van dien cursus zal een eind-examen worden afgenomen, dat door de Indische kerk als proponents-examen zal worden erkend. Over den studiegang en over dit examen wordt nog correspondentie gevoerd met het kerkbestuur te Batavia en overleg gepleegd met genoemde commissie.

Ned. Zendings-School.

In dit verband moge ook een plaats worden gegeven aan de Ned. Zendings-School, die uitgaat van het Ned. Zend. Gen., de Utrechtsche en de Nederlandsche Zendings-Vereeniging, maar die ook aan de andere corporaties gelegenheid biedt tot opleiding harer zendelingen. Geleidelijk worden de eischen van toelating opgevoerd. Dit jaar geldt voor het eerst de eisch: einddiploma gymnasium, H. B. S. (5 j.), of kweekschool; hierbij is echter niet uitgesloten, dat ook andere jongelui met „singuliere gaven" ter beoordeeling van het Bestuur worden toegelaten.

Dit jaar werd een der leerlingen aan de Egypte-Zending afgestaan; drie gingen naar de terreinen der Indische kerk; een naar Suriname, een naar Sangi, een naar Nieuw-Guinee en een naar een nog nader te bepalen terrein.

Prof. Dr H. M. van Nes, die na 2 jaren rector te zijn geweest, 25 jaar het voorzitterschap bekleedde, trad wegens klimmenden leeftijd af en werd als zoodanig vervangen door Prof. Dr }. A. Cramer.

Tot blijdschap van bestuur en leerlingen bedankte de rector Dr F. J. Fokkema voor de benoeming tot kerkelijk hoogleeraar te Groningen. Vooral in het belangrijk stadium van ontwikkeling, dat de school thans doormaakt, meende men hem minder dan ooit te kunnen missen.

Nederlandsch Bijbel-Genootschap.

Het Bijbel-Genootschap blijft „the hospitable roof" voor alle zendingscorporaties. Het verbindt ze alle in praktische samenwerking.

Aan het Algemeene Verslag over 1936 zijn de volgende bizonderheden ontleend: