van de andere paters van de Provincie seer instantelijk sonde bidden en verzoeken, waar het zaken, dat het geschiede, dat hij gevangen wiert, (: welk perijkel dikwijls voorvalt, en alsdan scheen voorsien te worden : ) dat hij of door vrienden, of door geld verlost te worden sij geensints en souden zorg dragen, maar dat hij gereed was, en ten uiterste was wenschende voor het catholyk geloof te leijden alles wat er zoude kunnen overvallen, ja ook de grootste tormenten. Hetwelk den voorseiden pater Coudenhoven schriftelijk en mondelijk heeft te kennen gegeeven aan den Zeer Eerweerdigen pater Provinciaal, denwelke ten uiterste gesticht en getroost is geweest door deesen iever, die hij soo vrijmoedig en sincerelijk heeft uitgesproken, en daarna ook met er daad getoont heeft.

Als wanneer in het jaar i6Bg in de maand Augustus de kerk van het convent van Megen geweid wierd door den Eerweerdigsten Heer den Bisschep van Ruremonde i), is deesen voorschreeven pater Franciscus door ordinantie van den Eerweerdigen pater Guardiaan gesonden naar Amelroy bij ’s Hertogen-Bosch, en daar zijnde, heeft hij aan den Zeer Eerweerdigen pater Provinciaal geschreeven eenen brief, met denwelken hij ootmoedelijk verzegt om te gaan naar Zoesdijk een dorp in het Bischdom van Uytrecht om een godvrugtige oorzaak, te weeten om de kinderen van zijnen overleeden oom in het katholijk geloof te versterken

h De kloosterkerk te Megen is geconsecreerd door Reginaldus Cools, ord. praedic., bissckop van Roermond, Zondag 28 Angustus, 1689. Bij de plecktiglieid waren o. a. tegenwoordig: de provinciaal Corn. de Vroom, Egidius Morgatins, S. Theol. lect. Emer. en Superior Missionis, Egidius de Glabbais, mission. Amstelod. en Missionis Discretus. Mgr. Cools bleef te Megen tot 30 Aug. »circa Vesperam.” Kloosterarchief te Megen.