De geheimzinnige Meester

door Jean Pierre Beaulieue.

Het was een slecht seizoen voor de badplaatsen. In den vóórzomer, een tijd, waarin anders dikwijls goede zaken gemaakt werden vele menschen prefereeren het stille voorseizoen boven de drukke Juli- en Augustusmaanden had de regen de menschen weerhouden het strand en de zee op te zoeken, terwijl ook de zomer zélf al bar slecht had ingezet met koude gure dagen en... regen! Geen wonder, dat alle hoteldirecties van Brighton steen en been klaagden! Eén week van zonnig warm weertje, had een betrekkelijk groot aantal badgasten naar het luxe „Hotel Majestic” gelokt, doch deze zeer korte periode was natuurlijk weer gevolgd door vele regendagen, zoodat de badgasten al spoedig van heengaan begonnen te spreken en enkelen zelfs reeds de daad bij het woord hadden gevoegd, hun koffers hadden gepakt en hun verblijf in Brighton er aan gaven, lang vóór den oorspronkelijk door hen vastgestelden datum.

En velen zouden dit voorbeeld gevolgd hebben, ab niet de directie van het „Hotel Majestic” op het idee was gekomen, de beste specialiteiten op cabaret' en variété gebied te engageeren, die des middags en des avonds in het hotel voorstellingen gaven, waardoor bereikt werd, dat het grootste gedeelte der vreemdelingen nog wat bleef, in de hoop, dat het weer alsnog verbetering zou toonen. Het spreekt vanzelf, dat het bijwonen dezer voorstellingen niet het doel was van hun verblijf in de luxe-badplaats, doch alleen een middel om den tijd van hun „wachtenop'mooi-weer” zoo aangenaam mogelijk te doen verloopen, en... de grootste verveling te verdrijven! Het moet gezegd worden, dat de hoteldirectie voor programma’s zorgde, welke de vergelijking met die der wereldsteden schitterend konden weerstaan. De meest-gczochte kunstenaars op het gebied der ~Kleinkunst” hadden zich in het „Hotel Majestic” doen hooren, zelfs de beroemde „Fratellini’s”, de uitstekende Parijsche clowns, waren het Ka- I naai overgestoken en hadden den bad- | gasten door hun grollen en grappen doen lachen, evenals Maurice Chevalier, Martha Eggerth, Jeannette Mac Donald en meer van deze beroemdheden.

Doch een bijzondere verrassing zou \ het optreden van den Italiaanschen \ goochelaar Maestro Carlini worden [! \ Met veel ophef was zijn komst aange- \ kondigd. Haastig-gedrukte strooibiljet- \ ten verkondigden, dat zijn prestaties de \ bovennatuurlijke eigenschappen der geheimzinnige Indische fakirs nog verre zouden overtreffen. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen, en toen Maestro Carlini den eersten avond van zijn optreden het geïmproviseerde podium betrad, dat, dank z® een fantastische aankleeding en verlichting, er reeds mysterieus uitzag, werd hj_met donderend apjfcus begroet. |

Licht-buigend nam hij de hulde in ontvangst. Geen spier op zijn gdaat bewoog, alleen zijn wonderlijk-blauwe oogen, voof een Italiaan een eigenaardig bezit, vlogen snel heen en weer, en namen iedere bijzonderheid van ’ de zaal op. De Italiaan had een donkere, gebronsde huidskleur en was omhuld door een ruim, in plooien om zijn lichaam hangend gewaad. Zijn hoofd was bedekt door een soor^fez.

Langzaam maakte hij de toebereidselen voor zijn eerste toeren, welke telkens door het publiek met een applausje werden beloond Dan trad echter Maestro Carlini naar voren en een sympathiek glimlachje speelde om zijn mond, toen hij den gasten toesprak.

Zijn Engelsch was gebrekkig, doch zijn zachte melodieuse stem was uiterst aangenaam om te hooren. Hij verzocht om een aantal sieraden en kostbaarheden, liefst zooveel mogelijk.

Oveud hoort men ze nu aanprijzen, de sappige aardbeien. Bij manden vol komen ze aan de veilingen, en gelukkig maar, dat dit nu eens een tuinbouwproduct is, dat steeds koopers vindt. Het Hollandsche [ruit heejt in binnenland en buitenland een goeden naam, en onze aardbeien vinden hun weg naar bijna alle steden van Europa. Ook in Bunnik is de pluk begonnen. In den cirkel: De stralende voorjaarszon heelt ze rijp amtoofd, en ze een verleidelijke sappig-roode kleur gegeven, en nu is de tijd van de \pluk gekomen. De bekende mandjes worden bij tientallen ge~ \vuld, geveild, en zoo belanden ze. de aardbeien het eerife ooit, dat dit /aar op de talel komt ten slotte bij \winkelier en venter, gereed voor den verkoop aan 't publiek.

Deze zouden in een groote zak worden gedaan, en de eigenaars mochten

typische zotnechoed van stroo met lagen bol en bceede rand.

zélf vaststellen, in welke vogelsooit zij de sieraden veranderd wenschten te zien, mits deze vooral niet grooter waren dan een kip.

iHet regende ringen, armbanden, horloges, paarlencolliers, in den grooten zak, waarmee één der kellners rondging, en toen hij de oogst aan Carlini overhandigde, dankte deze de aanwezigen voor het in hem gestelde vertrouwen. Hij las de namen der vogels, welke de kellner op een lijstje genoteerd had, en verzocht toen om de grootste aandacht. Onder ademlooze stilte nam de kleir.' Italiaan den zak op, en hield die ver voor zich rut.

Luid riep hij een tooverfoimule en... op het zelfde moment gingen alle lichten uit en was de zaal in diepe duisternis gehuld! Er klonken onderdrukte kreten en gilletjes. En daarna, boven alles uit, een pijnlijke gil van een vrouw! Twee minuten later kwamen kellners met zaklantaarns en kaarsen aandragen, zoodat de zaal weer eenigzins verlicht was. Overal zag men verschrikte en angstige gezichten, er heerschte een groote verwarring, en allen drongen naar het kleine tooneeltje. Daar, hoog opgericht, stond een flinke, jonge kerel, en zijn handen omklemden met kracht de armen van... den goochelaar, die den zak met kostbaarheden had laten vallen. De oogen van den vreemden man schitterden, toen hij zijn gevangene aankeek, en zijn stem klonk scherp en triomfeerend, toen hij zich tot de gasten wendde; „Ik had de ontknooping van dezen „goocheltoer” wel voorzien! Ik loet namelijk al sinds eenigen tijd op dezen aardigen Italiaan. Let U eens goed op!!” Snel greep hij de fez en rukte die af. De gasten uitten een kreet van verwondering. Onder het hoofddeksel waren de blonde haren van een mooi, jong meisje verborgen geweest! ~Deze lieve jonge dame is Daisy Rochdale, een internationale dievegge met groote vermaardheid. Ikzelf ben... Nick Winter!! Mijn naam als detective is U zeker wel bekend?” Hij nam den zak op en schudde er eenige voorwerpen uit. Zijn gezicht stond strak. „Helaas!” ging hij voort, „ik kon niet voorkomen, dat haar handlanger met het grootste gedeelte van de sieraden verdween. Ik twijfel er echter niet aan, of ik zal hem nog achterhalen. Misschien wil één der heeren mij even zijn auto afstaan voor het vervoer van mijn „bekoorlijke” gevangene en het achterhalen van haar handlanger?” Met deze woorden deed hij Daisy Rochdale de handboeien aan en keek vragend de zaal in. ledereen wilde den grooten detective, wiens naam wereldberoemdheid genoot, van dienst zijn, en bood hem zijn auto aan. Nick Winter koos een snelloojDende Mercedes en even later rat hij aan het stuur met zijn gevangene naast zich. „Ik vermoed, dat ik het doel van Daisy's spitsboeven wel weet,” zeide hij, ~ik hoop U morgen Uw bezit terug te brengen!” Toen reed hij de wagen geruischloos weg, nagestaard door vele bewonderende blikken.

Urenlang gleed de Mercedes in pijlsnelle vaart verder. Tegen het krieken van den dag stopte de wagen aan een afgelegen landhuisje. Met een vriendelijk lachje hielp de detective Daisy Rochdale uit den auto. „Zou je me die stalen dingetjes niet eens afdoen, Charly?” sprak het meisje. „Die heb ik nu lang genoeg aangehad. Me dunkt, je kunt nu weer wel Charly Davies worden, de ~coup” is gelukt. Alleen jammer, dat die kellners zoo vlug met licht waren, en ik niet alles onder mijn kleeren kon bergen. We hebben een paar mooie sieraden moeten achterlaten.” Charly Davies, de pseudo-Nick Winter, lachte kort. ..Daarvoor hebben we nu een prachtige Mercedes,” zei hij triomfon. telijk

Dit meisjespakje bestaat uit rokje en jumper. (2]/2 a 3 jaar). Benoodigd 300 gram olijfgroen, 20 gram zwart, 20 gram zandkleur en 20 gram terra-cotta wol. Naalden no. 3 en 3 kleurige knoopjes voor sluiting. Rokje is dwars gebreid op 40 steken 3 toeren recht en 2 toeren averecht totdat het wijd genoeg is, hetwelk bij elk kind verschillend is. Dan begin en eindtoer aan elkaar mazen en dit bevestigen aan een voeringlijfje.

De jumper wordt opgezet op 70 steken en breien eerst 4 toeren 1 recht, 1 averecht; dan 4 tocrcn 1 recht, weer 4 toeren 1 recht, 1 averecht en tenslotte 4 toeren: 1 averecht, 1 recht. Dan ribbels breien en om de 4< ribbels een toer luie-vrouwensteek breien van een andere kleur d.i. 2 x omslaan 1 recht en- terugkomend die dubbele omslag laten schieten. Wanneer dit 6 X herhaald is wordt het werk in tweeën verdeeld voor het split. In het split worden 3 knoopsgaten gebreid door 2 steken vanaf de kant 2 steken weg te minderen en dan terugkomend deze twee steken weer bij te heffen. Schouders worden 20 toeren lang en dan wordt halskant weerskanten 10 steken weggeminderd. Op elke schouder 4 toeren breien achterkant weer op 1 naald en precies hetzelfde breien als voorkant, alleen nu zonder split. Lussen hals opnemen

en boordje van 8 ribbels daarop breien. Voor mouwen lussen armsgaten opnemen en vereischte lengte breien met en manchet van 12 toeren 1 recht, 1 averecht. Mouwen en zijnaden dichtnaaien, knoopsgaten omwerken, oppersen en knoopen armzetten.

CORRESPONDENTIE.

Lezeres welke vroeg om het badpak nog eens te herhalen zal ik hier even tevreden stellen daar het kortgeleden nog geplaatst is, doch u bent misschien een nieuwe lezeres. Voor een badpak leent zich bij uitstek de Nymphwol die in alle mogelijke kleuren is te krijgen. LI hebt noodig 3 knot voor een normaal figuur en u neemt een paar lange stalen breinaalden no. 3. Beginnen onder aan de pijp met 118 steken op te zetten en eerst breien 14 toeren:

1 recht, I averecht. Dan overgaan in tricotsteek d.i. recht heen en averecht s terug 30 toeren hoog. Tweede pijp precies hetzelfde. Nu het werk op 4 naalden zetten en verder tot het armsgat in ’t rond breien e 95 toeren hoog eerst van b.v. zwart. Dan zooveel mogelijk in één rondte minde- h ren totdat er 190 steken overblijven. Nu 12 toeren afstekende kleur b.v. geel, en dan 65 toeren bleu eveneens tricotsteek. Bij de armsgaten gekomen worden er eerst weerskanten 8 steken tegelijk geminderd en dan nog 3 x 1 steek telkens. Het werk is nu in tweeën verdeeld. Nadat 12 toeren het armsgat hoog gebreid is worden de middelste 42 steken tegelijk weggeminderd en elke schouder 60 toeren hoog gebreid steeds aan de halskant 1 steek minderen totdat de breedte der schouders 22 steken blijft. Voor het omkrullen der randen worden de 4 steken langs hals en armsgaten steeds gerstekorrel gebreid d.i. 1 recht, 1 averecht verspringen. Naden van pijpen dicht maken. Schouders aan elkaar mazen. v Kruis breien van 40 steken breed en 60 toeren hoog en op de daarvoor bestemde k plaats netjes innamen. Alles oppersen tusschen vochtige doeken met heet p strijkijzer.

y welke gebreide kraag in leen heeft wordt vriendelijk verzocht deze terug te zenden eveneens lezeres welke rand spreipatroon op zicht heeft. Andere dames zitten met smart te wachten. Lezeres welke woldraad opzond, nog even geduld. Donderdag kom ik bij fabrikant en zal probeeren deze wol voor u bij te krijgen. Kan uwe winkelier ze niet krijgen? A. M, DEN BESTEN-MULDER, Van Beekweg, Ermelo (Gld )

RECEPT.

Haringsla. 4 gemarineerde haringen. 5 groote gekookte aardappelen. 1 kleine gekookte biet (anders een paar plakken van een grootere). 1 zure appel. 2 harde eieren. Eenige ingemaakte uitjes en augurken (van ieder 4 b.v.). 1 kropje sla (of wat veldsla). 1 eetlepel kruiden-azijn. 2 eetlepels slaolie. 1 theelepel Maggi Aroma. Maak de aardappelen fijn, hak de biet met den appel, de augurken en de uitjes en snijd de ontgrate haringen in kleine stukjes. Klop de olie met den azijn en de Aroma tot een gelijk sausje, meng daarmee al de fijnverdeelde ingrediënten tot een samenhangende massa en stapel die eenigszins kussenvormig op ■otel: leg er een omranding van frissche sla langs. Bestrooi het middengedeelte met één van de eieren (door een zeef gewreven) K gebruik het tweede ei (in achtste partjes gesneden) om op gelijke afstanden m sla-randje te versieren.

NUTTIGE WENK. Verflacht verwijderen. Om de lucht van olieverf spoedig uit vertrekken te verwijderen, plaatst men daarin eenige emmers met frisch water.

Verleden week moest voor de steenhouwerij der [irma Van Dijk te Amersfoort een stuk steen van niet minder dan 13 ton van het station naar den Arnhemscheweg worden vervoerd. Dit was geen gemakkelijk baantje, want op verschillende plaatsen kon het wegdek de groote vracht niet houden. Een opname bij de Arnhemschestraat waar de wagen een heel eind wegzakte.

Een practische voorraad-stellage met bovenop een kast, vakken voor aardappelen, vrachten, flesschen (slaolie, azijn etc.) die ons bijzonder geschikt lijkt om in een hoekje van de keuken te zetten.