„ Wij herhalen ten slotte wat in den avond van dezen feestdag zoo juist aan den feestdisch bij broeder wilken gezegd is: //Het schoolgebouw is een liefdeblijk van den Heer aan de gemeente, en tevens een liefdeblijk van de gemeente aan den Heer; maar ook een teeken der hope, dat uit .de Minahassa licht zal komen onder de omliggende volken."

God geve, dat die wensch vervuld, en de gemeente van de Minahassa de moeder-gemeente voor velen worde.

Wie toch die belang stelt in de zending, in onze zending vooral, verheugt zich niet met de broeders in de nieuwe school, bestemd om de hoogere school van de Minahassa te wezen, en zou dan ook niet uit ons hart het vurig gebed oprijzen tot God; dat vele goede en getrouwe arbeiders daar gevormd mogen worden? Mannen, met een verlicht hoofd, een warm geloovig hart, getuigen van christus , vol des heiligen Geestes!!

VERSCHEIDENHEDEN.

Weldra vijftig: jaren in de zending.

(Vervolg van Maandb. No. 3, blz. 45.)

Te Batavia , waar men den 6den Januarij 1827 aankwam, werden de broeders door de leden van het toenmalige Hulpgenootschap, bijzonder door Ds. lenting ontvangen. De reis moest zoo spoedig mogelijk worden voortgezet; maar het liep aan tot den 23sten Februarij aleer de Minerva onder zeil ging, die hen, na verschillende plaatsen te hebben aangedaan, naar Ambon zou overbrengen, waar zij den lsten April op een' zondag voet aan wal zetten en door Ds. kam met groote blijdschap werden begroet.

Ds. kam als zendeling van ons Genootschap, in 1812, naar Java vertrokken, was, niet lang na het herstel van het nederlandsch gezag door de Regering tot predikant te Ambon benoemd, en bezocht van daar uit alle eilanden in den omtrek, waar slechts christenen te vinden waren. Hij had in die dagen bijzonder het oog gevestigd op de Zuidioestereilanden, waar nog afstammelingen waren van christenen uit de dagen der Compagnie, waar hij zelf gedoopt had en de bevolking den wensch naar zendelingen had te kennen gegeven. Hij wist, dat die eilanden, ten oosten van de noordpunt van Timor gelegen, zelden bezocht werden; welligt achtte hij ze juist daarom meest geschikt voor ongestoorde evau-