en Sankey's liederen, geestelijke sterking gevonden. Moody's leven is thans geschiedenis geworden. Het hoogtepunt van zijn arbfid ligt reeds meer dan een halve eeuw achter ons. Hij zelf heeft tot het einde van zijn leven het oor van het volk behouden. Onze tijd is een andere dan de zijne en hij stelt andere eischen. Maar toch is Moody's boodschap nog niet verouderd. Zijn oproep tot bekeering en volledige overgave aan God, tot geloof in den bijbel als de openbaring Gods en tot gehoorzaamheid aan Gods gebod in prediking en evangelisatie, dat alles is nu nog volkomen actueel. De Moody-herdenking op 5 Februari 1937 mocht ons daar opnieuw bij bepalen.

Massale beweging in Britsch-Indië. — De zending in Britsch-Indië verkeert in ernstige moeilijkheden door het toetreden van duizenden kasteloozen, die straks tot millioenen kunnen aangroeien. De zending, tot nu toe aan kleine kringen gewoon, is er nog niet op berekend deze groote scharen in zich op te nemen. Het spreekt vanzelf, dat zij hier onderricht in de beginselen van het Christendom moet geven; anders wordt het een oppervlakkig Christendom, waarin deze menschen, wier blik inzonderheid op maatschappelijke verheffing gericht is, zich niet thuis zullen gevoelen. Er treden thans jaarlijks een 200.000 toe; dat is nog te overzien, maar men verwacht, dat de stroom breeder zal worden. Hun tegenwoordige leider Dr Ambedkar raadt aan (in tegenstelling met Gandhi) om het hindoeïsme te verlaten; verder gaat hij nog niet, maar hij zelf is Christen geworden. Een grooten invloed oefent de Anglic. bisschop Dr J. W. Pickett uit, wiens boek „Christian Mass Movements in India" velen de oogen geopend heeft. Hij heeft de wetten dezer massale bewegingen bestudeerd en de zendelingen ertoe gebracht om dat ook te doen. De vraag rijst nu: waarom heeft de zending dit niet veel vroeger gedaan? Wat was er verkeerd in de vroeger gevolgde methoden? Hierover is natuurlijk heel wat te zeggen.

De eerste zendelingen hadden geen ervaring, en begonnen hun werk zonder land en volk voldoende te kennen. Zij predikten het Evangelie en waren, overgelukkig, wanneer hier