vormd en staat op een stevigen steel. Zij mag als een der beste aanwinsten onder de decoratieve Dahlia’s beschouwd worden en ontving terecht een Getuigschrift Eerste Klasse.

Ook de firma E. H. Krelage & Zoon te Haarlem liet mooie Dahlia’s zien, zoowel Cactus-vormen, als Halskraagen enkelbloemige verscheidenheden. Bijzonder mooi vonden we „Valiant”, donkerscharlaken, met sterk ingebogen bloemblaadjes; „Model’Michtgeel in het midden, in zachtrose overgaande; „Decision”, barnsteenkleurig; alle Cactus-vormen. Onder de Halskraag-Dahlia’s trokken de aandacht: „Dante”, karmijnrood met wit; „Valentine”, geel met wit en „Volcano”, oranjerood met geel. Ook de enkelbloemige „Meligraine”, zalmkleuriggeel, was mooi. Verschillende dezer nieuwigheden werden met Getuigschriften Eerste Klasse of van Verdienste bekroond. Eigenaardig was het, in deze groep de oude groene Dahlia viridiflora op te merken, alsmede den eersten Cactus-vorm, de Dahlia Juarezi. Eene mooie gelegenheid voor de bezoekers om zich een duidehjk beeld te vormen van den enormen vooruitgang op het gebied der Dahliateelt en de groote vorm- en kleurverscheidenheid, waaraan dit geslacht rijk is, te bewonderen.

Door dezelfde firma was ook nog ingezonden een aantal verscheidenheden van een nieuw ras van Vuurpijlen, door haar gewonnen en in den handel gebracht onderden naam van Kniphofia {Tritonia) gracüis. Deze Kniphofia’s onderscheiden zich van de andere soorten door kleine, sierlijke bloemtrossen, waarmede de planten den geheelen zomer tot laat in den herfst getooid zijn; terwijl de kleuren afwisselen van bleekgeel tot dieprood. Een aanwinst van beteekenis, zoowel voor den bloementuin, als de snijbloemencultuur.

De Heer W. van Veen te Leiden had mooie Herfstasters ingezonden, alsmede een vaas bloemen van Actaea japonica, een overblijvende plant met lange, witte bloemaren, die men nog veel te weinig aan treft. De kleuren der asters wisselden in verschillende tinten blauw. In 't bijzonder vermelden wij de verscheidenheden „Jupiter”, lichtlila, grootbloemig en half gevuld en „Grace Mary Lewis”, helderblauw en enkelbloemig, die ook beide een Getuigschrift Eerste Klasse verwierven.

De Heer F. Put Jr. te Apeldoorn zond een groep IJs-Spiraea’s in van de variëteit „Queen Alexandra” Mooie, gevulde planten, goed gekweekt en vol bloempluimen, maar de kleur liet veel te wenschen over.

Een der belangrijkste inzendingen was de groep Bouvardia-TplsLïiten van den Heer T. E. Houtvester te Utrecht. Het was de bedoeling van den inzender, te laten zien dat Bouvardia’s, behalve voor snijbloemen ook zeer bruikbaar materiaal leveren voor den verkoop als potplanten, mits góed gekweekt. En de Heer Houtvester is daarin uitstekend geslaagd; de gedrongen bossige planten, waarvan elk takje met een tuiltje bloemen prijkte, waren een lust voor de oogen en een compliment voor den kweeker.

De firma C. Kuiper & Zonen te Apeldoorn zond mede mooie en goed gekweekte Begonia „Gloire de Lorraine”, in de verscheidenheden „Leopold de Rothschild”, „Konkurrent” en „Schnee”. Van de firma Wed. J. W. Wigman & Zonen te Zutfen was ook een partijtje Cyclamen aan-

wezig; de planten waren groot en sterk, maar droegen weinige en kleine bloemen, die bji de Aalsmeersche verre ten achter stonden. Mooie Amerikaansche anjers bracht de Heer B. D. de Jong te Rijswijk, in de kleuren rosé en rood; de bloemen waren flink van stuk en goed van vorm, terwijl de opstelling der inzending te loven viel.

Van den Heer M. Kloezeman te Watergraafsmeer zagen we eenige groote vazen met chrysanten en pioen-Dahlia’s; het waren mooie bloemen op flinke stengels. Eigenaardig waren de purperroode bloemaren van Amarantus caudatiis pendulus atro-purpureus, van denzelfden inzender. Verder stelde de Heer Kloezeman nog ten toon een driejarige plant van Asparagus Sprengeri, met bijzonder sterke ranken en breede bladnaalden, die onder den naam van Asparagus Sprengeri var. „Maximus” een Getuigschrift van Verdienste ontving.

Ten slotte vermelden we, dat de Heer J. J. van Gruiningen te Haarlem eenige interessante vruchten inzond van Akebia quinata en de minder bekende Akebialobata die slechts zelden vruchten draagt; on dat de Heer H. Hornsveld te Baarn ook nog had meegebracht eenige takken van de mooie Monthretia „Star of the East”.

Vóór den aanvang der werkzaamheden van de Commissie sprak de Voorzitter, de Heer Van Laren, eenige waardeerende woorden ter nagedachtenis van den Heer Wezelenburg te Haarlem, die steeds zoo trouw aan den arbeid der Keurings-Commissie deelgenomen en op hare vergaderingen ingezonden had. Ook bracht de Heer Van Laren in herinnering, dat de Algerneene Vergadering der Commissie de volgende maand zal plaats vinden en werden de leden uitgenoodigd, eventueele voorstellen voor die bijeenkomst tijdig te willen inzenden.

H. 18.10.’15. L.

Tuinbouw-Onderwijs.

Rijkstuinbouwwinterschool te Lisse.

Bij het gehouden toelatingsexamen aan de Rijkstuinbouwwinterschool te Lisse op 12 en 13 October 1915 zijn geslaagd :

1. J. Ballego, te Leiden; 2. E. E. Ie Clercq, te Den Haag; 8. J. J. Goemans, te Hillegom; 4. P. M. Hulsebosch, te Lisse; 5. H. J. J. Hulsebosch, te Lisse; 6. M. J. Kolster, te Nieuwediep; 7. C. Nell, te Wassenaar; 8. N. Noorlander, te Rotterdam; 9. A. Rijks, te Leiden; 10. C. Verdegaal, te Sassenheim; 11. J. H. Veldhuyzen v. Zanten, te Hillegom; 12. H. M. Veldhuyzen v. Zanten, te Hillegom; 18. M. J. v. d. Vlugt, te Lisse; 14. A. v. Zonneveld, te Sassenheim.

Voor de toelating tot de Engelsche en Duitsche lessen zijn geslaagd de candidaten nrs. 1. (voorw.) 2. (Eng. voorw.) 8,4, 5,7, 8, 10, 11, 12 en 13.

Afgewezen werden 3 candidaten.

Na gehouden herexamen in een of meer vakken werden nog tot' de 2e klasse toegelaten:

M. L. Evelein, te Haarlem; FL C. M. Neelissen, te Overveen; C. F. J. de Ridder, te Leiden; J. Teer, te Diemen; G. J. A. v. d. Veld, te Lisse; G. E. Veldhuyzen V. Zanten, te Hillegom.

8 leerlingen namen niet aan ’t herexamen deel.