Franchimont. Anderen geven haar honing Zwentibold tot vader; dit laatste is echter moeilijk aan te nemen, daar Zwentibold stierf in het jaar 900, en Hereswit omstreeks 992 nog leefde.

Buiten de reeds genoemde schatten, gewis de beste, die een bruid haar bruidegom kan schenken, bracht Hereswit, als gravin van Streijen ’), haar gemaal tal van heerlijkheden, dorpen en landerijen aan. In de eerste tijden der middeleeuwen was Streijen een graafschap, dat het land van Streijen en van Zevenbergen, St. Geertruidenberg, de baronie van Breda, het markgraafschap Bergen-op-Zoom en eenige thans verdronken landen bevatte.

Tot op den dag harer ophelßng in 1797 bezat de abdij van Thorn in de vroegere bezittingen van Hereswit vele tienden, cijns- en laathoeven; Sprundel, Baerle-Hertog, Baerle-Nassau, Meerle, Meersel, Bavel, Ginniken, Etten, Leur, Breda, Oosterhout, Alphen, Gilze, Prinsenhage, St. Geertruidenberg, Drimmelen en Wouw. Wij staken de droge opsomming van Hereswits eigendommen, wijl reeds meer dan voldoende blijkt, tot welk een hoogte van macht en aanzien de H. Ansfried door deze echtvereeniging opklom

„Uit beider huwelijksleven, zegt Moll waarvan het geluk door het bezit eener edele dochter nog verhoogd werd, wordt bij Johannis a Leidis , een onzer

') Er zijn schrijvers, die beweren, dat Streijen moet gezocht worden in de tegenwoordige gemeente Oosterhout, waar zich nog heden de bouwvallen bevinden van het kasteel Streijen.

■■*) J. Habets, Archieven van het kapittel der hoogad. abdij Thorn, I, Inleiding, bl. XIX.

5) Kalender voor de Prot. in Nederland, bl. 39.

*) Joh. a Leidis, Chron. p. 115 s.