KULTUURPROEVEN IN VERBAND MET DE SUIKERBIETENKWESTIE.

vorige jaar; Blanche de Pologne was toen */a pCt. rijker in suiker doch bracht slechts 2 j van den tegenwoordigen oogst op. Waar thans Klein-Wanzleben met 14.5 pCt. suiker 50 000 Kg. leverde, bracht het vorige jaar fabriekszaad 30 000 Kg. met 16.2 pCt. suiker dus iets meer dan 2/a We zullen dus geen groote fout maken als we stellen, dat dit jaar de oogst per H.A. door de gunstige weersgesteldheid anderhalf maal zoo groot is als het vorige jaar; het suikergehalte is hierbij een half pCt. of iets meer teruggegaan”. Elders is een tamelijk uitvoerig verslag gegeven van de wijze, waarop de proeven genomen zijn en daaruit blijkt, zooals trouwens uit de bekende nauwgezetheid en doortastendheid van den heer L. te verwachten was, dat dit met de meest mogelijke nauwkeurigheid geschied is. De hierboven medegedeelde cijfers zijn natuurlijk een uittreksel vaneen groote reeks getallen waaruit de gemiddelde opbrengsten berekend zijn. Wij vertrouwen, dat ook van de overige resultaten der proefnemingen, de invloed van de soort van grond en bemesting, te zjjner tijd, hetzij in dit Maandblad —in welk geval wij ons beleefdelijk aanbevelen hetzij ineen ander blad, een overzicht zal worden gegeven. Met groote belangstelling zien zeker velen met ons zulk een overzicht tegemoet. In ieder geval hopen wij in staat te zullen zijn er een en ander van aan onze lezers te kunnen mededeelen. Volgens bovenstaande tabel zou aan de „Knauer weisse Imperial en daarna aan de Klein-Wanzleben original” suikerbiet de voorkeur moeten worden gegeven. Zij bleken 14 pCt. suiker te bevatten, een voor de fabrikanten zeer voldoend gehalte, terwijl zij wel niet de grootste massa bieten maar wel de grootste hoeveelheid suiker van hectare opleverden. Wel bezat ook de „Vilmorin blanche améliorée” 14 pCt., maar zij leverde ongeveer 1000 a 1200 Kgr. suiker van de hectare minder op dan de bovengenoemden, en de kuituur zoude dus voor den teelder nadeelige uitkomsten opleveren. Moeten de teelders de „ Vilmorin blanche améliorée” daarom af keuren, de fabrikanten kunnen daarentegen met de „Blanche de Pologne” geen genoegen nemen, omdat die slechts 12 pCt. suiker bevat en er dus een te groote hoeveelheid van verwerkt moet worden om een bepaalde hoeveelheid zuivere suiker er van te kunnen maken. In allen gevalle is het nu reeds met afdoende cijfers bewezen, dat het de grootste onbillijkheid zoude zijn, wanneer de fabrikanten ten late nog langer bleven weigeren, contracten op gehalte te sluiten, (vergelijk o, a. blz. 62 en 150 in jaarg. 1887 van dit Maandblad), en inde tweede plaats wanneer zij nog voortdurend de teelders wilden dwingen eene bepaalde door hen alléén goedgekeurde bietensoort te teelen. Br dient noodzakelijk ook op dit laatste punt overlegplaats te hebben tusschen fabrikanten en teelders. De soort van grond moet ook wel degelijk in aanmerking genomen worden en in dit opzicht is het zeker zeer wenschelijk dat de hier bedoelde kultuurproeven worden voortgezet. Daar volgens berichten inde dagbladen onlangs de „Bond van Nederlandsche suikerfabrikanten” ontbonden is, hebben wij goede verwachting, dat de fabrikanten voortaan meer genegen zullen zijn om aan de billijke wenschen der teelders te voldoen. v. p.'

178