den tijd der zooeven genoemde producten, gingen verschillende vaste arbeiders dit jaar geen overeenkomst aan met hun werkgevers, in de hoop dezen zomer weder in den druksten tijd met het vroege aardappelrooien en wortelplukken dezelfde hooge loonen te zullen verdienen. Sommigen hunner waren in de gelegenheid wat land te kunnen pachten en hielden zich daarom los, zoodat er minder vaste arbeiders bij de patroons verhuurd waren dan voorheen.

Door dit laatste kan het zich voordoen, dat er weer een grootere behoefte aan arbeiders ontstaat in den zomer, met hooge tijdelijke loonen.

Het pachten van land door losse arbeiders heeft ten gevolge, dat dezen, door tijdelijk hoog loon te verdienen en in gewone tijden eenige dagen bij anderen te gaan werken, de prijzen der landerijen hooger blijven dan het geval zou zijn, wanneer het land gepacht werd door werkgevers, die onder de thans bestaande toestanden de prijzen niet zouden verhoogen.

Voor deze streek is dus niet juist, wat de Heer Smid meende, dat hooger loon ook een verlaging der pacht zou veroorzaken.

Ik meen, dat het om die reden gewenscht is, dat tegen opdrijving van het loon het middel wordt gebruikt, tijdelijk arbeiders te betrekken uit andere streken en wel, door middel van plaatselijke arbeidsbeurzen, opgericht in de verschillende tuinbouwstreken, zooals dooiden Heer Smid is bedoeld, welke opgericht moeten worden door gemeentebesturen of besturen van tuinbouw- en arbeidersvereenigingen en welke beboeren te worden bestuurd door werkgevers en arbeiders, terwijl deze zich in verbinding kunnen en moeten stellen met de reeds bestaande Vereeniging van Nederlandsche Arbeidsbeurzen. Hierdoor zal kunnen worden voorkomen, dat onnatuurlijke stijging van loonen, met daarop noodzakelijk volgende tijden van werkloosheid, ontstaan.

Om echter dien toestand te verkrijgen, is het initiatief noodig van verschillende personen en organisaties. Mijns inziens zou de Nederlandsche Tuinbouwraad den stoot kunnen geven, door de aangesloten vereenigingen aan te schrijven, binnenkort hiertoe haar afgevaardigden te laten samenkomen, om door.samenspreking tot oprichting te komen van plaatselijke arbeidsbeurzen.

Dat dit spoedig zal moeten geschieden, om nog voor dit jaar resultaat te verkrijgen, is ieder, die het vraagstuk reeds heeft onder de oogen gezien, wel duidelijk.

Z. S. z.

Fruit- en Groenteteelt.

Vooruitzichten van den fruitoogst in Engeland.

In het Engelsche dagblad de Times van 81 Maart j.l. komt een bericht voor, betreffende de vooruitzichten van den fruitoogst in Engeland, waaraan het volgende is ontleend.

In het einde van Januari en gedurende de eerste helft van Februari maakten de fruittelers zich ernstig bezorgd over den komenden fruitoogst, wegens de veel te vroege ontwikkeling der boomen en struiken. Op 28 Januari

waren de vruchtknoppen van peren, pruimen en kersen reeds gezwollen en op beschutte plaatsen liepen op 7 Februari de bladknoppen van aal- en kruisbessen reeds uit. Zelfs werden in de laatste week van Januari berichten ontvangen van enkele gevallen, waarin peren in bloei stonden, terwijl in dienzelfden tijd de kweepeer in blad stond en de amandel volop bloeide. Dit stadium van ontwikkeling was ver vooruit bij het vroegste van een der voorafgaande 18 jaren, waaromtrent men in dezelfde plaats van het zuiden van Engeland aanteekening heeft gehouden.

Gelukkig werd door eenige lichte vorsten in de tweede helft van Februari en door ruw, koud weer in Maart, de groei tegengegaan en hoewel de ontwikkeling nog gevaarlijk ver gevorderd is, is zij toch lang niet meer zoo ver bij normale jaren vooruit, als een maand geleden. Kruisbessen en roode aalbessen zijn meermalen ten minste even vroeg geweest als thans het geval is. In 1908,1905 en 1912 stonden de kruisbessen in vollen bloei op 31 Maart en dit is thans nauwelijks het geval. Roode aalbessen zijn gewoonlijk een paar dagen later dan kruisbessen, maar dit jaar zijn zij vroeger. Zwarte aalbessen hadden nog geen teeken gegeven, dat zij abnormaal vroeg zouden zijn en zijn thans minder ver ontwikkeld dan een jaar geleden. De uitgestrekte aanplantingen van Damacener pruimen te Evesham waren wit van bloesem op 15 Maart en op denzelfden datum stonden de Black Diamond pruimen in het zuiden van Engeland in vollen bloei. Ook andere soorten pruimen bloeiden in het laatst van Maart reeds volop. De bloei valt in normale jaren, in dezelfde boomgaarden, in de 8e week van April, zoodat deze bloei thans gevaarlijk ver gevorderd is.

Vroege peren zijn gewoonlijk even eerder dan de pruimen in bloei. Dit jaar komen zij echter even achter de steenvruchten aan. Kersen zijn vroeg, maar nog niet in de volle pracht van bloei, zooals zij het vorige jaar op 2 April waren. Frambozen kwamen ongewoon vroeg in blad en toonen reeds de bloemknoppen. Aardbeien daarentegen zijn niet bijzonder vroeg. De normale tijd voor den bloei van appels in het Zuiden van Engeland is de eerste week in Mei, maar dikwijls hebben zij ook reeds in de laatste week van April in bloei gestaan en dit jaar zullen zij waarschijnlijk niet vroeger zijn. Temperatuur en zonneschijn in de komende dagen zullen dit regelen.

Afgezien van het groote gevaar, dat bloemen en pas gezette vruchten nog door vorst zullen worden vernietigd, zijn de vooruitzichten, voor zoover daaromtrent nu kan worden geoordeeld, van alle vruchtsoorten vrij goed tot goed. Er valt niets bijzonders te zeggen omtrent den bloei van kruisbessen en roode aalbessen en al wat omtrent de zwarte aalbessen gezegd kan worden, is, dat zij stevige bladeren gaan vormen. De meeste soorten pruimen bloeien prachtig en peren beloven een niet minder rijken bloei dan verleden jaar. Ook kersen zullen, als gewoonlijk, rijk bloeien. De variƫteiten appels, welke verleden jaar weinig droegen, zitten nu vol bloemknop, terwijl de vroege en half vroege soorten, die in 1912 groote opbrengsten gaven, dit jaar weinig zullen dragen.