WERKTUIGEN YOOR BOTER- EN KAASBEREIDING.

Wij geven inde volgende bladzijden afbeeldingen, korte beschrijvingen en prijsopgaven van vele dier werktuigen en gereedschappen en zijn volkomen in staat op aanvragen, ook van in dezen catalogus niet genoemde werktuigen, zoowel voor zuivel- als voor vele andere fabrieken de beste soorten aan te wijzen en te leveren. Hoewel wijde meeste der zuivelbereidingswerktuigen in dezen catalogus omschreven, uit de fabriek van den heer E. Ahlborn nemen, omdat wij dien heer kennen als een zeer bekwaam, eerlijk fabrikant, die, gesteund door lange ervaring en uitstekende werkkrachten, steeds zorgt voor zorgvuldige snelle uitvoering der bestellingen welke men hem opdraagt, bepalen wij ons toch niet tot zijn fabrikaat alleen. Behalve Ahlborn’s fabrikaten houden wij er ook nog een groot aantal andere, in Amerika, Engeland, Schotland, Duitschland, Denemarken en Nederland vervaardigde werktuigen en gereedschappen voor het zuivelhuis op na, die slechts gedeeltelijk in dezen catalogus vermeld zijn. Onze pogingen zijn ook bekroond met groote waardeering van de zijde der beoordeelaars op tentoonstellingen.” Hierop laat de firma de mededeeling dier bekrooningen volgen en zegt later zeer juist: „Wij vestigen de aandacht op het feit, dat zoogenaamd goedkoope machines gewoonlijk gemaakt worden van slechte materialen of door onbekwame werklieden, waardoor zij spoedig blijken verreweg de duurste te zijn, daar zij dikwijls den kooper noodzaken tot voortdurende reparatiën en telkens een lastig oponthoud geven.” Op bladz. 14 en vervolgens geeft de firma eene vergelijking tusschen het centrifugaal ontroomen der melk en andere methodes, waaraan wij hot volgende ontleenen; „Het centrifugeeren vereischt veel minder bergruimte voor de melk, dus veel minder kosten voor de noodige gebouwen en veel minder arbeidsloon, zoowel voor het afroomen zelf noodig, als voor het schoonmaken der koelvaten, melkmeiden, enz. bij het Zweedsche (Swarts) systeem van uitrooming in diepe koelvaten of het Hollandsche stelsel in vlakke ondiepe melkvaten. Deze groote voordeelen zijn zeker de voornaamste oorzaken van de snelle verbreiding van Laval’s en andere centrifuges. Dr. G, Laval stelde zich bij de samenstelling bepaald als doel voor oogen, dat er behoefte was aan eene gemakkelijk te bewegen, eenvoudige, goedkoope machine, die toch het vermogen had om eene voldoende hoeveelheid melk goed te ontroomen. Na vele proefnemingen, die hij sedert jaren nam, heeft hij zijn doel volkomen bereikt. De veehouder die zijn werktuig bezit, kan, terwijl de melkers nog aan den gang zijn, met ontroomen beginnen en moet dan den room snel en flink af koelen, hetgeen het best met ijs geschiedt, waarna deze ineen luchtigen kelder bewaard wordt tot de tijd van karnen daar is. Zij, die zelf niet willen karnen, kunnen, als er eene boterfabriek in hunne buurt is, den room aan die fabriek verkoopen en hebben dan zelf toch al de voordeelen, verbonden aan het bezit van zoete afgeroomde of vlode melk, zonder de last en kosten aan het ver-

75