van dezen eenen dienst, verpligt worde nog eenen te doen en dat wel des somers vroegtijdig om half vijf uuren.” l)

Zoo bleven de beide staties voortdurend aan het kibbelen en twisten. Er zette zich onder de katholieke burgers een wrok en een geest van tweedracht, die alle kracht verlamde en, vooral bij de oprichting van het katholieke weeshuis en eenige jaren later bij de herstellingswerken aan de oude Lieve Vrouwekerk, tot de meest onverkwikkelijke tooneelen aanleiding gaf.

Toen de regeering bij apostille van 30 Maart lyèö het verzoek afwees, schikte P. Adams zich in dat besluit en sinds dien tijd werden geen pogingen in het werk gesteld, om den pastoor zijn voorrecht afhandig te maken. Blijkens het dagboek van pastoor Doorenweerd waren nog in 1815 de diensten in de beide kerken op Zon- en heilige dagen zoo geregeld, dat in de paterskerk niettegenstaande F. Adams een kapelaan had slechts een dienst voor de gemeente gedaan werd.

Met pastoor Mathias de Wit, die in 1796 pastoor Nieuwenhuis opvolgde, leefde de pater in de beste verstandhouding. Te zamen spanden zij alle krachten in, om de oprichting van het R. K. weeshuis, waarvoor pastoor Nieuwenhuis reeds zooveel gedaan had, tot stand te brengen. Hunne pogingen werden met het beste gevolg bekroond. Wel hadden zij, naar onze wijze van zien, beter gedaan, indien zij de vrijheid en zelfstandigheid van het gesticht op hechter grondslagen hadden gevestigd, maar hunne schrale beurs zag begeerig uit naar subsidie van stadswege. Zoo kwamen

1) zie het stuk onder de bijlagen, D.