in kassen, welke gemakkelijk luisvrij gehouden kunnen worden, verschillende aardappelvariëteiten, welke zeer karakteristiek reageeren op het Y-virus, respectievelijk besmet met het Y-virus en het virus uit de zieke Eersteling. Dergelijke variëteiten worden dus als indicator gebruikt, en als zoodanig ook aangeduid. De besmetting werd tot stand gebracht door stengeltoppen van zieke planten te enten op gezonde. De wigvormig toegesneden ondereinden van zieke stengeltoppen werden daartoe geschoven in verticaal aangebrachte sneden van stengels (die natuurlijk eerst dwars zijn doorgesneden) van gezonde planten, waarna de „gevaarlijke zone” met raffia werd omwonden. Vervolgens werden de geënte planten in een vochtige, warme atmosfeer gehouden ter voorkoming van het verwelken der enten en ter bevordering van de vergroeiing van de ent met den „onderstam”. Daarnaast werd een andere serie planten besmet met sap van ziek plantmateriaal. Door middel vaneen ruw geslepen glazen staafje werden daartoe enkele druppels plantensap uitgewreven op de onderste bladeren van gezonde planten. De door het uitwrijven gemaakte kleine verwondingen dienen dan als toegangswegen voor het virus. Na ongeveer twee weken verschenen de eerste ziektesymptomen en bleek het, ook gedurende de verdere ontwikkeling, dat de verschillende aardappelvariëteiten, te weten Paul Krüger, Eersteling, Alpha, Bevelander en ETp to Date op beide viren met precies dezelfde ziektesymptomen reageerden. Ik kan U dit illustreeren met een foto van Up to Date; zie fig. 4.

De Up to Date reageert zoowel op het virus uit Zeeuwsche Blauwe als op het Y-virus met afstervingsverschijnselen, echter

Foto: Jb. v, d. Peppel. Fig. 4. Links: blad van Up to Date, besmet met het stippelstreepvirus, uit Zeeuwsche Blauwe. Rechts: blad van Up to Date besmet met het Y-virus, (Left: leal oi Up to Date, infected with stipple-streak virus irom Zealand Blue. Right: leaf o{ Up to Date infected with virus Y).

1066