werd, is niet als geslaagd te beschouwen. Wij wenschen echter de aandacht te vestigen op den grootsten factor, die aan deze mislukking schuld had. De meeste kweekers hadden als proef voor die veiling een partijtje goed opgegeven, hetgeen ze dat jaar in den handel slecht kwijt konden. Nu is het toch iets dat vanzelf spreekt, dat die artikelen ook op de veiling slecht van de hand gingen.

De producten, die op dat oogenblik willig in den handel waren, vonden ook op de veiling grage koopers. „Daarom, kweekers, ook een plantenveiling zal ü voordeélen aanbrengen, maar dan in de eerste plaats, om de veiling er in te krijgen, die artikelen gebracht waarnaar vraag is”.

’t Bestuur ontving reeds van één lid een opgave van 3000 driejarige seringenstruiken om te verkoopen. Welnu, dat is een artikel, dat geschikt is om te geveild en den verkooper voordeel zal opleveren. Wie zijn bloeineuzen van Conval) aria nog niet verkocht heeft, zal ongetwijfeld succes hebben met ze te doen veilen. Evenzoo is ’t bijv. met Polyantha-rozen en meer andere producten. Heeft men echter nog een hoekje klimop staan, bospalm van een l'/s & 2 voet, Hortensia’s (nieuwere soorten), kortom artikelen, waarnaar weinig vraag is, dan zullen de resultaten op de veiling daarmee ook niet schitterend zijn.

De handelaars in de boomkweekerij-voortbrehgselen mogen thans gedeeltelijk nog niet hoog met een dergelijke veiling wegloopen, ongetwijfeld zullen ze er na enkele jaren, wanneer de zaak goed mocht opnemen, niet meei buiten kunnen, evenmin als de koopers van afgesneden bloemen thans de bloemenveilingen graag zouden missen. En als de plantenveiling eenmaal marcheert, dan is de beurt aan de potplanten; wat zouden de pottentelera een besten prijs behaald hebben, hadden ze reeds dit vppöaar geveild.

De groote stoot echter om de plantenveilingen te doen gelukken, moet door de kleinere kweekers gegeven worden, en zij in ’t bijzonder zullen er ook voordeel van hebben.

Amsterdam.

Aan de Amsterdamsche veiling van de „Onderlinge Vereeniging voor Land- en Tuinbouwveilingen” werd over het eerste halfjaar 1914 voor een bedrag van f 79.129,68® aan producten aangevoerd. Verßden jaar bedroeg het omzetcijfer, over dat zelfde tijdsveiloop, f 65.005,64.

Necrologie.

Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk.

Onze lezers hebben ongetwijfeld al kennis genomen van het droeve bericht, dat in de groote steden van ons vaderland reeds Zondag j.h de ronde deed en waarover in de laatste dagen in alle bladen gesproken werd, de mededeeling inhoudende, dat de Oostenrijksche troonopvolger met Zijne Gemalin, nauw ontkomen aan een aanslag op Hun leven, kort daarop de slachtoffers werden van een laaghartigen moord. Wij zouden deze droeve gebeurtenis m ons blad met hebben aangeroerd, indien dit Vorstelijk Echtpaar niet steeds getoond had groote liefde te bezitten voor het schoone vak, dat wij allen beoefenem ■

Krachtig bevorderaar van den tulhliouw in Oostenrijk, stelde Aartshertog Frans Ferdinand bij voortduring groot| belang in alles, wat dit vak in het algemeen aangaat. | Het is van algemeene bekendheid, hoe dit Vorsteliit Echtpaar zelden verzuimde de belangrykste tentoonstellingen in Europa met een bezoek te vereerenJ ten einde voortdurend op de hoogte te blijven van heti geen er op tuinbouwgebied omging. |

Zoo bezocht de Aartshertog in 1911 ook de Boskoopöche tentoonstelling en bracht bij die gelegenheid een bezoek aan de tuinbouwinrichting der firma E. H. Krelage en Zoon, waarna een automobieltocht door de bloembollenstreek werd gemaakt.

De overleden Aartshertog stelde zooveel belang in bloemen en planten, dat hij zich persoonlijk steeds met de bestelling van nieuwe planten enz., bemoeide en zulks slechts zelden aan de beambten van Zijn Huis overliet. Voorwaar, het is niet alleen de Oostenrijksche tuinbouw, die in het heengaan van Aartshertog Frans Ferdinand een zwaar verlies lijdt!

Onderscheidingen.

Hare Majesteit de Koningin heeft de Heeren Ernst H. Krelage te Haarlem, J. 0. Ballego te Leiden en J. H. van Nes te Boskoop benoemd tot Ridder Iste Klasse in de Huisorde van Oranje.

Handelsberichten.

(Nadruk van barlchten, onder deze rubriek veerkemende, Is verboden.)

Bericht aan de lezers en de correspondenten.

In eene vergadering van afgevaardigden uit de Besturen der Veilingsvereenigingen, beboerende tot den Kring Loosduinen, Bevkel en Rodenrys, Delft, Ttotterdani, Veur en Nieuwerkerk a/d IJssel, werd algemeen toegegeven, dat de handelsberichten van deze veilingen, voor zoover ze niet reeds tot dusverre beperkt waren tot de exportartikelen, zonder eenige afbreuk aan de belangrijkheid dier berichten te doen, zeer wel konden worden bekort. De vergadering was algemeen van oordeel, dat slechts de voornaamste producten en wel hoofdzakelijk de expoitartikelen in eerste en tweede qualiteit behoorden te worden vermeld en dat vermelding der prijzen van mindere qualiteiten en van stek, alsniede van talrijke groente- of fruitsoorten, die aan die veilingen niet voor export in groote hoeveelheden in aanmerking komen, gevoegelijk achterwege kon blijven. Wij hebben dus reeds deze week, met het oog op het groote gebrek aan plaatsruimte, enkele berichten in den hierboven aangegeven geest moeten bekorten en verzoeken onzen correspondenten hunne mededeelingen in ’t vervolg daarnaar in te willen richten.

’s-Gravenhage, 1 Juli 1914. De Redactie.

Sedert onze laatste opgave ontvingen wij de volgende priisnoteeringen; Goes. 27 Juni. Geveild; 5.000 K.G. zimrte bessen voor f 18.90 per 100 K.G.; R2.700 K.G. roode bessen voor f 11.30—f 13.40 per 100 K.G.

30 Juni. Geveild:4.7soK.G. azcarieöessew voor flB.oo— 19.00 per 100 K.G.; 5.600 K.G. roode bessen voor f 10.80— f 12.00 per 100 K.G.

Broek op Langendijk.

(Overzicht der markt van 25 Juni tot en met 1 Juli.) Sedert de vorige week is de bloemkool in prijs vooruitgegaan, De prijzen van wortelen en aardappelen blijven nog st66(is hoo^. Rhabarber werd tweemaal aangevoerd met eene opbrengst van respectievelijk f 0.90—f 1.40 en f 1.40 f 1.80. De telei doet beter ze te laten staan om uitputting van de plant te voorkomen.

De opbrengst der aardappelen en wortelen was als volgt. Gew. Muizen. Schotsche Muizen. Drielingen, kladblaadjes. 25 Juni f 2 15—f 2.65 f 2.20—f 2.35 f I.Bo—f 1.80 f3.10—f3.45 26 , f2.30-f2.75 f2.15-f2.40 fO.BO-f1.85 f3.00-f3.40