DE SUIKERBIETENTEELT.

Een schrijven, gericht aan de leden der ā€˛ Vereeniging van suikerbietentelersā€¯ (1). dook S. LAKO. Terwijl tot nu toe de landbouwer bij den verbouw van suikerbieten feitelijk onder curateele van den fabrikant stond en hoogstens naar middelen kon zoeken om de massa te vergrooten, waarbij hij nog door den fabrikant gekortwiekt werd, zal bij eene verandering inde contracten ook een andere wijze van cultuur dienen gevolgd te worden om de hoogste winst te behalen. Men zal er thans naar moeten streven om met de minste onkosten de grootste hoeveelheid suiker voort te brengen zonder daarbij den toestand, waarin het land voor een volgend gewas blijft liggen, uit het oog te verliezen. Het spreekt van zelf dat de ondervinding hier zal moeten beslissen, doch op ons nieuw standpunt zullen we ongetwijfeld nut kunnen trekken van de ondervinding door anderen, met name in Duitschland en Frankrijk opgedaan. We vinden daarin een vingerwijzing in welke richting we onze proeven moeten nemen en behoeven ons niet op te houden bij datgene wat overal ondoelmatig bleek te zijn. Persoonlijk ben ik nimmer inde gelegenheid geweest deze proeven te nemen, ik heb mij dus tevreden moeten stellen met alles, wat onze bibliotheek over dit onderwerp bevat, te verzamelen en te schiften. Ik bied hier eene bloemlezing aan van de gewichtigste feiten, waarover de verschillende onderzoekers het eens zijn; sommige zaken zullen bekend zijn, doch van andere meen ik te mogen veronderstellen dat dit niet het geval is. Inde eerste plaats is het zaad van grooten invloed op de opbrengst. Men kan in het algemeen zeggen, dat de opbrengst per H.A. afneemt met het toenemen van het suikergehalte. Bij verschillende soorten is dit evenwel niet in gelijke mate het geval, zoodat het van belang is, over de verschillende soorten nauwkeurige opgaven te bezitten. Slechts door de grootste zorg bij het uitzoeken der bieten, die zaad moeten voortbrengen, is het mogelijk de verkregen eigenschappen te behouden, zoodat het niet voldoende is een bepaalde soort te koopen, men moet er ook op letten, waar men koopt. Een onderzoek, met groote zorg geleid, van verschillende in Duitschland veel geteelde bieten, gaf het volgende resultaat: Benaming der Opbrengst Suiker Suiker soort_ J?er H.A. inde per H.A. in Kg. biet. in Kg. Klein Wanzleben orig. zaad. 7 jaar beproefd .... 44134 13.7 5758 Idem eigen verbouwd zaad 7 jaar beproefd .... 41600 13.7 5490 Gebr. Dippe verbet. KI. Wanzleben 7 jaar 41392 14.5 5662 (1) Vergelijk vorige Maandbladen, {lied.)

88