gedijen ; zijne vruchten worden dikwijls, aan een draad geregen, op den pasar (markt) te koop aangeboden. De holte aan den voet dezer vruchten is meer dan bij de vorige soorten een geliefde verblijfplaats van mieren, zoodat men goeddoet ze terdege te onderzoeken, alvorens ze te nuttigen. 5. Doewet of Djambalan. Kenmerken en aanteekeningen. De Doewet of Djambalan (Syzygium jambolana) komt op Java vooral in hot midden- en oostelijk gedeelte van het eiland voor, waar hij algemeen onder den eersten naam bekend is ; inde Westelijke residenties is hij meer zeldzaam en bekend als Djambalan, terwijl de vruchten door de soldaten wel Blauwe Jantjes worden geheeten.

Deze laagvertakte boom vertoont in botanische kenmerken eenige verschillen met de vorige soorten. Zijn stam is circa 15 M. hoog, bereikt een dikte van pl. m. 60 cM. en heeft een bast die op vele plaatsen gebarsten is. Zijne bladeren zijn pl. m. 15 cM. lang gesteeld, breed elliptisch met afgeronden top , lang 10 cM., breed 6 cM. , gewoon groen gekleurd. De kleine bloemen vormen een 10 cM. lange, groengesteelde pluim en bezitten een groenen kelk , witte kroon , geelwitte helmdraden

met oranje helmknop en groenen stamper. Zijne vruchten zijn geheel verschillend van vorm, nl. ovaalvormig, eenigszins krom, doordat zij aan één zijde zijn ingedeukt. Hare lengte is 4 cM. bij een breedte van 2 cM.; aan den voet hebben zij een navelachtig kuiltje in welks midden de stijl heeft gezeten, Zij bestaan uiteen dunne vruchtschil en sappigeu vruchtwand , beide eerst groen, bij rijpheid donkerblauw gekleurd, welke het eetbare deel van de vrucht vormen. Hot vruchtvleesch herinnert in smaak eenigszins aan dat van onze krieken en is eveneens rijk aan blauwe kleurstof, welke bij gebruik dezer vruchten de tong kleurt. In Engelsch Indië schijnt men uit het vruchtvleesch een soort wijn te maken. De vrucht bevat een zaad, ongeveer in vorm als een olijfzaad met groene , dunne , schaalachtige zaadhuid en geelachtigen bitteren zaadkern. De boom komt, zoowel gecultiveerd als wild , voor op dezelfde hoogten boven den zeespiegel als de vorige soorten. Het voortkweeken geschiedt op gelijke wijze, terwijl de vrucht inde maanden

163

Fig. IV. Vrucht Tan den Djamboe ajCr. (Jambosa aquea) in doorsnede op ongeveer natuurlijke grootte. s schil; v vruchtvleesch; z zaad; h holte ;h' holte met omgeslagen kelkranden.

Fig. V. Vrucht van den Doewet of'Djambalan (Syzygium jambolana) in lengte-doorsnede op ongeveer natuurlijke grootte. s schil \ v vi'uchtvleesoh; z za»d; k kuiltje.