aandacht schonk en ze sterk begon te vermeerderen. Deze zaailingen bleven steeds, ook na vermenigvuldiging, een krachtigen groei ontwikkelen, bleken- verder sterk tegen rozenziekten te zijn, leverden in korten tijd een zeer sterke kroon, zoodat de vooraad rozen, die de Heer Spek op deze onderstammen gekweekt had, de aandacht trok van den Heer J. Blaauw, die deze zwaarder gegroeide of liever sterker ontwikkelde rozen voor zijn Amerikaanschen handel kon gebruiken.

Aanvankelijk kweekte de Heer Spek twee afwijkingen, die hij superlatief en bastaard rugosa noemde. Eerstgenoemde

bezat geene, laatstgenoemde vele stekels op de opperhuid. Niet lang heeft eerstgenoemde stand' gehouden. De stekken dezer soort waren heel wat gevoeliger voor weersinvloeden dan die van de andere. In het jaar 1890 begon de Heer Spek belangrijke partijen op de bastaard rugosa zoo noemde hij aanvankelijk zijn beste aanwinst te kweeken. Het duurde echter nog tot het jaar 1897 eer de rozenkweekers de groote voordeelen van dezen onderstam voldoende inzagen, ja, evenals met alle veranderingen en nieuwigheden het geval Ls, heeft deze rozenonderstam ook veel onverdiende kritiek te verduren gehad.

De Boskoopsche Bugosa, zooals deze rugosa-kruising zal heeten, omdat de naam beter is dan bastaard rugosa, heeft nu alle andere onderstammen verdrongen. En dit behoeft geen verwondering te wekken, wanneer wede voordeelen ervan

nagaan. Een der grootste voordeelen is wel deze, dat zij op alle gronden groeien kan. Op de schraalste, zoowel als op de vruchtbaarste, op de lage, zoowel als op de vrij hooge, mits op de laatste maar gezorgd wordt, dat zij in ’t begin van de ontwikkeling dus na het'planten, goed kan aanslaan. Pas omgeploegd of omgespit weiland is voor deze roos bij uitstek geschikt.

Een tweede voordeel is in haar krachtigen groei gelegen. Alle variëteiten vormen op dezen onderstam een flinke houtmassa, die later door goeden bloei afgesloten wordt.

De Amerikanen weten voor de cultuur van rozen, die slechts

eens getrokken en daarna verwijderd worden, deze eigenschap op de juiste waarde te schatten.

Een derde voordeel bestaat hierin, dat de rozenvariëteiten op de Boskoopsche Rugosa minder van de witziekte hebben te lijden, dan op welken anderen onderstam ook.

Ben vierde voordeel, hetwelk van bijzonder groote beteekenis is, bestaat in het zeeijvroeg bloeien in getrokken toestand. Dat hebben de Duitsche bloemisten ervaren! Want van hen is de beweging uitgegaan om rozen, op Boskoopsche Rugosa veredeld, speciaal voor het forceeren van deze edele bloem te gebruiken. Terwijl de Amerikaansche markt onze grootste afneemster was, begint de Duitscher tegenwoordig steeds grootere hoeveelheden te betrekken.

Een vijfde voordeel bestaat in de prachtige beworteling der Boskoopsche Rugosa. Wanneer men deze vergelijkt met

Speciaal opname voor „De Tuinbouw”.

— Gouda.

Links: Hier ziet men een z.g. langstek van de Boskoopsche Rugosa, die bestemd is om een struikroos te leveren. Do stek in den winter van 1912/1913 gesneden, is p.m. 30 c.M. lang en werd in Maart in den grond geplaatst. Deze stek heeft nu reeds een flinke beworteling, die reeds in het groeiseizoen van dezen zomer haar volledige ontwikkeling zal bereiken. In Augustus van dit jaar is de stek voldoende sterk, om geoculeerd te worden. Daarnaast ziet men eenzelfde plant het volgende jaar. De oculatie is nu reeds flink uitgegroeid en daarom reeds een of meermalen getopt en zal dit jaar krachtig genoeg voor den handel worden. Daarnaast ziet men eene oculatie onder dezelfde omstandigheden op do Rosa canina gegroeid. Het kenmerkende daarvan valt sterk in het oog. In de eerste plaats de weinig krachtige beworteling en ongunstige vertakking van het wortelstelsel, in de tweede plaats de geringe houtproductie boven den grond. ïen slotte is op deze foto nog eene oculatie op de Boskoopsche Rugosa, in pot gekweekt, te zien. Het groote aanpassingsvermogen van den reeds meermalen genoemden onderstam blijkt nergens beter uit, dan uit de krachtige ontwikkeling van deze, onder ongunstige omstandigheden gekweekte plant.