Internationale verhoudingen.

De Conferenties van Oxford (Life and Work) en van Edinburg (Faith and Order) liggen reeds achter ons. Nu kan alle aandacht worden geconcentreerd op de Conferentie van Hangchow in September 193S~. Over de beteekenis van Oxford en Edinburg behoeven wij hier niet te spreken. Wij vestigen er alleen de aandacht op, dat verschillende personen, die een belangrijk aandeel in de werkzaamheden hadden, ook naar Hangchow zullen gaan. Wat in Oxford en Edinburg is opgebouwd, zal door de Conferentie van Hangchow meer gemeengoed worden van de Oostersche en de Westersche kerken. Hangchow zal den kring breeder trekken. Een der leidende mannen te Oxford was Dr J. H. Oldham, secretaris van den Internationalen Zendings-Raad, terwijl ook Dr Mott aan de besprekingen deelnam. Voorzitter der Conferentie te Edinburg was Dr Temple, aartsbisschop van York, een der vice-presidenten van den Internationalen Zendings-Raad. Uit ons land waren er Dr en mevrouw Van Boetzelaer van Dubbeldam en Dr Kraemer. Zij hopen ook aan de Conferentie van Hangchow deel te nemen. Een boekje van Rev. W. Paton over de beteekenis van Hangchow, werd in het Nederlandsch vertaald door Dr H. G. van Beusekom en met een aanbevelend woord van den Ned. Zendings-Raad door het Boekencentrum uitgegeven.

Hangchow? Zal de Conferentie daar wel gehouden worden? Een schaduw is reeds over de Conferentie gevallen door den aanval van Japan op China. Het kan niet verwonderen, dat deze oorlog ernstige schade toebrengt aan het zendingswerk in die beide belangrijke landen van het Oosten. Mogen de dreigende gevaren worden afgewend!

De Nederlandsche Zending kan zich te Hangchow door drie afgevaardigden laten vertegenwoordigen. De Ned. Zendings-Raad benoemde zijn voorzitter, Dr C. W. Th. Baron van Boetzelaer van Dubbeldam, die al van den aanvang af Nederland in den Internationalen Zendings-Raad vertegenwoordigt; Ds D. Crommelin, uit den kring der Samenwerkende Zendings-Corporaties, en Dr W. G. Harrenstein, uit den kring der Geref. Zending.