KORTE MEDEDEEL,! NOEN.

Een nauwkeurige landhuishoudkundige beschrijving vaneen provincie van Nederland of vaneen genoegzaam belangrijk gedeelte van deze, waarvan inde laatste 15 jaren geen beschrijving is gegeven. Tweede gouden medaille en f 100. Een beschrijving van de fabrieks- en handwerksnijverheid ineen provincie of een gedeelte eener provincie van Nederland, zoo volledig mogelijk toegelicht door historische en statistieke opgaven. Gouden medaille. Aan het D. v. Z.-H. werd medegedeeld, dat de heer P. J. de Quartel, ingenieur le klasse van ’s Rijks waterstaat, aan Z M. den Koning de voorloopige concessie heeft aangevraagd voor de indijking, droogmaking en inpoldering van het grootste gedeelte der Zuiderzee en van de Friesche Wadden. De concessieaanvrager raamt de kosten op 220 millioen en de baten over 20 jaren op ongeveer 347 millioen. {L. Ct.) Vraag. Is er ook een onzer lezers die wellicht een afdoend middel weet aan te geven om het Roebol, Ruigbol of Heermoes (Equisetum arvense) uit het land te verdrijven? Deze vraag werd ons onlangs gedaan dooreen landbouwer, die hieromtrent gaarne zoude ingelicht willen worden. Wij gaven daarop een paar middelen aan de hand, die wij later ook in het Maandblad wenschen bekend te maken, onder voorbehoud of er wellicht betere middelen bestaan. Een antwoord op bovenstaande vraag zou ons zeer aangenaam zijn. Bed. Weerkundige waarnemingen, gedaan aan de Rijkslandbouwschool te Wageningen, van 15 September tot 14 October 1888, ’s morgens 8 nar.

Correspondentie: Vriéndelijk dank voor de toezending der drie brochures van den Heer C. G Zetterlundt te Orebro (Zweden) en van de «Handelingen van het Genootschap van Nijverheid inde provincie Groningen 1887/88”, waaruit wij ineen volgend Maandblad nog een en ander ontleenen. Bed.

175

Opmerkingen: Regen gezamenl. 66,5 in.m. (52 m.m. in 1887) bijna alles inde eerste helft van October gevallen voorafgegaan door eene buitengewoon sterke daling van het kwik inden barometer, zooals onze figuur ook aantoont. De toen volgende, droge dagen kwamen zeer te stade bij het rooien der suikerbieten, daarmede overal een begin werd gemaakt en die over het’ algemeen zéér tegenvielen: op veel plaatsen schatte men de geoogste hoeveelheid slechts op 1 / 3 vaneen gemiddelden oogst. De temperatuur daalde lanezaam en toonde op 2 Oct. het vriespunt als minimum aan. Maximum therm.stand op 15 Sept. was 73* F. v- F-