No 28 59e JAARGANG 14 Juli 1953 VERSCHIJNT WEKELIJKS

Ik. N|||l Abonnementsprijs: Binnenland : ƒ 2,50 per Advertentieprijs: 22 cent per millimeter kwartaal plus ƒ 0,20 incassokosten Postgiro advertentie-afdeling 502 2 6 0 / België : Frs 46,— + frs 3,— incassokosten Berichten, advertenties, etc. toezenden aan > A Overige landen : f 5,50 per halfjaar de Uitg. Mij ~C. Misset" N.V. te Doetin- / Postgiro abonnementen-afdeling 5022 5 9 chem, Telefoon (08340) 3941 (5 lijnen) UITG.-MIJ ~C. MISSET” N.V. ■ DOETINCHEM (NEDERLAND)

Het gebruik van melk en zuivelproducten in verband met de besteding van het inkomen

Aan het referaat met bovenstaande titel, dat M. Compton en J. L. Davies (Engeland) op het XHIe Internationale Zuivelcongres te Sche-Veningen hielden, ontlenen wij het volgende; Reeds gedurende vele jaren is er Veel onderzoekingswerk gedaan over het dieet en de voeding van de mens. Er is een uitgebreide literatuur beschikbaar voor de onderzoeker, speciaal in verband met het verbruik van melk- en zuivelproducten. Het nationale voedselverbruik weerspiegelt de individuele behoeften, die zelf Weer bepaald worden door omgeving, Voedingsgewoonten door de jaren aangenomen, en economische beperkingen. 1. Zollikofer en Hofer beschrijven onderzoekingen over voedselgebruik en -besteding in Zwitserland. Deze onderzoekingen zijn vooral van belang uit nationaal oogpunt, omdat er in Zwitserland, zowel voor de oorlog als thans, zoveel melk en melkproducten gebruikt worden. Er worden een aantal verschillen naar voren gebracht dooreen vergelijking van Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk, twee landen niet zeer verschillende economische en sociale verhoudingen. Het melkverbruik is ongeveer 50 % hoger en het kaasverbruik is ongeveer 2 maal zo groot in Zwitserland. Het boter-Verbruik in Zwitserland is daarentegen slechts weinig groter in 1951- 1952 en thans zelfs 20 % lager dan in het Verenigd Koninkrijk in 1950, terwijl de voorziening beter was. Voor de oorlog was het meer dan 40 % lager.

te gaan tot de bespreking van het onderzoek, is het juist om enige algemene fundamentele opmerkingen te maken. 3. Ten eerste is er in Engeland tussen 1938 en 1950 een toename te constateren van niet minder dan 60 %, of meer dan 1 liter per hoofd per week van consumptiemelk. Dit is meer dan de toename, opgegeven door andere landen, ofschoon verschillende er vaneen hogere consumptie per hoofd hebben. Wanneer we melk en zuivelproducten, behalve melk en boter, samen nemen en deze uitdrukken in het verbruik van kilogrammen droge stof van melk, vinden we dat het gemiddelde verbruik in het Ver. Koninkrijk toegenomen is van 17,4 tot 24,5 kg. Hiertegenover staat een afname van het boterverbruik, hetgeen ook in andere landen het geval is. Vergelijkende gegevens over het verbruik in het Verenigd Koninkrijk en andere landen worden gegeven in tabel 1.

TABEL 1. Verbruik van zuivelproducten per hoofd inde verschillende landen in het jaar 1951-1952 vergeleken met de vooroorlogse toestand (kg p. jaar) Cons.melk Gec. melk Melkpoeder Boter Kaas voor 1951 voor 1951 voor 1951 voor 1951 voor 1951 Landen de de de de de oorl. 1952 oorl. 1952 oorlog 1952 oorlog 1952 oorlog 1952 Noorwegen 188 250 3,2 0,4 7,1 4,3 5,9 9,3 Zwitserland 244 234 1,2 2,1 0,8 6,4 6,1 8,1 8,6 Zweden 250 231 0,1 0,1 0,7 11,2 11,7 5,6 7,6 Nederland 146 197 1,7 0,6 0,6 0,6 5,9 2,5 6,6 4,9 Canada 199 190 3,3 8,5 1,0 1,9 14,1 10,3 1,7 2,1 Ver. Staten 154 181 7,6 7,9 0,9 2,1 7,6 4,1 2,5 3,4 Denemarken 166 167 2,0 1,2 8,7 7,8 5,5 6,9 Ver. Koninkrijk ... 98 158 5,6 2,0 0,7 1,4 11,2 5,8 4,0 4,0 Australië 109 130 1,9 3,9 1,2 1,6 14,9 14,1 2,0 3,0 België 81 104 0,5 4,3 0,2 1,1 8,7 11,4 3,4 5,1 4. De toeneming van het verbruik in het Verenigd Koninkrijk wordt vergezeld vaneen relatieve verlaging van de prijzen van melk en zuivelproducten, zoals te zien is inde volgende tabel: Gemiddelde detail-prljzen (1938 = 100) loon- alle alle Cons.- Kaas Boter Margapeil ben.hdn voedsel melk rine Juni 1950 196 184 173 143 129 137 154 Juni 1952 228 225 228 171 222 187 215

2. De voornaamste inlichtingenbron aangaande het voedselverbruik in het Ver. Koninkrijk is de „National Food Survey”. Dit is een op „steekproeven” gebaseerde statistiek, verzorgd door het Ministerie van Voedselvoorziening sinds 1940. Het geeft een gedetailleerd overzicht van de veranderingen inde besteding van het huishoudgeld aan voedsel in het Ver. Koninkrijk. Door de gegevens van het N.F.S. te vergelijken met die van Crawford en Broadley, die voor de oorlog verzameld zijn, is het mogelijk de variaties tussen de huishoudens in verschillende sociale klassen en van verschillende samenstelling te analyseren. Alvorens over

663