voor taalstudie en bijbelvertaling gebruikt, besteed om de inlanders uiterlijk te kerstenen, dat stonden wij er nu beter voor. Om onderwijs te geven had dan het juiste tijdstip afgewacht kunnen worden, want zij zouden er later vanzelf wel om gevraagd hebben. Tot zoover Generaal Van Swieten!

Nu heeft De Fretes het niet alleen bij beschouwingen en adviezen gelaten. In het jaar 1848 heeft hij met voorkennis van den Gouverneur een burger van Kajelie, Salomon Marlisa, met een toelage van f 3.— 's maands, uit zijn eigen zak te betalen, in het gehucht van de Alfoeren geplaatst, met hun eigen bewilliging, om hen te onderwijzen in de eerste beginselen van den Christelijken godsdienst. Maar helaas die eerste evangelist is, na eenige maanden gearbeid te hebben, aan de koorts overleden. Hij heeft bij zijn werk zeer veel tegenwerking ondervonden van de Regenten, zoodat er zonder hulp van de Regeering wel geen kans is langs dezen weg nog iets te verrichten, meldt De Fretes.

Helaas is het ook bij deze poging van den Opziener gebleven.

Verder is er niets gedaan, noch door het Bestuur, noch door de Kerk, noch door het Genootschap! De zaak is dus in letterlijken zin doodgeadviseerd. Of de plaatsing van Tobi er nog mede in verband stond, is niet te zeggen, maar diens plaatsing te Kajelie getuigt er in elk geval niet van.

Al zal wel niemand het geheel met de beschouwingen van De Fretes en Generaal Van Swieten eens zijn, en gevoelen voor een dusdanige gewelddadige staatsbekeering, toch kan men niet anders dan het zeer bejammeren, dat toen niet meer actieve menschen het werk hebben aangevat. Zeker hadden Ds Davelaar en Roskott gelijk met hun geestelijke beschouwingen over den arbeid, maar waren zij mannen geweest, die de koe bij de horens wisten te vatten, dan zou het er op Boeroe toch hoogstwaarschijnlijk anders uitzien dan het nu doet. Wij komen hier nog op terug.

Wij zeiden, dat Roskott in 1842 den goeroe Picauly naar Boeroe gezonden had. Daaromtrent wordt het volgende medegedeeld: De goeroe Picauly kwam met een prauw van Ambon naar Boeroe, en begon het Evangelie te prediken te Namrole (de eerste kampong, van Ambon komende, van de z.g. Fenar