Regeling tot stand gekomen Blijkens een afkondiging inde Belgische Staatscourant legt België sedert 1 Maart 1950 Belgische importeurs een heffing van 14,50 B. Frs per kg in te voeren boter op inde vorm vaneen speciale taxe de licence, welke heffing in de plaats komt vaneen Nederlandse heffing, die voor België werd geheven. Zoals bekend mag worden aangenomen, geniet Nederland krachtens dein het Benelux-protocol van Mei 1947 neergelegde principes, preferentie ten aanzien van de boterleveranties aan België. Ter bescherming van de Belgische producenten is op verzoek van de Belgische regering over het tijdvak van September 1949 tot 1 Maart 1950 door Nederland het verschil tussen dein gezamenlijk overleg vastgestelde minimumprijs van de boter en de lagere Nederlandse exportprijs in Belgische francs met een heffing weggenomen, daar de Belgische regering geen wettelijke bevoegdheid bezat, zelf een heffing r > Denemarken vrij van tuberculose! Het Deense blad Maelkeritidende deelt mede, dat Denemarken thans vrij van rundertuberculose is. Een bijeenkomst van vertegenwoordigers van het D. Ministerie van Landbouw, de D. Veeartsenijkundige Dienst, de D. Vereniging van Dierenartsen en de D. Gezondheidsdiensten voor Vee was eenstemmig van oordeel, dat thans de tijd is gekomen, dat er aan het D. rijksmerk de verplichting wordt verbonden van het tuberculose-vrij-zijn der vee■ stapel, waarvan de melk aan de betreffende fabriek verwerkt wordt. Voorgesteld' wordt deze bepaling met 1 Augustus a.s. te laten ingaan. Op de grote betekenis van deze gang van zaken, ook voor onze export, hebben we reeds eerder gewezen. /

Voortaan heft België de heffing op boter

te bewerkstelligen. De hiermede , gemoeide bedragen werden ter beschikking van België op een spe, ciale rekening gestort. De Belgische minimumprijs moest zich verschillende malen aanpassen aan de Belgische kostprijs, terwijl de Nederlandse kostprijs (aan de grens) tengevolge vaneen grotere devaluatie van de gulden dan van de Belgische franc, uitgedrukt in deze laatste munt, op 21 September 1949 een feitelijke verlaging onderging. Derhalve is, mede in verband met de terugbetaling van de geheven bedragen tussen de Belgische en de Nederlandse Regeringen een langdurig overleg gaande geweest inzake de bepaling van de Nederlandse kostprijs van de boter aan de grens. Dit overleg heeft thans tot een definitief resultaat geleid en heeft zijn beslag gevonden inde officiële publicatie inde Belgische Staatscourant. Sedert 1 Maart 1950 wordt van de Belgische importeurs bij invoer uit Nederland van de navolgende artikelen eveneens een speciale taxe de licence geheven: verse melk voor detailverkoop in verpakking tot hoogstens 1 liter, frs 1,30 per liter; room voor detailverkoop in verpakking tot hoogstens 1 liter frs 3,55 per kg, in verpakking van meer dan 1 liter, frs 7,10 per kg. Ingeschreven Fabrieksen Handelsmerken Van boven naar beneden; Handelsvennootschap onder de firma J. van Zwet & Zonen te Rotterdam voor kaas. Coöp. Producenten Handelsver. „De Producent” te Gouda voor melk en zuivelproducten. K. H. de Jong’s Exporthandel N.V. te Hoorn voor kaas. Comm. Vennootschap Koster’s Kaashandel te Oosthuizen voor kaas. N.V. Sterovita Melkproducten te Amsterdam voor melkproducten (2).

Coöp. Zuivelfabr. „Zelfkant” te Hoengen, Drostambt Tuddern voor melk en melkproducten. Coöp. Producenten Handelsver. „De Producent” te Gouda voor chocoladedranken.