De houding der nationalisten behoeft dus geen bevreemding te wekken. Zij zijn niet tegen zelfstandigheid, maar deze moet rusten op een goede basis.

ECONOMIE.

De gevolgen der devaluatie.

Wij vinden in de verschillende bladen uitvoerige beschouwingen over de devaluatie van den gulden, die voor de Inheemsche bevolking van groote beteekenis is. Zoo zegt de Pewarta Deli, dat, alhoewel de Regeering een prijsstijging van 5 % heeft toegestaan, het onmogelijk voor haar is, hier eenige controle op uit te oefenen. Naarmate de toko's kleiner worden en dieper in het binnenland gelegen zijn, neemt de prijsstijging toe. Natuurlijk is het zeer goed mogelijk hierover klachten in te dienen bij bestuur en politie, maar wie worden daarvan de dupe? Dit brengt immers voor de betrokkenen het gevaar mee, dat de toko's hun geen crediet meer zullen verleenen. Het is zelfs zoo sterk, dat men hen er moeilijk toe zal kunnen krijgen om in een eventueel proces tegen de overtreders als getuigen op te treden.

In de Kebangoenan vraagt schr zich af, wie eigenlijk de voordeelen van de devaluatie zullen genieten. Slechts de Inheemsche handelaars in exportproducten, dus maar een klein gedeelte der bevolking, zullen van de nieuwe monetaire situatie kunnen profiteeren, maar de arbeiders, de werknemers in het particulier bedrijf of bij het gouvernement, wier loonen niet verhoogd zijn, zullen er onder lijden. Vandaar dat ook verschillende bladen pleiten voor salarisverhooging.

Ter illustratie dienen enkele cijfers uit de Perbintjangan. Vóór de devaluatie kocht Indië voor een bedrag van 257 millioen gulden van het buitenland. In verband met de devaluatie en bij een £-koers van f 9.07 zal Indië voor dezelfde hoeveelheid waren 313 millioen gulden moeten betalen. De consumenten zullen het verschil van 56 millioen aan moeten vullen. Aan den anderen kant zal de export, die in 1935 464 millioen gulden bedroeg, stijgen tot 566 millioen. Een voordeel dus van 102 millioen gulden. Deze devaluatie-winst vloeit uitsluitend