Deventer.

Van het Comité voor de Nationale Tuinbouw-Tentoonstelling te Deventer, ontvingen wij bericht, dat deze tentoonstelling tot 1014 uitgesteld is.

Het comité meende tot dit besluit te moeten overgaau, naar aanleiding van het feit, dat reeds enkele andere tentoonstellingen hetzij dan tuinbouw-tentoonstellingen, zooals te Apeldoorn, hetzij andere, waarbij. de Tuinbouw ten naaste betrokken is, in de omgeving van Deventer zullen gehouden worden, wat natuurlijk een nadeeligen invloed zou uitoefenen op de inzendingen en het bezoek. Bovendien vallen de onafhankelijkheidsfeesten te Deventer juist vóór de opening der voorgenomen Nationale Tuinbouw-Tentoonstelling en zou ook deze omstandigheid waarschijnlijk veel afbreuk doen aan laatstgenoemde tentoonstelling.

Deze samenloop van omstandigheden heeft het comité er toe gebracht haar tot 1914 uit te stellen.

Rechtszaken.

De Hooge Raad verwierp Vrijdag 11 April het cassatieberoep, ingesteld tegen het arrest van het Hof te ’s-Hage, waarbij de Vereeniging Loosduinsche Groentenveiling was veroordeeld als derde beslagene om zeker effect, wat zij onder zich zou hebben als pand voor de nakoming van de eventueele verplichtingen jegens haar van zekeren kooper op hare veilingen, aan den beslaglegger af te geven. De vereeniging had de verklaring afgelegd, dat niet zij het effect onder zich had maar haar betaalmeester. Het Hof had evenwel geoordeeld dat te recht niet bij dien betaalmeester, een beambte der Ver., maar bij de Ver. zelf beslag was gelegd. En de Hooge Raad oordeelde gelijkelijk: ten gevolge van de in ontvangstneming door den betaalmeester als het daarvoor aangewezen orgaan, kwam het verpande effect niet onder de macht van den betaalmeester persoonlijk, doch onmiddellijk onder de macht van de Ver., die deze feitelijke macht door haar orgaan, den betaalmeester, uitoefende en alzoo kwam het onder de Ver. te berusten.

Alg. Handelsblad.

Handelsberichten.

Broek op Langendijk.

{Overzicht der marktprijzen der groenten van 7—IS April).

Nog steeds is de aanvoer, vooral van Roode en Witte kool belangrijk. Deze week zelfs nog grooter dan de vorige, maar meestal kleine soorten.

Ook uien worden nog in groote hoeveelheden aangeveerd.

De prijzen der Roode kool waren de eerste drie dagen van f 2.00—f 11.80 de laatste drie stegen zij weer naarmate het weer kouder werd, zoodat enkele partijtjes tot f 14.10 opbrachten. Zaterdag één partij extra mooie zelfs f 24.90.

Dit zelfde verschijnsel deed zich ook voor bij de andere koolsoorten en zelfs was de invloed der koude, op de prijzen der uien merkbaar.

Was in het begin der week de prijs der Gele kool van f 2.00—f 10.60, in het laatst der week steeg deze soort

tot f 12.80. De Witte kool bracht van f o.Bo—f 8.50 op

en steeg de laatste dagen zelfs tot f 4.50 a f 5. Roode zak-kool bracht het van f 1.28—f 2.02 per 50 K.G. Uien in het begin der week van f o.BB—f 0.65 ; liepen daarna zelfs tot fO.BO omhoog, een voor dezen winter buitengewoon hoogen prijs. Op de wortelen scheen de koude geen invloed te hebben, deze brachten het niet verder dan tot hoogstens f 0.42 terwijl de laagste prijs

hiervan f 0.22 bedroeg. En nog altijd is hiervan een groote aanvoer wachtende, daar alles ter markt komt, aangezien er voor koe- of paardenvoeder, haast niets wordt verkocht, niettegenstaande dit andere jaren dikwijls voorkomt, maar er schijnt geen behoefte aan veevoeder te zijn.

Het eigenaardige verschijnsel doet zich thans weer voor, dat naast de oude groenten, ook nieuwe producten n.l. Rhabarber wordt aangevoerd. Het is jammer dat de prijs hiervan niet meevalt voor de teelers dezer cultuur. Wat hiervan de oorzaak

is, kan nog niet met zekerheid worden gezegd, vermoedelijk is de aanvoer te gering en wordt alleen voor binnenlandschen handel gekocht. Indien meerdere bouwers besloten Rhabarber aan te

kweeken, is het vermoeden niet gewaagd, dat dan de exporthandelaar voor het buitenland, ook zou koopen, te meer daar de kwaliteit der waar met andere streken zeer goed kan concurreeren en de prijzen op de markten in het Westland, Loosduinen, Hoogezand-Sappemeer enz. deze week belangrijk hooger zijn dan hier.

De prijzen waren op de genoemde markten respectievelijk f 4.00—f 10.20, f 6.20 en f 6. per 100 bos, volgens de in De Timibouw der vorige week genoteerde marktberichten, terwijl op onze markt, behalve één partij van 200 bos Donderdag aangevoerd, hetwelk f 5.80 opbracht, de prijzen der vorige partijen op andere dagen slechts f B.oo—f 4.50 per 100 bos konden opbrengen.

Toch is de teelt van Rhabarber wel loonend en zou vooral met het oog op de draaihartenziekte, ten deele althans, een plaatsvervanger kunnen worden van de kool en vroege bloemkool. De aanvoer was deze week als volgt: 158.400 stuks Roode kool. 52 zakken „ „ per zak van 50 K.G. 34.800 stuks Gele kool.

184.800 „ Witte kool. 2.907 balen Uien a 50 K.G.

682 „ Wortelen a5O K.G. 1.000 bos Rhabarber.

Schreef ik de vorige week dat er voorloopig geen prijsopgave der onderhandsche kool kon worden verstrekt, zoo moet er toch een uitzondering worden gemaakt voor de Deensche Witten.

Door de koude weersgesteldheid is de prijs hiervan in het laatst der week gestegen. Ie soort bracht op f 7.50

n !) n ’

Van de andere koolsoorten is de onderhandsche handel door de geringe voorraad van te weinig beteekenis meer, om hiervan bericht te doen.

Van 5 tot 12 April werden van het station Broek op Langendijk vervoerd 85 wagons groenten, wat voor den tijd van het jaar een respectabel getal is. Z.

Loosduinen.

De aanvoer bleef ook de afgeleopen week, tengevolge van het slechte weer vrijwel gelijk aan de vorige week.

Komkommers, peen, salade en spinazie vinden steeds vlugge keepers en zijn dan eek met uitzondering van sla, iets stijver in prijs geworden.