verschrikkelijkheid. De machtigsten der aarde staan op tegen elkander, en met ongekende verbittering en vijandschap wordt gewerkt aan elkanders ondergang. Tallooze gezinnen zijn reeds in diepen rouw gedompeld en de grootste ellende heerscht alom. Bloeiende steden, welvarende dorpen en landouwen zijn in woestenijen herschapen; de maatschappij is ontredderd, handel en bedrijf zijn allerwegen geschokt. Het menschdom verkeert in koortsachtige spanning en staart met angstige bezorgdheid in de toekomst.

Is ons vaderland tot dusverre als door een wonder van Gods hand voor dezen vreeselijken geesel gespaard gebleven, het wordt niettemin op gevoelige wijze getroffen. Mannen en jongelingen hebben hunne gezinnen en dierbaren, velen ook hun zaak of bedrijf moeten verlaten, en staan reeds drie maanden met de wapenen in de hand om, zoo noodig, onze onzijdigheid te verdedigen. Heel ons leger staat gereed. En het behoeft geen betoog, dat zulks groote geldelijke offers zal vergen. Neêrland’s gastvrijheid en hulpvaardigheid zijn op zware proef gesteld en hebben deze proef met eere doorstaan. Nederland heeft met de grootste edelmoedigheid zijn huizen open gesteld en zijne gaven geofferd voor hen, die met dood en vernieling bedreigd, hunne haardsteden hebben moeten ontvluchten, en, alles achterlatende, zich kwamen werpen in den schoot der Nederlandsche liefdadigheid. Ons vaderland heeft zich met prijzenswaardige edelmoedigheid van den christelijken plicht van naastenliefde gekweten en is voor geen offer teruggegaan, ondanks den druk, waaronder het zelf gebukt gaat en die land- en tuinbouw, handel en bedrijf op zoo gevoelige wijze treft.

Slaan wij den blik op eigen bedrijf, dan overdrijf ik niet, wanneer ik de schade, alleen voor onzen Bond, begroot op een halve ton.

De gewassen zijn over het algemeen best geweest en de aanvoer van vruchten was groot. Dit jaar zijn 84 veilingen gehouden, dat is 7 minder dan verleden jaar. Dit vindt zijn oorzaak in het vroeger afloopen van den boonenpluk.

De erwten-campagne heeft bevredigende uitkomsten geleverd. De handel was vlug, de prijzen waren goed, slechts een paar veilingen getuigen van een lage markt. Aangevoerd zijn bijna 34.000 zak peulen en ruim 56.000 zak doppers, samen ± 90.000 zak, dat is 3000 zak meer dan verleden jaar. In contract zijn verkocht aan de Hoeren L. Bosman : 9000 zak no. 1 en 13.000 zak no. 2, Wouterlood: 7500 zak no. 1 en 7500 zak no. 2, J. A. Koeleman: 1000 zak no. 1 en 1000 zak no. 2; samen alzoo 15.500 zak no. 1 en 21.500 zak no. 2, totaal 37.000 zak, tegen 40.000 zak in het vorige jaar. Voor de no. 1 is bedongen f 1.03 en voor de no. 2 f per zak. Verleden jaar was de doorsnee-prijs voor de no. 1 f 1.06” en voor de no. 2 dezelfde als dit jaar. Voorts verkocht Uw Bestuur aan de Heeren Tieleman en Dros in contract 1000 zak fljne peulen no. 1 tot f 2.25 en 500 zak fijne peulen no. 2 tot f 1.75 per zak.

De contract-leveringen zijn voor beide partijen bevredigend afgeloopen.

De totale opbrengst der erwten-campagne beloopt f 85.776,—, tegen verleden jaar f 89.546. Ofschoon dit jaar 3000 zak minder zpn aangevoerd en de totaal opbrengst f 3770,— minder bedraagt dan het vorige, bestaan er toch alleszins redenen om over de erwten-campagne tevreden te zijn.

De boonengewassen, die zooveel beloofden, de handel, die er zoo gunstig voor stond moesten de schadelijke gevolgen ondervinden, die de treurige omstandigheden met zich brachten, toen de oorlog uitbrak. Het was nog maar in het begin dezer campagne, toen de oorlogsfakkel ontbrandde en Nederland ook genoodzaakt was te mobiliseeren. Als door een bliksemstraal getroffen, lagen plotseling handel en verkeer als lam geslagen terneer en openbaarden zich ook de schadelijke gevolgen op onrustbarende wijze aan onze veilingen. De handel op het buitenland stond plotseling stil en heel onze handel was op het binnenland aangewezen. Slechts enkele dagen in Augustus hielden de goede prijzen aan onze veilingen nog stand, doch daalden na dien aanzienlijk om niet meer op hun eersten stand terug te komen. Toch geschiedde niet, wat aanvankelijk gevreesd werd. Met bange zorg voor de toekomst meende ieder onzer, dat weldra een algeheel stopzetten der veilingen zou volgen. Dit geschiedde echter niet. De binnenland.sche handel in onze artikelen bleek sterk genoeg om gaande te blijven, en veilingen en handel gingen door. Mochten wij na den sden Augustus

geene goede prijzen meer ontvangen, toch zijn goede snijboonen niet voor spotprijzen verkocht. De prinsessenboonen hebben doorloopend een goeden prijs gehouden.

Slecht is het intusschen afgeioopen met de Rheinische Speckbohnen. Dit artikel, geheel op Duitschen handel aangewezen, was vrijwel onverkoopbaar. Een zeer belangrijk deel van deze teelt is droog gewonnen moeten worden. De schade, die onze tuinbouw daardoor heeft beloopen, is niet gering, daar de teelt van Rh. Speckbohnen in de laatste jaren belangrijk is toegenomen. Ook de handel in witte pronkboonen was flauw en de prijzen waren niet bevredigend. De totale aan voer van boenen was dit jaar 94.766 zak snijboonen en 1300 zak sprot, 12.170 zak prinsessenboonen, 6940 zak Rh. Speckbohnen, 425 witte pronkers en 727 zak tuinbonnen, te zamen 116.328 zak, welke eene totale som van f 83.144 hebben opgebracht. Wel werden verleden jaar bijna 6500 zak boenen meer aangeveerd, doch de totale opbrengst der boonen-campagne overtrof die van dit jaar met ruim f 37.000. Als bewijs, dat de teelt van spekboonen en witte pronkers hier ter plaatse iets te beteekenen heeft, kan vermeld worden, dat verleden jaar 21.000 zak spekboonen zijn aangevoerd en 2500 zak witte pronkers.

Ik hoop echter, dat het U niet aan durf zal ontbreken om met de teelt van spekboonen voort te gaan. Het is ons vroeger reeds gebleken, dat het een goede teelt is, terwijl wij hopen, dat weer spoedig gunstiger tijden mogen aanbreken en de Duitsche handel herstellen moge. De totale opbrengst der erwten- en boonen-campagne van dit jaar bedraagt f 168.920, tegen f 209.846 in het vorige jaar; dat geeft een verbijsterend verschil van bijna f 41.000. Uit deze cijfers blijkt ten duidelijkste, hoe ook ons bedrijf onderden druk van den huidigen treurigen toestand gebukt gaat.

De oogst der pronkboonen belooft goed te worden; en zooals U bij geruchte reeds zult vernomen hebben, heeft Uw Bestuur heel den oogst reeds verkocht tot hoogen prijs, de kleine pronkers tot een zeer hoogen. Gebleken is echter, dat nog te vroeg is verkocht. De pronkboonen-handel is voor het Bestuur steeds eene moeilijke zaak. Het is voor ons ieder jaar weer een tasten in het duister, niet het minst dit jaar. Wij beleven een tijd van teleurstellingen en verrassingen. Het stond er voor, dat dit artikel, dat toch als een luxe-artikel beschouwd moet worden, in den huidigen toestand weinig of geen waarde zou hebben. Uw Bestuur meende daarom met den verkoop, zooals die is geschied, goed gehandeld te hebben. Een tweede moeilijkheid voor Uw Bestuur om den hoogsten prijs voor de pronkei'S te maken is wel het feit, dat in de laatste jaren de Tuindersbond ervoor aangewezen schijnt te zijn om voor dat artikel de markt te zetten.

Voor rekening van de firma Pannevis te Delft zijn dit jaar 170 liter langscheeden-pronkers uitgezaaid, die verdeeld zijn over 46 leden; de oogst daarvan is gecontracteerd op f 29.— per mud. Thans wil ik nog even de schitterende uitkomsten memoreeren van de pronkboonen-campagne des vorigen jaars. Toen zijn geleverd 516 H.L. groote pronkers en 25 H.L. langscheeden. De doorsnee-prijs voor de groote beliep f3O.— en die der langscheeden f 33.— per H.L. De totale opbrengst was de kapitale som van f 16.300. Nog werden geleverd pl.m. 23 H.L. erwtenboonen, die verkocht zijn voor f 26.50. Hoewel de verwachtingen dit jaar goed zijn, zullen wij toch niet op zoo’n uitslag mogen rekenen; nu niet, en misschien nooit meer.

De stand der financiën mag, in aanmerking genomen de ongunstige tijdsomstandigheden, niet ongunstig genoemd worden. De hypothecaire schuld op veilingsgebouw, afmijntoestel, enz. bedraagt na de gewone jaarlijksche aflossing van f 250.— nog f 1050.—. Het totaal der verleende voorschotten bedroeg dit jaar f 14057.—; daarvan staat echter nog een bedrag van f 860. – open. Het journaal van ontvangsten sloot bij mijn onderzoek met een bedrag van f 239.562.—; daarin is begrepen het bezit der Kleine Spaarbank ad f 3237.—. Het journaal van uitgaven besomt f 238.369.—; daarbij bevindt zich een bedrag van f 3500, belegd bij de Boerenleenbank. Het saldo-kassa, bij den kassier aanwezig bij mijn onderzoek, bedroeg f 1193.—. Staat nog te ontvangen van diverse koopers f1120.—, aan voorschotten f 860.—, wegens geleverde nieuwe zakken f 270. ,en van de Augurken-vereenigingen f 180.— ; terwijl de nog aanwezige voorraad nieuw hout en nieuwe zakken eene waarde