9den September 1914, betreffende den handel met den vijand, geeft duidelijk aan, dat zendingen beneden eene waarde van*f 1200.—, zonder certificaat van oorsprong ingevoei'd kunnen worden. Wij hebben dit in de verordening, zooals we die in een Engelsch blad vonden, kunnen nazien.

Wel wordt dit ook door de Stoomvaart-maatschappij meegedeeld, maar toch meent zij, dat het aanbeveling verdient, om aanhouding, resp. vertraging te voorkomen, ook zendingen beneden £ 100 waarde door een certificaat te dekken.

Terwijl het splitsen van zendingen niet is toogelaten, mogen zendingen van éénefirmaaan verschillende adressen in Engeland op één certificaat worden aangegeven. In de verordening vinden we deze mededeeling niet bevestigd. Wel wordt daarin uitdrukkelijk het model voor het certificaat van oorsprong, dat gebruikt moet worden, aangegeven. N.

Uit Tuinbouw-centra.

Aalsmeer.

Verschansingen graven, prikkeldraad-versperringen aanleggen, boomen hakken voor al deze mobilisatie-werkzaamheden staan een tuinbouwer de handen niet geheel verkeerd; niettemin wordt hij niet van harte verricht, deze door de tijdsomstandigheden opgedrongen arbeid.

De weinige verlofdagen worden dan ook met verlangen tegemoet gezien en, al is de tijd te kort voor het afdoen van zaken, eene opluchting is het, weer eens te midden van vakgenooten te verkeeren.

De stemming onder de Aalsmeersche tuinbouwers is aanmerkelijk beter dan in Augustus, bij het uitbreken van den oorlog. De verwachtingen waren zeer slecht ten opzichte van den bloemenhandel. Vergeleken bij normale tijden zijn de prijzen, die voor het tegenwoordige hoofdartikel. Chrysanthemums, besteed worden, niet hoog te noemen; met ’t oog echter op de heerschende tijdsomstandigheden zijn ze boven verwachting.

Het is Duitschland, dat als afnemer van dit product uitsluitend in aanmerking komt. Noch Engeland, noch Kusland of eenig ander land hebben tot dusverre partijen chrysanten van beteekenis uit ons centrum betrokken.

De vraag uit Duitschland staat thans niets ten achter bij normale tijden, is zelfs beter dan het vorige jaar. De afname in het binnenland is de laatste weken vrij traag.

Vergeleken bij andere jaren is het sortiment chrysanten veel uitgebreider geworden, ’t Beste valt zulks op de veilingen waar te nemen. Als vroege soort handhaaft zich nog steeds de „Rayonnante”, maar daarnaast komen er thans ook vele nieuwe of oude goede handelssoorten. Naast de koningin der herfstbloemen zijn er tegenwoordig ook steeds mooie partijen Lilium longiflorum, Bouvardia’s, rozen en Chabaud-anjers, om van de overige, minder voor export in aanmerking komende, soorten, niet te spreken.

Eene vraag, die dezer dagen veel besproken wordt, is wel deze: „Hoe zal het van den winter met den seringenhandel loepen?”

De chrysanten zijn niet tegengevallen, reeds begint menigeen weer te hopen, dat ook de seringen nog een redelilken prijs zullen opbrengen. Veel zal natuurlijk afhangen van den loop der krijgsverrichtingen.

Niet bi] de pakken neerzitten, heeft ongetwijfeld het Bestuur der Snijbloemen-Exporteurs Vereeniging gedacht, toen het in zijne laatste vergadering het punt aan de orde stelde: „Is de verzending van afgesneden seringen naar Amerika mogelijk?”

De besprekingen leidden tot het resultaat, dat, met financieelen steun van de overige plaatselijke tuinbouwvereenigingen, ernstige proeven in die richting genomen zullen worden. Van moed op den goeden loop van den handel in afgesneden seringen getuigt ook wel het feit, dat de eerste bloeiende takken van dit artikel binnen enkele dagen afleverbaar zullen zijn. De Heer W. Maarse, Uiterweg, Aalsmeer, slaagt er in, elk jaar einde October bloeiende seringen aan te bieden, waarvan de qualiteit niets te wenschen over laat. Hij bereikt dit resultaat zonder bijzondere kunstmatige behandeling; wel worden zijne struiken voorbereid op dezelfde wijze als alle Aalsmeersche kweekers hunne vóór Nieuwjaar te trekken struiken behandelen. A

Amsterdam.

Op den Isten November was het een jaar dat de Coöperatieve Vereeniging „De Vereenigde Tuinbouwers” liquideerde en haar bedrijf—het exploiteeren eener plaatselijke veiling voor tuinbouwproducten binnen de gemeente Amsterdam overdroeg aan de N.V. „Onderlinge Vereeniging voor Land-en Tuinbomoveilingen”. Gedurende dat tijdsverloop (1 Nov. 1913—81 Oct. 1914) werd door de „O.V.V.L.E.T.”voor/iöS9So.öoaan producten omgezet; terwijl vanaf den Isten November 1912 toten met den Sisten October 1913 het omzetcijfer ƒ 146083.68''’ bedroeg. Over de laatstverloopen twaalf maanden mag de Amsterdamsche veiling dus op een vooruitgang wijzen van ƒ 12896.91^.

Vereenigingsleven.

Tuindersbond „God zij met ons” te Ter-Aar.

[Jaarverslag uitgebracht in de Algemeene Vergadering, gehouden op Donderdag 29 October 1914.)

Mijne Heeren,

Het is de 17de maal, dat wij hedenavond te zamen komen ter Jaarvergadering van onzen Bond en op mij rust de taak met ü een blik te slaan op het afgeloopen hondsjaar. Mocht ik verleden jaar met dit doei voor ü optreden onder de meest gunstige omstandigheden, was het uitbrengen van een verslag alstoen voor mij eene aangename taak, hoe geheel anders is het thans gesteld. Nog nimmer zijn wij onder zoo treurige omstandigheden saamgekomen. Wij kunnen nog wel schertsen en lachen, wij doen wel als gewoon, doch ontegenzeggelijk gaat een ieder zwaar gedrukt onder de vreeselijke gebeurtenissen, die thans de wereld overkomen. Sinds maanden wordt de horizont van Europa door een dikken kruitdamp verduisterd en de lucht door een akelige atmosfeer verpest. De vreeselijke oorlogsengel zwaait sinds drie maanden met verbijsterende macht zijn vurigen scepter over het arme Europa en de meest moderne moordwerktuigen, wier somber gedreun zelfs tot onze ooren doordringt, braken sinds weken dood en verderf uit over het menschdom. De oorlog woedt thans in nooit gekende