De Kolonisatie in de Lampongs.

In de Pemandangan wordt melding gemaakt van enkele wantoestanden in het kolonisatiegebied in de Lampongs. Veel goeds wordt er over het kolonisatiewerk aldaar geschreven, maar te veel worden de moeilijkheden der kolonisten over het hoofd gezien. Volgens schr zijn de Lampongs in de eerste plaats een malariastreek, voorts treedt het bestuur te streng op, gronden die door den betrokken ingenieur en den landbouwconsulent ongeschikt waren verklaard, worden den kolonisten opgedrongen. Vervolgens wijst schr op de verplichting van de kolonisten om de overbrengkosten, die ƒ 2.50 per gezin bedragen, aan het Gouvernement terug te betalen. Schr is er zich van bewust, dat de kolonisten in het nieuwe gebied hard moeten werken en in den aanvang ontberingen en moeilijkheden te dragen hebben, maar dit moet binnen zekere grenzen blijven, anders zullen de kolonisatie-maatregelen nooit populair worden.

DIVERSEN.

Moederdag.

De vrouwenvereeniging „Isteri Indonesia" heeft een manifest uitgegeven, waarin op het bestaan en de beteekenis van een „moederdag" in verschillende landen gewezen wordt. Op het tweede congres werd voorgesteld elke 22e December een Indonesischen moederdag te houden. Op dien dag zullen bijeenkomsten van vrouwen gehouden worden, waar diverse vraagstukken, die voor haar belangrijk zijn naar voren gebracht kunnen worden. Tevens zal er sociaal werk verricht worden voor de in ellende verkeerende vrouwen.

De Pemandangan-redactie juicht dit denkbeeld toe, omdat daardoor liefde en respect voor de moeder aangekweekt worden en het een stimulans zal zijn voor de moeder zelf om haar positie te verbeteren en in eere te houden.

Indonesische journalisten.

In de Perbintjangan vinden wij een mededeeling, dat de Inheemsche journalisten te Bandoeng plannen beramen om