berichten

W. H. Padmos f . Op 30 Januari j.l. overleed de heer W. H. Padmos, inleven directeur van de Vereniging voor Melkcontróle „Zuid-Holland” te Rotterdam en van het Melkcontrólebureau Den Haag. De Belgische Regering verstrekt subsidies aan de Zuivelindustrie Op de begroting voor 1951 van het Belgische Departement van Landbouw komt een subsidie voor van 65 millioen fr. voor het vervaardigen van melkderivaten, zoals melkpoeder, kaas en gecondenseerde melk. Deze subsidie valt in het kader der maatregelen, die reeds thans getroffen worden, om in het komende voorjaar en zomerseizoen de ineenstorting der melkprijzen te voorkomen. Met hetzelfde doel voor ogen gaat België beginnen met de fabricatie van caseïne, deze stof kan worden verwerkt tot lanital, een synthetische textielvezel. Deze voor België nieuwe industrie zal door de huidige hoge wolen katoenprijzen onder gunstige omstandigheden begonnen worden. Productiecijfers van de zuivelindustrie inde week van 7 Jan. t.e.m. 13 Jan., gegevens ontleend aan C.B.S. Van veehouders ontvangen melk 57.946 ton (v. j. 96 %), met ’n gem. vetgehalte van 3,90 % (v. j. 3,79 %), waarvan in consumptie werd gebracht aan volle- en gestandaardiseerde melk 28.484 ton (104 %), onder- en karnemelk 2.594 ton (126 %), room 126 ton (109 %). Er werd aan veehouders teruggeleverd: Onder- en karnemelk 8,697 ton (91 %). Uit de ontvangen melk werd bereid: Boter: 1.034 ton (98 %). Fabriekskaas: volvet 635 ton (97 %), 40+ 516 ton (115 %), 20 + 32 ton (191 %). Gecondenseerde melk: gesuikerde volle condens 1.651 ton (148 %), ongesuikerde volle condens 571 ton (66 %), gesuikerde magere condens 319 ton (276 %). Melkpoeder „Spray”; volle poeder 98 ton (103 %), magere poeder 47 ton (42 %). Hatmaker”; volle poeder 10 ton (10 %), magere poeder nihil.

Zuurcaseïne: 32 ton. Weipoeder: 1 ton. In bovengenoemde week bedroeg de uitslag van koelhuisboter 380 ton, de eindvoorraad boter inde koelhuizen was per 13 Januari 4.102 ton, vorig jaar 1.867 ton. Ned. Staatscourant Coöperatieve Vereniging: Coöperatieve Zuivelfabriek „Warns en Omstreken”, te Wams. Statutenwijziging, waarin opgenomen reglementaire vaststelling t. b. c.-bestrijding. * * * Naamloze Vennootschap: N.V. „Normandia” Zuivelfabriek en Koelhuis te Sneek. Statutenwijziging. * * * Naamloze Vennootschap: N.V. Melkinrichting „De Combinatie”, te Rotterdam. Statuten vaststelling; samensmelting van de Coöperatieve vereniging van vrije melkhandelaren „De Combinatie” U.A. te Rotterdam met Coöperatieve „Melkcentrale” G.A. te ’s-Gravenhage. Boter In 1951 zal Canada geen verdere import van boter uit Nieuw-Zeeland toestaan, aangezien een stijging van de Canadese productie verwacht wordt. * * * Op 25 Mei a.s. treedt in Engeland de „Merchandise Marks (Imported Goods) no 1 Order 1932” in werking. Vanaf deze datum moet alle in Engeland geïmporteerde boter een duidelijke en onuitwisbare aanduiding van het land van herkomst op de verpakking dragen. Bij boter in kleinverpakking moet op elk pakje, hetzij op het wikkelpapier, hetzij op een goed bevestigd etiket, de herkomstaanduiding zijn gestempeld, in blokletters van tenminste 2 mm hoogte. * * * Het handelsverdrag met Duitsland, lopende van 1 Nov. ’so—l Nov. ’5l, staat voor de invoer van boter en kaas elk een bedrag van $ 500.000 toe. Exportheffingen Room: met ingang van 3 Febr. j.l. is de heffing op de uitvoer van room naar België en/of Luxemburg vastgesteld op ƒ 1,60 per % vet per 100 kg netto. Boter: De heffing op „verse” boter is verhoogd tot ƒ 135,— per 100 kg netto bij export naar België en/of Luxemburg met ingang van 2 Februari. Ka as. Met ingang van 3 Febr. exportheffing op nihil vastgesteld. Gecondenseerde melk: De heffing voor gesuikerde condens is verlaagd tot ƒ 13,60 per 100 kg product netto. Inde maand Februari zullen alleen

uitvoermachtlgingen worden verleend tot en met 26 Febr. 1951. Consumptiemelk: De zuivelwaardetoeslag wordt verkregen door de zuivelwaarde uit de kaasopbrengst te verhogen met ƒ 0,75 per 100 kg, terwijl de som van deze bedragen zal worden verminderd met ƒ 17,50 per 100 kg melk. Voor de week van 4 t/m 10 Februari 1951 is de zuivelwaarde gebaseerd op de tot volvette fabriekskaas verwerkte melk. Varia Voor het stabiliseren van roomijs kan behalve gelatine ook alginaat gebruikt worden. Het is een viseeus product, maarde viscositeit kan sterk verlaagd worden door menging met soda, waaraan suiker, dextrine en natriumfosfaat zijn toegevoegd. Een Harzer kaasje weegt slechts 25—28 gram, maar daarvan wordt steeds meer dan 1 exemplaar tegelijk ineen verpakking verkocht. De Franse Neufchatel weegt ± 100 gram. Benoemingen Aan de Coöp. Zuivelfabriek „Den Hulst” te Den Hulst, gem. Nieuw-Leusen werd tot assistentdirecteur benoemd uit 17 sollicitanten, de heer S. Kooistra, voorheen werkzaam te Oudendijk. Mede op het vijftal stonden de heren: G. Dunning, Wapse; W. Twijnstra, Nijehorne; M. Visscher, Culemborg en A. v.d. Veen, Marum (Gr.). Aan de Coöp. Zuivelfabriek ~’s-Heerenbroek” te ’s-Heerenbroek, gem. Zwollerkerspel, werd benoemd tot 2e assistent-directeur, de heer G. J. Kattenberg, tot dusver als bedrijfscontroleur werkzaam. – Aan de Coöp. Zuivelfabriek „Aurora” te Opmeer (N.-H.) werd tot 2e assistent-directeur benoemd uit 13 sollicitanten, de heer T. Jonkers te Velsen. Mede op het drietal stonden de heren J. Frisio, Beetgum en A. v.d. Veen, Marum. —Aan de Coöp. Fabrieken van Melkproducten „Concordia” te Wageningen werd uit 44 sollicitanten benoemd tot chef-machinist de hr V/. de Leeuw, voorheen als machinist werkzaam aan de C.Z. te Oud-Schoonebeek.

101