pelle” '). En het testament van den kanunnik van Oudmunster Peter van Aelst dd. 22 November 1592 bewijst, dat dit inderdaad dezelfde uitdeelingen zijn, als bet spreekt van „de bondert arme personen, die in de Heyligb Oruys-capelle, anders genoempt St. Vietors- by onse kercke aelmissen utgedeylt werden”

Hierdoor schijnt de identiteit van beide kapellen uitgemaakt Eene laatste omstandigheid levert de proef op de som. Toen de St. Salvator was afgebroken, kwam de kapel, die vroeger tusscben Dom en St. Salvator beklemd stond en nauwelijks licht bad, natuurlijk in bet gezicht en werd meer dan eens afgeteekend. Wij zien nu op die afbeeldingen ‘‘) duidelijk de muur met de deur, die in 1598 gezegd werd de erven van den Dom en St. Salvator te scheiden en te loopen van de H. Kruiskapel naar de Domschool (d.i. bet gebouwtje tegen de westelijke muur van den kloostergang van den Dom, waar in onzen tijd bet Leesmuseum gevestigd werd).

Er kan dus geen twijfel zijn, dat de H. Kruiskapel identiek is met de St. Yictorskapel. Ik zeide reeds, dat de eerste naam kort na de hervorming verdween: die van St. Victor wordt sedert gewoon. In 16Ü3 en in 1619 zien wij daar nog uitdeelingen aan de armen

') Dodt, Archief. IV p. 48.

Dodt, Archief. II p. 70.

De kermisdag van de H. Kruiskapel werd gevierd op St. Victorsdag. (V. d. Monde, Tijdschr. v. Utrecht. 1836 p. 244.) Dit kan aanleiding tot de naamsverandering gegeven hebben.

In de atlassen der stad Utrecht. Het verdient echter opmerking, dat de muur vlg. Vroedschapsresolutie van ITOctober 1701 naar het westen uitgelegd werd, terwijl eene nieuwe poort daarin werd aangebracht.