pastorie te Goorn cn legde dtiar zijne geloften af den September 1822. Nadat hij in 1824 als kapelaan werkzaam was geweest te ïiel en in 1826 te Amsterdam, werd hem in 1830 de herdersstaf der Tielsche parochie toev'ertrouwd.

Hier vond hij geheel de stad in opschudding wegens den Belgischen opstand en het vermeend verzet van Maas-en-Waal. i) Al wie uit Brussel kwam of met dat muitend gewest in betrekking stond, werd verdacht, voor muiter uitgekreten en stond bloot aan beleediging van het verbitterde en opgezweepte grauw. Pastoor Van de Weijer, als Brabanter en bovendien als naamgenoot van een der voormannen van de Belgische revolutie, durfde zich bijna niet op straat begeven. Vreesachtig van aard en het ergste duchtend, nam hij den Augustus 1831 een ondoordacht besluit en vluchtte heimelijk naar de Zuidelijke Nederlanden. In 1832 scheepte hij zich in naar Amerika en was tot 1839 als missionaris werkzaam te Pittsburg in Pensylvanië. Daarna vestigde hij zich, met toestemming zijner Oversten, in zijne geboorteplaats, alwaar hij den October 1870 tot een beter leven overging. Bij zijn vertrek was P. Horion de Corby als deservitor met het pastoraat belast.

P. JOANNES ANDREAS EABER (1831 1854).

Den Januari werd hij te Amsterdam geboren. Den 30®*®" November 1818 begon hij in het Dominicanerklooster Sancta Maria supra Minervam te Rome zijn

1) zie over dien zoogcii. tegenstand der landlieden en den roeinloozen krijgstocht der Jagers van Van Dam: Dc Woelingen in het jSlaas- en Waalsche in het najaar van 1830, door Dr. W. J. * p. Niiijeus. Ome Wachter. 1883. Tkel 11, hlz. 23^.