voldoening voor hem, dat deze vernieuwde en zeer verbeterde inrichting, nog vóór zijn vertrek met Europeesch verlof kon worden ingewijd. De opleiding van verplegend personeel, waaraan groote behoefte bestaat, levert nog groote moeilijkheden op; de zendeling-arts kan die niet ter hand nemen, doordat hij steeds ambulant is; daarom wordt meestal de hulp ingeroepen van een der zendingsziekenhuizen op Java, maar de ervaring leert dat de beste krachten dan ook op Java blijven en niet naar de eilanden terugkeeren.

In het algemeen constateert Dr Cseszkó dat het medische werk vooruitging, maar dat de hygiënische opvoeding der bevolking slechts uiterst langzaam vordert; daartoe is dan ook veel tijd en geduld noodig. Een opleiding van verpleegkrachten in het land zelf zou daarop ook indirect een invloed ten goede kunnen oefenen.

Van den aard van het werk van den zendeling-arts op dit terrein krijgen wij eenigszins een indruk wanneer wij vernemen, dat hij in totaal een klein halfjaar op tournée was. Op Groot-Sangi werden 9000 patiënten op tournée behandeld, wat overeenkomt met 10 % der bevolking; op Talaud waren er 5000 patiënten of 20 ■% der bevolking.

Zoo is op allerlei wijze weer gearbeid om door woord en daad getuigenis te geven van de Boodschap des Koninkrijks.

D. C.

Nederlandsche Zendingsschool.

Cursus 1936-1937.

Het cursusjaar van 1 Aug. 1936 tot half Juli 1937 was voor de Zendingsschool een zeer bewogen jaar. Het plotseling overlijden van ons bestuurslid, den heer G. J. Staal, oud-gouverneur van Suriname, op 13 November 1936,, het weggaan uit den kring der bestuurders van Ds P. G. de Vey Mestdagh, die als voorzitter en hoofdbestuurder van de Ned. Zend. Ver. bedankte, en daardoor automatisch zijn plaats in het bestuur der Ned. Zend. School ledig liet, en niet minder het aftreden van Prof. Dr H. M. van Nes, die, nadat hij 25 jaar lang de functie van voorzitter van het Schoolbestuur had bekleed, het oogenblik gekomen achtte om de leiding van onze school in andere handen te moeten overgeven — dat alles maakte het