Het nieuwe gedeelte van de C. Z. „Wouw”.

jecteren, zodat de melkontvangst zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde met het verwerkingslokaal in verbinding staat. Dit principe is toegepast bij de nieuwbouw van de zuivelfabriek te Wouw, waarvan wij in het vorige nummer enkele tekeningen opnamen. De kettingbanen, die door de fa Munster te Erp zijn geleverd, lopen langs de gehele melkontvangst, waardoor meerdere melkrijders de bussen kunnen op- en afladen van de melkwagens. De lengte van de kettlngaanvoerbaan is zodanlg genomen, dat de melkrijder zijn gehele op de wagen aanwezig bussenvoorraad op deze baan kan plaatsen alvorens de eerste, bij de melkbascule aangekomen, bus behoeft te worden geleegd. De melkrijder wordt bij deze manier van werken dus ook ingeschakeld bij het storten van de melk.

Nadat de laatste bus is geleegd en inde bussenspoelmachine wordt gereinigd, heeft de melkrijder nog voldoende tijd om de eerste geleegde bus die inmiddels al of niet met ondermelk of wei gevuld – aan de buitenzijde van de melkontvangst is aangekomen, op de wagen te zetten, De openingen inde muur, waardoor de melkbussen naar binnen worden geschoven, worden nadat alle melk is aangeleverd met aluminium roldeuren afgesloten. Voor het verkrijgen van voldoende toezicht op de lange kettingbanen is een opening op manshoogte inde buitenmuur gelaten. Alle melk wordt gekeurd op de alcoholproef. Aan het einde van de melkontvangst is een ontvanglokaai voor eieren ingericht. De eieren worden in

Stremsel als stabilisator voor room Bij proefnemingen in het Zuivelproefstation van de Comell Universiteit te Ithaca inde Noordamerlkaanse Staat New York is door Prof. Guthrie vastgesteld, dat stremsel een goede stabilisator voor room is. De beste consistentie werd verkregen bij 74 °C en een tijd, gedurende welke gepasteuriseerd werd, vaneen half uur. Nog beter was het resultaat, als dubbel werd gehomogeniseerd bij dezelfde temperatuur en eendruk van 1,75 kg per mm2. Het gunstigste vetgehalte van de room bij het homogeniseren scheen bij 18 % te liggen. Per 1892 liter room werd 25 ml stremsel toegevoegd, dat vooraf met 75 ml koud water onder krachtig omroeren was verdund. .(Aldus de Deutsche Molkerei Zeitung van 1953, no 4). dit lokaal in kisten verpakt, naar de melkinrichting in Bergen op Zoom vervoerd, daar gesorteerd en vervolgens inde handel gebracht. De ontvangen melk wordt vanuit de melkontvangbak, die onder de stortplaats inde kelder staat opgesteld, opgepompt naar de buffertank, die zich in het tankenlokaal boven de melkontvangst bevindt. Vanaf dit tankenlokaal heeft het toezichthoudend personeel een ruim overzicht over hetverwerkingslokaal. De tanks in het tankenlokaal kunnen al of niet verwarmd of gekoeld worden. Als bijzonderheid kan vermeld worden, dat geen ruimte is gelaten tussen de met tegels bedekte betonvloer en de tankwand, zodat lekken van water naar een lager gelegen verdieping is uitgesloten. 'Het opwarmen van melk inde tanks geschiedt met een thermostaat door regeling van het condensaat. De nieuwbouw is verder uitgerust met twee laboratoria n.l. één voor het bepalen van vetgehalten van boerenmelk en het kwaliteitsonderzoek hiervan en één voor het chemisohbacteriologsch onderzoek van de bedrijfsmonsters. Er bestaan plannen om deze nieuwbouw uitte breiden met een nieuwe kaasmakerij en poederfabriek, waardoor een fraai geheel van de zuivelfabriek te Wouw zou worden verkregen. G.

Het af- en opladen van de melkbussen.

768