inlandse zuivelproducten en b) geïmporteerde zuivelproducten.

al Inlandse zuivelproducten Globaal 35 % van dein India en Pakistan geproduceerde melk wordt als zodanig gebruikt, 65 % wordt tot producten verwerkt. Het meest belangrijke product wordt genoemd ghee, dat is gesmolten botervet met een vetgehalte van 99 %. Ongeveer de helft van de totale productie van melk wordt hiervoor gebruikt. Ghee is een product voor de gegoede standen, dat gebruikt wordt bij de bereiding van maaltijden b.v. wordt het toegevoegd aan rijst en andere gerechten in hete vloeibare toestand bij het nuttigen van de maaltijden. Een paar minder belangrijke inlandse producten kunnen worden genoemd, zoals khoa of mava. Zure melk is een ander product, dat veel gebruikt wordt en dat in elk gezin voor eigen gebruik wordt gemaakt door wat karnemelk of zuursel aan de melk toe te voegen. Als handelsproduct wordt het gemaakt voor plaatselijk gebruik In ondiepe pannen en verkocht per gewicht. De prijs is dan de helft hoger dan die van consumptiemelk. b) Geïmporteerde zuivelproducten In India, Pakistan en Birma worden, in het algemeen gesproken, alle zuivelproducten van de Westelijke landen aangetroffen. Gecondenseerde en ingedikte melk Dit Is een van de oudste Import – producten. In 1901 voetde India 1550 ton van dit product in. Het hoogste cijfer werd bereikt tussen 1926 en 1930, toen 11.863 ton werd ingevoerd. In 1948/49 was de invoer bijna even groot, namelijk 11.580 ton evaporated en gecondenseerde melk per jaar. Magere condens is niet zo populair; hiervan werd de laatste vier jaar slechts ongeveer 500 ton per jaar geïmporteerd. De meeste condens, zowel volle als magere; kwam voorheen uit Australië, doch sinds vier of vijf jaar komt de hoofdzaak uit Nederland. Australië, Denemarken en Zwitserland nemende volgende plaatsen In. In Burma is gecondenseerde melk zeer populair in alle stedelijke en zelfs landelijke districten. Voor de oorlog importeerde Burma b.v. tweemaal zoveel gecondenseerde melk als India en Pakistan samen, hoewel het een kleiner land is. Mager melkpoeder Voorheen werd dit product alleen in kleine hoeveelheden ingevoerd. Doch gedurende en na de oorlog is deze invoer zeer belangrijk geworden en zal dit, evenals die van gecondenseerde melk, wel blijven. Inde vijf jaren, eindigende 1951/52, voerde In-

dia alleen reeds jaarlijks 6.280 ton mager melkpoeder in. Cijfers betreffende Pakistan zijn niet beschikbaar. De maximale invoer van India viel in 1951/52 toen een algemene invoervergunning werd gegeven en de invoer een hoeveelheid bereikte van 11.700 ton. Het product komt binnen in blikken van resp. 30, 56 en 112 pond. Nieuw-Zeeland en Nederland zijnde belangrijkste leveranciers. In 1947/48 leverde ook Amerika grote hoeveelheden. Volle melkpoeder Dit is een naar verhouding minder belangrijk product, waarvan de invoer geleidelijk vermindert. Deze bedraagt thans slechts de helft van die van drie of vier jaar geleden. In 1951/52 werd niet meer dan 1.000 ton volle melkpoeder geïmporteerd In India, hoofdzakelijk afkomstig uit Nieuw-Zeeland en Nederland. Mager melkpoeder Slechts weinig van dit product wordt gebruikt voor de bereiding van roomijs, chocoladeproducten of broodbereiding, in tegenstelling met andere landen. In India wordt het hoofdzakelijk gebruikt om te worden opgelost tot melk. Dit verklaart dat er alleen vraag is naar verstuivingspoeder en niet naar walsenpoeder. Als gevolg van het tekort aan verse melk en de noodzaak om hetgeen beschikbaar is te reserveren voor het huishoudelijk gebruik, heeft de Regering sinds 1944 het gebruik van verse melk verboden in hotels en restaurants in het gebied van Groot Bombay. Het mager melkpoeder wordt door de Regering ingevoerd en gedistribueerd aan hotels en restaurants. Tot voor kort werd op deze wijze door het Regeringsbureau jaarlijks 3500 ton melkpoeder verkocht, maarde hoeveelheid is thans gedaald doordat de beperkingen op het gebruik van verse melk konden worden opgeheven. Wordt in het gebied van Bombay mager melkpoeder in koffie en thee gebruikt op Regeringsvoorschrift, in andere streken bestaat deze verplichting niet. Toch wordt het poeder ook daar in hotels en restaurants gebruikt hoofdzakelijk op grond van de lage prijs, waarvoor aldus melk verkregen kan worden. De buffelmelk is zeer vetrijk, maar ook zeer duur. Aangezien de minder gegoeden zich niet kunnen veroorloven melk met 7 % vet te kopen, is een goedkopere maar niet minder gezonde vorm van melk nodig. Er is een melksoort in productie genomen, die wordt bereid door honderd delen buffelmelk te vermengen met honderd delen opgelost melkpoeder. Dit product wordt genoemd „Toned Milk”. De aldus verkregen melk bevat 3,5 % vet en 0 % vetvrije dra-

gestof. Zij wordt gepasteuriseerd en gebotteld en inde handel gebracht met een aluminium-capsule vaneen andere kleur dan die, welke voor flessen volle melk wordt gebruikt. Deze melk wordt ongeveer 40 % goedkoper verkocht dan de volle melk. Ze is een uitstekend voedsel en geeft de volle waarde voor het geld. Het product voldoet -aan alle eisen voor huishoudelijk gebruik. Babyvoedsel Producten van deze soort worden steeds belangrijken, zodat de invoer tussen 1948 en 1952 verdubbelde. In 1951/52 voerde India bijna 4.000 ton babyvoedsel op melkbasis in, hoofdzakelijk uit Australië. Boter Ook hier is een toenemende invoer, welke de laatste drie jaar een stijging vertoont van 50 %. In 1951/52 voerde India bijna 900 ton in. De hoofdzaak komt in pakjes van 1 of % pond in gekoelde toestand uit Nieuw-Zeeland, Australië en Denemarken. Kaas De gemiddelde kaasinvoer bedroeg de laatste vier jaar ongeveer 400 ton per jaar. Dit is inderdaad niet veel voor de uitgestrektheid van het land. Australië en Nederland zijnde belangrijkste leveranciers. Voor de oorlog leverde ook Engeland kaas aan India. De waarde van de jaarlijkse import van zuivelproducten is voor India op het ogenblik vijf mlllloen pond. Van Pakistan en Burma zijn helaas geen cijfers beschikbaar. Verbruik van ingevoerde producten Voor alle producten geldt één zelfde opmerking, namelijk dat het verbruik beperkt is tot de steden. Het verbruik berust op bekendheid van het product. De gecondenseerde melk wordt hoofdzakelijk voor huishoudelijke doeleinden gebruikt. Het is een buitengewoon practische vorm om volle melk ter beschikking te hebben. Zelfs in het tropische klimaat blijft de inhoud drie tot vier dagen na opening van het blik goed. Toen de suiker nog gerantsoeneerd was, was er een bijzonder grote vraag naar, als aanvulling op het suikerrantsoen. Gecondenseerde melk wordt ook gebruikt voor de vervaardiging van roomijs, maarde roomijsindustrie zelf is niet sterk ontwikkeld. Op thee. en koffieplantages wordt gecondenseerde melk in ruime mate gebruikt voor de voeding van het personeel. Dit is het enige voorbeeld van het doordringen van gecondenseerde melk inde landbouwstreken.

645