jL de beste warmte ..lil /.ON DIEPSTRArER ..SI ■■■■■ÉMiÉMMSH ■ w .. -ét v. Naast onze bekende diepstralers, " . ■ LanaDOUWCrS wij thans met een geheel gepei T neerd model, gefabriceerd in i ijll”MU,UI!,"rf> mS werking en overleg met de elektri — — T EPPSEA.A1™ Hïlisl bedrijven.

UITGEVERSMAATSCHAPPIJ „C MISSET" N.V., DOETINCHEM – TELEFOON 08340- 3941 (5 LIJNEN) <£>

Inde actie voor de door droogteschade getroffen boeren zit veel, wat prettig stemt. Boeren, die gratis bietenloof en -koppen beschikbaar stellen en anderen, die tegen geen of geringe vergoeding een of meer stuks jongvee voor een droogteslachtoffer door de winter willen halen. Van regeringszijde was het sympathiek en waardevol, dat militaire wagens zorgden voor het vervoer van bietenloof en -kop. Ook het verkrijgbaar stellen van suikerbieten tegen billijke prijzen kan voor meerderen een uitkomst betekenen. Nu de wereldmarktprijs voor suiker nog steeds laag is, zal deze bietendistributie overigens aan de belastingbetaler wel geen geld kosten . . . Boven en behalve dit'wil men per getroffen ha ƒ 100 beschikbaar stellen. Dai geld wenst men voor een zo groot mogelijk bedrag bijeen te brengen door vrijwillige giften van niet getroffen boeren. Zou op deze wijze niet voldoende geld op tafel kunnen komen, dan verwacht men een aanvullende bijdrage van de regering.... We menen te mogen aannemen, dat het bovendien in de bedoeling zal liggen om renteloze voorschotten te verstrekken. Dit zal noodzakelijk zijn, omdat bij gewassen als pootgoed e.d. een schade van meer dan een paar duizend gulden per ha kan zijn geleden. En hoe groot is die bij vrijwel verdroogde suikerbieten, voederbieten, eetaardappelen, fabrieksaardappelen en granen? En bij de zwaarst getroffen graslanden? Een bedrag van ƒ 100 per ha betekent daartegenover in verhouding niet veel.... Een groot bezwaar is, dat geen grenzen zijn te trekken. Welke boer kan wel een redelijk bedrag voor zijn collega’s offeren en welke niet? Bij degenen, die dit jaar geen aanmerkelijke droogteschade leden, zijn velen, die vorige jaren zwaar getroffen werden door wateroverlast. En aan de andere kant: waar ligt de grens tussen al en niet zwaar getroffenen ? Die is evenmin te trekken. Willekeur is het gevolg. Dat kan niet uitblijven. Die was er al reeds bij de verdeling van bietenloof en -koppen en die zal er weer zijn bij de toekenning der ƒ 100.

Wij willen niet afkeuren of kleineren, wat er gebeurt. Er zit ook een ideële kant aan, als de ene boer terwille van de andere een offer brengt. De zwaar getroffen boeren zullen ook moed scheppen uit elk blijk van medeleven. En ieder van ons, die het kan doen, zal gaarne helpen. Maar dit alles neemt niet weg, dat wij het door ons reeds voor weken geopperde plan beter hebben geacht en zulks nog doen. Over het afgelopen jaar bespaarde het Landbouw Egalisatie Fonds ruim ƒ 100 miljoen, vooral doordat dë zuivelprijzen stegen, mede als gevolg van de droogte. Het is normaal, dat de prijzen omhoog gaan, als de produktie door weersomstandigheden of anderszins lijdt. En dat de boer in die hogere prijs tot op zekere hoogte vergoeding vindt voor de lagere opbrengsten of de hogere produktiekosten. In dit geval vloeide dit voordeel echter geheel en al inde schatkist. Mede daarom, maar ook, omdat het te schriele landbouwbeleid het voor de boeren niet mogelijk heeft gemaakt, voldoende te reserveren, was er alle aanleiding geweest om te beginnen met allen ƒ 80 per koe uitte keren. En daarnaast dooreen veevoederactie en renteloze kredieten naar behoefte te helpen.

Laten we hopen, dat ook de zwaarst getroffenen het zullen kunnen bolwerken. Daarvoor is echter ruime en snelle hulp noodzakelijk!

Slootreinigën in Zuid-Holland