Acta der provinciale en particuliere synoden, gehouden in de Noordelijke Nederlanden gedurende de jaren 1572—1620, verzameld en uitgegeven door Dr. J. Eeitsma en Dr. 8. D. van Yeen (Groningen J. B. Wolters) I—VI. 8«.

Het eerste deel dezer omvangrijke publicatie verscheen in 1892. Evenals de twee volgende deelt het de akten mede der Synoden in de heide provinciën Holland. Het vierde deel heeft betrekking op Gelderland, het vijfde op Zeeland en Overijssel, het zesde op Friesland en Utrecht. Het zevende en laatste deel zal de Acta van Groningen en Drente bevatten.

Op de agenda der Synoden komen hittere klachten over de «paepsche stoutichedens hijna geregeld voor. Daar werd de overheid steeds aangespoord tot vernieuwing en aanscherping der plakkaten. Geen wonder, dat wij in de synodale akten vele en interessante hizonderheden aantreffen over de wederopluiking van het katholicisme onder Sasbout Vosmeer en Rovenius. Uitvoerige registers van personen, plaatsnamen en zaken maken het naslaan gemakkelijk. Ook de locale geschiedvorsching kan hier menige verrassende bizonderheid opdiepen.

Almanak voor Nederl. Katholieken, (Jaarboekje van Alberdingk Thijm) onder redactie van J. O. Alberdingk Tbijm en Jan F. M. Sterck (Amst. 1897).

Kapelaan J. H. A. Thus geeft blz. 1—42 een populaire levensbeschrijving van onzen eersten Apostolischen Vicaris Sasbout Vosmeer, die terecht de hersteller van den katholieken godsdienst in Nederland wordt genoemd. Jammer, dat de Schrijver geen gebruik heeft gemaakt van de hoogst belangrijke Insinuatie Status, door Sasbout a» 1602 te Rome ingediend en in Deel XVII van ons Archief afgedrukt. Geen document biedt over Sasbout’s bestuur zooveel merkwaardige gegevens als dit unicum, gelijk de meesterlijke Gids-artikels van prof. Fruin; „De weder-