nameliik, dat niet alleen het bezoek zeer talrijk was ongeveer 1500 personen bezochten de kosteloos toegankelijke expositie maar ook zal in de kas der Vereeniging het succes merkbaar zijn door de bijdiagen van vele nieuwe donateurs.

In zijn welkomstrede wees de voorzitter der V. v. O. L., de heer L. A. Aarsse, er op, dat de tentoonstelling geenszins bedoeld was als een poging, om te laten zien wat de kweekers te Naarden-Bussum vermogen, maar wel wat de oud-leerlingen op de cursussen hadden geleerd en om te toonen, dat het geld, door de gemeenten uitgegeven voor subsidies, goed besteed was.

Met de volgende rede opende vervolgens na enkele andere redevoeringen, de loco-burgemeester van Bussum, de heer C. van Norren, de tentoonstelling:

„Een tweetal jaren geleden besloot de Kweekersvereeniging Naarden-Bussum tot het oprichten van een tuinbouw-wintercursus, die met subsidie van het Rijk en van de beide gemeenten Naarden en Bussum te Naarden tot stand kwam en op welken cursus alleen in die vakken zou worden onderwezen, welke verband houden met de nieuwe richting in de cultuur te Naarden-Bussum. Tegelijkertijd richtte de Onderlinge Tuinbouw-Vereeniging te Bussum een algemeenen tuinbonw-cursus te dier plaatse op.

Nadat op beide cursussen twee winters was les gegeven en velen der leerlingen het einddiploma hadden verworven, constitueerde zich voor Naarden-Bussum de V ereeniging van Oud-Leerlingen van Tuinbouw-cursussen Naarden-Bussum en is het deze Vereeniging, welke thans het initiatief nam tot het arrangeeren van een kleine onderlinge tentoonstelling te dezer plaatse.

Uit den aard der zaak en waar het hier niet geldt het beste materiaal wat op kweekersgebied gevonden kan worden tentoon te stellen, maar waar het is een te zamen brengen van materiaal, om elkander zooveel mogelijk in de praktijk te onderwijzen, daar kan deze tentoonstelling natuurlijk niet worden vergeleken met de groote wedstrijden, die wij meermalen in ons land hebben gehad.

Mogen echter de jongelieden, die hier te zamen brachten, wat wij straks zullen bezichtigen, er zelf ook door loeren, hoe zij later als zelfstandige vakmannen op grootere schaal met eigen materiaal eene tentoonstelling kunnen organiseer en.

Als waarnemend hoofd van de gemeente Bussum heb ik de eer deze tentoonstelling te openen en hoop, dat door dezen wedstrijd de aandacht van het groote publiek meer moge worden gevestigd op een tak van nijverheid, waarop Nederland zeer trotsch kan zijn en waardoor ons land in bijna alle landen van de wereld is bekend geworden en welke tak van nijverheid zich in beide gemeenten Bussum en Naarden uitbreidt.”

We willen thans trachten in het kort een overzicht te geven van hetgeen was ingezonden, hetwelk beoordeeld werd door de Heeren F. L. A. vanjDorsser, J. van Egmond, B. Kortbeek, G. Sikking en Jac. Smits.

Op de vraag naar de schoonste collectie afgesneden rozen verkreeg de heer Jb. Gersie Jr. den eersten prijs met eene verzameling rozen van ongeveer tachtig soorten.

netjes geëtaleerd, waarbij vooral de grootte der bloemen opviel.

In de verzameling van thé-hybriden kan men meerdere nieuwere soorten opmerken, welke nieuwere rozen we evenwel bij de Polyantha-soorten misten.

De inzendingen van manden en fantasiestukken van rozen waren zeer goed. Een mand met C/ïafewa?/ en een fantasiestuk met Jhr. J. L. Mock verwierven de prijzen op de desbetreffende vraag.

De beide collecties afgesneden takken van sierheesters en sierboomen mochten gezien worden. Beide waren zij zeer uitgebreid en school het verschil in de groepeering.

Zeer veel aandacht trok de inzending van den heer H. van Eijden, die verschillende methoden van veredeling demonstreerde, waarbij toelichtingen op papier.

De tafelversiering van den heer J. van Vlaanderen,

bestaande uit Mme Abel Chatenay en Asparagus-groen, was niet slecht, maar o.i. te vol.

Ter opluistering was door de Kweekersvereeniging Naarden-Bussum ingezonden een kaart, voorstellende de ligging der kweekerijen van dit centrum. De firma Sikking en Zonen zond een aantal Laurus nobilis; de heer C. Knopper eene groep Kochia’s en bloemen van pioen-Dahlia’s; de heer E. Fritzen eene collectie nieuwere perk-Begonia’s. De heer J. Kortenoever exposeerde eene pergola van klimrozen; de firma Roekhuizen, Rebel & Co. zond eene verzameling Dahlia’s en de heer E. Kleuver, oudleorling van den teekencursus te Amsterdam, etaleerde eenige teekeningen op het gebied van tuinarchitectuur. De firma Jac. Smits & Co. tenslotte bracht de cultuur van Rhododendrons in beeld vanaf het zaad tot zevenjarige plant met bloemknoppen.

Hieronder volge thans de bekroningslijst:

Schoonste collectie afgesneden rozen: Iste prijs J. Gersie Jr., 2de prijs J. Siewe, Bde prijs M. deßruijn, 4 juryprijs J. v. Klaveren.

Schoonste collectie thé-hybriden: Iste prijs J. v. Klaveren, 2de prijs J. de Bruin.

Schoonste collectie Polyantha-rozen Iste prijs J. v. Klaveren.

Mooiste bloemstuk van rozen: Iste prijs E. Kleuver, 2de prijs A. v. Egmond.

Schoonste collectie afgesneden takken van sierheesters en sierboomen: Iste prijs J. Visser, 2de prijs J. Bode.

Schoonste collectie afgesneden takken van coniferen, Iste prijs J. Gersie Jr.

Schoonste collectie afgesn. takken van hulst en andere groenblijvende planten: juryprijzen E. v. Wossel en D. de Beus.

Manieren van veredeling: Iste prijs H. van Eijden.

Mooiste groep: aanmoedigingsprijs J. Pouw.

Tafelversiering: aanmoedigingsprijs J. v. Vlaanderen.

Uit het boven meegedeelde is gemakkelijk te concludeeren, dat de vele inzendingen veel plaatsruimte eischten en bleek dan ook de oorspronkelijk beschikbare ruimte te klein. Hopen we, dat bij eene volgende gelegenheid de Vereeniging van Oud-Leerlingen in staat zal zijn eene nog betere expositie te organiseeren, terwijl wij haar

met het behaalde succes geluk wenschen. N. B.