twintig nummers, tusschen de jaren 1080—1404, en zes onechte stukken. Verschillende oorkonden werpen licht op de wisselwerking tusschen den bisschep, de kapittels en andere geestelijke of wereldlijke autoriteiten te Utrecht eenerzijds en het land van Groningen en Drente anderzijds. De 12e hijgevoegde plaat levert welgeslaagde afbeeldingen van vijf oude zegels. Met den Index van eigennamen wordt in deze laatste afl. reeds een begin gemaakt. De slot-aft. zal de registers voltooien en een breede inleiding bevatten. De bewerking is over ’t algemeen aanmerkelijk beter dan van eenig ander gewestelijk Oorkondenboek, tot dusverre in ons land verschenen.

Qroningache Volksalmanak 1898 (Gron. B. van der Kamp 1897).

Blz. 115 een mededeeling uit de notulen der Staten-Generaal, «dat de Heeren Staten van de Provincie van Stadt Groningen en Ommelanden is aangedient, dat binnen Amsterdam ten huise van seecker koopman Papenbrouck seecker Paep sonde wonen, die hem selve sonde qualiflceeren Bisschop van de gemelte provincie, doende ende administreerende alle ecclesiasticque diensten tot hetselve bisdom specterende».

Hiermede is waarschijnlijk de Apost. Vicaris Rovenius bedoeld.

Groningsche Volksalmanak 1899 (Gron. B. vau der Kamp 1898).

De verdienstelijke Almanak bevat ditmaal hizonder veel, dat min of meer belangrijk mag heeten voor onze vaderlandsche keikgeschiedenis. Een bloote opsomming moge hier volstaan. Dr. J. A. Worp schreef een biografie van Gerard Nicolaas Heerkens, geboren 1726 en gest. te Groningen 1801, med. doctor en bellettrist, vooral in latijnsche poëzie, een der weinige Nederlandsche Katholieken, die zich destijds in de republiek der letteren deden gelden. Mr. J. A. Feith geeft een beschrijving der h. Stede te Helpman bij Groningen en van een dito te Sol werd bij Appingedam, die beide ontstonden in de vijftiende eeuw, naar aanleiding eener met het h. Sacrament des Altaars gepleegde heiligschennis. Dr. J. B. Kan brengt nit Weener handschriften een paar nieuwe levensberichten hij over de beroemde humanisten Wessel Gansfort en Rudolf Agricola, tegelijk