eenvoudig. Men verdunt het waterglas door op 1 deel daarvan 6 deelen kokend water te gieten, waardoor eene gelijkmatige verdunning tot stand komt. In dit bad legt men, zoodra het koud geworden is, de eijeren en er is slechts een zeer korte tijd noodig om de bovenste kalklaag van den schaal zich met kiezelzuur tot eene glashuid te doen verbinden. Intusscheu doet het geen kwaad de eijeren langer b. v. gedurende een nacht in het bad te laten liggen, daar hierdoor de glashuid slechts wat dikker wordt; met het binnenste van het ei verbindt zich het kiezelzuur niet. Het ei wordt wel uitwendig meermalen geel of bont gekleurd, maar dit oefent geen invloed op den inhoud uit. Hetzelfde bad kan onder bijvoeging van eenig nieuw waterglas bij herhaling gebruikt worden. (Neue landw, Zeit.)

140